Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Και φέτος η Καλαμάτα είναι ο «Τόπος του Χορού» με 21 Διεθνείς και Ελληνικές Παραγωγές


Δείτε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες. Της KΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΡΡΗ , από το ΕΛC
 
To πολυβραβευμένο Pli του Viktor Černický

Με ένα δυναμικό τρέιλερ κι έπειτα με φόντο από το Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, παρουσίασε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο για πρώτη φορά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, μεταθέτει το καθιερωμένο ραντεβού του από τον Ιούλιο στο δεκαήμερο από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όμως όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του. Φέτος το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας, σύμφωνα με την εφαρμογή σχεδίου μέτρων ασφαλείας προσαρμοσμένου στις ανάγκες των ημερών και στις τεχνικές δυνατότητες των υποδομών του Φεστιβάλ και της πόλης. Οι χώροι αυτοί είναι το Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, η Κεντρική Πλατεία της πόλης, Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, και ένας ακόμα ανοιχτός χώρος, που προετοιμάζεται και που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του και όπως ανέφερε η Λίντα Καπετανέα:
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι εδώ, για να στείλει το δικό του μήνυμα και να θέσει ζητήματα στο κοινό. Έχει στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την επαφή μας με την τέχνη ζωντανή και κυρίως την τέχνη του χορού, που τόσο πολύ βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τί έχει να μας πει ο χορός, τα σώματα που εξιστορούν, εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά, βέβαια, μόνο την πανδημία. Βασικός μας άξονας είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Οι φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας αλλά και την ανάγκη αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού.

Έλληνες και ξένοι δημιουργοί θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να παρουσιάσουν 10 ελληνικές και 11 ξένες παραγωγές και να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες. 11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη –από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο– και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού για το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου:
«Παραμένουμε αισιόδοξοι και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και φέτος στην Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή με την τέχνη του χορού και την ποίηση του ανθρώπινου σώματος», όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος.
Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία. Συγκεκριμένα οι παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας. Θα φιλοξενήσει σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού και του χορού εν γένει και αυτοί είναι ο Wim Vandekeybus, με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο τους έργο TRACES, ο Israel Galván, με το σόλο του Revolution without Music, και οι Peeping Tom, επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych. Και τα τρία έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δίπλα στα έργα αυτά θα δούμε, επίσης στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, την ομάδα του Φώτη Νικολάου, που θα παρουσιάσει το έργο Τάματα, ένα παγανιστικό και ποιητικό ταξίδι προς την εκπλήρωση της ανάγκης για τρυφερότητα και συνύπαρξη.
Οι παραστάσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών που είχαν προγραμματιστεί για το Στούντιο του Μεγάρου Χορού θα παρουσιαστούν σε ανοιχτό χώρο, που προετοιμάζεται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας. Τα έργα αυτά είναι: To Kaos της Ιωάννας Πορτόλου από την ομάδα Griffón, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. To ὕλη του ντουέτου kóka&panú, της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και του Παναγιώτη Μανουιλίδη, σε παγκόσμια πρεμιέρα. To Same Same της Karine Ponties. To Here της Lali Ayguadé. To πολυβραβευμένο Pli του Viktor Černický.
Στην Κεντρική Πλατεία θα συνεχιστεί το καθιερωμένο βραδινό ραντεβού με τους κατοίκους και επισκέπτες της Καλαμάτας, στις 9 κάθε βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, με μια σειρά παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο από:
  • Το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban
  • Την ομάδα Kirn Compagnie
  • Το ντουέτο των Ren Qing Cai Rang και Ελευθερίας Ηλιοπούλου και κατόπιν το σόλο του Iesu Escalante
  • Το σόλο του Edivaldo Ernesto και το σόλο της Αναστασίας Βαλσαμάκη
  • Το ντουέτο του Ηλία Χατζηγεωργίου και το σόλο της Ηρώς Κόντη
  • Την ομάδα Wonderground Dance Company των Tom Weksler και Roser Tutusaus
  • Τη solo performance του Γιάννη Καρούνη, το ντουέτο των Ben Fury & Simon Thierrée και το σόλο της Ευτυχίας Στεφάνου
  • To σόλο της Δήμητρας Μερτζάνη και το σόλο της Μαρίας Μανουκιάν
Στο πλαίσιο της προώθησης του Φεστιβάλ σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία με την Costa Navarino, όπου θα παρουσιαστεί το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban.
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιοριστεί φέτος μόνο στα επαγγελματικά εργαστήρια. Εργαστήρια και δράσεις που είχαν σχεδιαστεί για παιδιά, ενήλικες άνω των 50 και 70 ετών, καθώς και σεμινάρια για ΑμεΑ, δε θα πραγματοποιηθούν λόγω των υφιστάμενων μέτρων ασφαλείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες, επίσης, αλλάζει σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Στην τελική του σύνθεση θα διδάξουν ο Edivaldo Ernesto, o Jozef Fruček και η Λίντα Καπετανέα. Τα μαθήματα, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, θα δεχτούν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα έχουν μειωμένα δίδακτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή διοργάνωση ως ελάχιστος φόρος τιμής, αφιερώνεται στη μνήμη του δημιουργού και οραματιστή Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.