Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Επιμελητήρια: Παροχή Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών μιας στάσης για την Αδειοδότηση Νέων Επιχειρήσεων


Στην παροχή Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών μιας στάσης αποσκοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (KEE), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την αναβάθμιση των λειτουργιών της Κεντρικής Ένωσης και του συνόλου των Επιμελητηρίων της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματική και γρήγορη ολοκλήρωση  των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την άμεση αδειοδότηση των ΕπιχειρήσεωνΣυγκεκριμένα, η ΚΕΕ ανέλαβε το έργο για την «Αναβάθμιση Λειτουργιών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και των Επιμελητηρίων της Χώρας για την Υποστήριξη του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Το έργο αυτό προβλέπει την υλοποίηση μίας σειράς πολυεπίπεδων υποστηρικτικών δράσεων για τη βέλτιστη διαδικασία Αδειοδότησης Επιχειρήσεων, από την υποβολή της σχετικής Αίτησής της Επιχείρησης μέχρι και την έκδοση της τελικής πράξης, με κριτήριο τη συνεχή μείωση του διοικητικού φόρτου για τις Επιχειρήσεις.
Η Πρωτοβουλία της ΚΕΕ αναμένεται να προσφέρει οφέλη στο επιχειρηματικό και ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα γίνουν:
-        Η δημιουργία πρότυπων Οδηγών και Μελετών. Θα γίνουν από ειδικούς Εμπειρογνώμονες και θα περιλαμβάνουν - ενημερώνουν σε συνεχή βάση την Επιχειρηματική κοινότητα, για το σύνολο των απαραίτητων διαδικασιών και προαπαιτούμενων, που σχετίζονται με την αδειοδότηση για όλο το φάσμα των κλάδων δραστηριοτήτων.
-        Η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί, μέσω κατάλληλων καναλιών, τις επιχειρήσεις, με σκοπό τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων και απαραίτητων ενεργειών σε ζητήματα αδειοδότησης.
-        Μέσω της δυναμικής διαδικασίας καταγραφής, κωδικοποίησης και απόκρισης σε θέματα Αδειοδότησης Επιχειρήσεων, η ΚΕΕ θα αναλάβει, σύμφωνα και με τον θεσμικό της ρόλο ως Επίσημος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας, να προτείνει τρόπους και λύσεις για τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
-        Η δυνατότητα σταδιακής ολοκληρωτικής εξυπηρέτησης των Επιχειρήσεων από την Κεντρική Ένωση και τα Επιμελητήρια-μέλη της, στα θέματα Αδειοδότησης, από την υποβολή της αίτησης μιας επιχείρησης μέχρι και την έκδοση της τελικής πράξης, ώστε να αποτελέσει για τις επιχειρήσεις ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Μίας Στάσης και Σημεία Μίας Επαφής.
-        Η διάθεση των Οδηγών και Μελετών, κανόνων κωδικοποίησης και προτυποποίησης των διαδικασιών που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις, σε ηλεκτρονική μορφή, για εύκολη και άμεση πρόσβαση από τον επιχειρηματία.
Σε επόμενο επίπεδο, θα μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά για θέματα αδειοδότησης και να λαμβάνει, μέσω κατάλληλων καναλιών, κατάλληλες απαντήσεις από τα στελέχη των Επιμελητηρίων σε συνεργασία με την Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τις προθέσεις, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υφιστάμενου τοπίου για θέματα αδειοδοτήσεων, σε ένα περιβάλλον καθολικά ενοποιημένο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις, μέσω αξιοποίησης σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και διαδικασιών για τη συλλογή, ψηφιοποίηση, αποθήκευση και διεκπεραίωση αιτημάτων αδειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.