Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Οι Προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας για την αναχαίτιση του Brain DrainΤο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει συγκροτηθεί το Δεκέμβριο του 2016, παρουσίασε πριν λίγες μέρες τις προτάσεις του για την καλύτερη οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα και την αναχαίτιση του Brain Drain, της διαρροής δηλαδή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. 


Σύμφωνα με το Συμβούλιο, πρώτη σχετική επιλογή θα έπρεπε να είναι ο επανασχεδιασμός της οργάνωσης του ελληνικού ερευνητικού χώρου με γνώμονα τη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητικού δυναμικού, καθώς και την επίτευξη αριστείας.

Για το σκοπό αυτό, το ΕΣΕΚ εισηγείται στην κυβέρνηση, εκτός των άλλων:
-        κατάργηση των στεγανών μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και ΑΕΙ
-        παροχή κινήτρων στα Πανεπιστήμια για τη δημιουργία Ερευνητικών Ινστιτούτων
-        ενιαίο συντονισμό όλων των ερευνητικών δομών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
-        σύνδεση έρευνας-διδασκαλίας στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών,
-        Περιφερειακή οργάνωση της αριστείας μέσα από τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης
-        δημιουργία Εικονικών (Virtual) Ινστιτούτων και τη διασύνδεση ερευνητικής και επιχειρηματικής καινοτομίας μέσα από νέες Πλατφόρμες Καινοτομίας.
Στις βασικές αιτίες για τη διαρροή των ελληνικών «εγκεφάλων» σε άλλες χώρες, το ΕΣΕΚ εντάσσει την έλλειψη θέσεων ειδικευμένης εργασίας, τις χαμηλές αποδοχές των ερευνητών σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες και τις περιορισμένες προσδοκίες τους για επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη με βάση την αξία τους.
Αξιολογώντας ως επιτακτική την αναχαίτιση αυτής της διαρροής, το ΕΔΕΚ χαιρετίζει ως σημαντική εξέλιξη τις προκηρύξεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για τη χορήγηση υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες ερευνητές, καθώς και την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και των ερευνητών, ώστε να προμηθευθούν εξοπλισμό μεγάλης ερευνητικής αξίας.
Οι προτάσεις του για την αναχαίτιση του Brain Drain περιλαμβάνουν:
-        τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα,
-        τη βελτίωση των αποδοχών των Ερευνητών στους Δημόσιους Ερευνητικούς Φορείς,
-        τη βελτίωση της προοπτικής εξέλιξής τους
-        τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την εκπόνηση «μάστερ» ή διδακτορικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.