Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Με υψηλή τεχνολογία μετατρέπουν τις «Υπερτραφές» σε σκόνη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας


Μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, επιστήμονες από το ‘Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων’. Έτσι, η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζιμπέρυ, ακόμα και το μέλι, με τη «Μέθοδο της Λυοφιλίωσης» μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων. 


Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% - 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει: «Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα. Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” – superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».
Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα παραγωγής της για ευρεία κατανάλωση είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από τη Βιομηχανία για την κατασκευή Συμπληρωμάτων Διατροφής, Καλλυντικών κ.α.
Ακόμα, με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται συγχρόνως η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων, προϊόντα που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.

Και δύο λόγια για τη μέθοδο:
Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή. Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη, η οποία απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα SUPERFOODS να μετατραπούν σε σκόνη.
Να επισημανθεί ακόμα ότι η Επιστημονική Ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εκτός της συγκεκριμένης καινοτομίας, έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των Ερευνητικών Προγραμμάτων, και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.