Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προτάσεις για αναμόρφωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού παρουσιαστήκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Προτάσεις για αναμόρφωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τη χθεσινή έντυπή του έκδοση (20/3/2018, σελ. 1,3).



Το θέμα παρουσιάστηκε από τον Κώστα Γιουτίκα, αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο οποίος και τόνισε ότι «το 2012 προκηρύχθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο για όλη την Ελλάδα Χωροταξικά Σχέδια για κάθε Περιφέρεια, με σκοπό το 2013 να ολοκληρωθούν και το 2018 να έχουμε και την πρώτη Αναθεώρηση».

Όμως, «λόγω καθυστερήσεων από το Υπουργείο, έφτασε το 2015 στην Περιφέρεια ένα Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης ώστε να γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια. Επ΄ αυτού η Περιφέρεια έλαβε απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τάχθηκε υπέρ της Αναμόρφωσης του Σχεδίου και της προσθήκης όλων των παρατηρήσεων που είχαν γίνει τότε. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση άρα δεν υπάρχει Χωροταξικό».
Αναφερόμενος στην νέα γνωμοδότηση επισήμανε ότι «καθώς το κείμενο περιείχε ημερομηνίες και νόμους που πλέον έχουν καταστεί ανεπίκαιροι, η Περιφέρεια επανέρχεται με γνωμοδότηση και ζητά την αναμόρφωση του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης».
Ειδικότερα σχολίασε ότι «η Περιφέρεια ζητά, όπως και το 2015, να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, ο όρος «Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων», καθώς όχι μόνο δεν επιθυμεί καμία μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργησών επιχειρήσεων στα όρια της Περιφέρειας αλλά και καταθέτει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα Άδεια Βιομηχανικά Κτίρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην Περιφέρεια ώστε να καταστούν πάλι ενεργά».
«Υπογραμμίζουμε ότι οι νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία τους, την επέκτασή τους και τον εκσυγχρονισμό τους» πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας. Παράλληλα σημείωσε ότι η Περιφέρεια ζητά να εξειδικευτεί η οδηγία Sevezo στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει ο Χωροτάκτης σε κάθε περιοχή.

Αντιρρήσεις για την Εισήγηση που παρουσιάστηκε διατυπώθηκαν από την πλευρά της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, διευκρίνισε ότι για το θέμα αυτό προηγήθηκε διαβούλευση για δύο χρόνια. Σημείωσε ακόμα ότι οι Επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους προς τα Επιμελητήρια, των οποίων οι προτάσεις υιοθετούνται πλήρως από την Περιφέρεια. Πρότεινε, τέλος, να συγκληθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή που σε 15 μέρες θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και θα προσκομίσει προτάσεις προς ψήφιση από το Συμβούλιο.
Τελικά, η λήψη απόφασης για το θέματος αναβλήθηκε και η πρόταση του Περιφερειάρχη έγινε δεκτή.

Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Έντυπη Έκδοση, 20/3/2018, σελίφες 1,3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.