Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Οι κάτοικοι των Σταγιατών, οι Εκδηλώσεις – Δράσεις τους για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία και ο Μπέος …


Με ενδιαφέρον διαβάσαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της «Από Κοινού Συνέλευση για την Αποανάπτυξη, τον Κοινοτισμό και την Άμεση Δημοκρατία» για τα πρόσφατα γεγονότα και την καταστολή στην αυτοοργανωμένη κοινότητα των Σταγιατών στις 5 Ιουνίου 2020.



Κείμενο που επιβεβαιώνει την αρχική μας σκέψη, ότι ένας βασικός λόγος της ξεκάθαρα επιθετικής στάσης του Μπέου –ναι, είναι ο Δήμαρχος Βόλου!!!- ενάντια στην ζωντανή Κοινότητα των Σταγιατών και τους ανθρώπους της είναι αυτός ακριβώς: ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ! Γιατί πρακτικές όπως αυτές του Μπέου που ένα πράγμα μισούν ιδιαίτερα και στοχοποιούν: ότι είναι ζωντανό, όμορφο και δραστήριο. Όπου και να συμβαίνει: στις Σταγιάτες, στη Μινεάπολη ή στον Αμαζόνιο!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Από Κοινού Συνέλευση για την Αποανάπτυξη, τον Κοινοτισμό και την Άμεση Δημοκρατία»:

"Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, έγινε επέμβαση του Δήμου Βόλου και της αστυνομίας στο χωριό των Σταγιατών στο Πήλιο. Ο δήμαρχος Βόλου Μπέος, με την συνοδεία υπαλλήλων, μπράβων και αστυνομικών, μπήκε στον χώρο του σχολείου και πέταξε εξοπλισμό και αντικείμενα από την αίθουσα που διαχειρίζεται η κοινότητα. Με την γνωστή μαφιόζικη φρασεολογία του επιτέθηκε κατά της αυτοδιαχείρισης της κοινότητας των Σταγιατών που εδώ και 10 χρόνια διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης και πολυχρηστικών εργαστηρίων, με τοπική και διεθνή αναγνώριση. Ήρθε να αντικαταστήσει την δημοκρατία σε ένα μικρό ελεύθερο χωριό με τον φασισμό του αφεντικού που απλόχερα του δίνει η παρούσα κυβέρνηση του «νόμου και της τάξης».
Τα γεγονότα αυτά αναφορικά με την φασιστική νοοτροπία του δημάρχου δεν μας εκπλήσσουν, όμως η βία που ασκείται από τέτοια υποκείμενα σε ολόκληρες κοινότητες καταλύοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία είναι απαράδεκτη και επιβάλλεται η αντίδραση των πολιτών εναντίον της.
Το χωριό των Σταγιατών στις παρυφές του Βόλου έχει γίνει γνωστό για τους αγώνες του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς από τις πηγές του –την Κρύα Βρύση– ρέει ποιοτικό νερό, ενώ οι κάτοικοι σωστά δεν δέχονται την χλωρίωσή του και το θεωρούν κοινό αγαθό προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο. Οι αγώνες αυτοί έχουν δικαιωθεί πολλάκις απέναντι στις «επενδύσεις» που προσπαθεί να επιβάλλει ο εν λόγω δήμαρχος και από την προηγούμενη θητεία του με τις απειλές και τον βρώμικο πόλεμο εναντίον της κοινότητας.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κοινότητας των Σταγιατών και ο βασικός παράγοντας που αποτελεί σημείο συνάντησης ομάδων και συνελεύσεων άμεσης δημοκρατίας είναι η αυτοδιαχείριση στην πράξη που εδώ και χρόνια εφαρμόζεται από την συνέλευση του χωριού, μία διαδικασία αυτονομίας σε τοπικό επίπεδο, όπου η διαχείριση των δημόσιων χώρων και αγαθών περνά όχι σε αντιπροσώπους κομματικών συμφερόντων αλλά στους ίδιους τους πολίτες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η ποιότητα της ζωής, η ελευθερία και ο πολιτισμός είναι τα δομικά στοιχεία του. Η αυτοδιαχείριση είναι πολιτική συναίνεση, άγνωστη λέξη για την παρούσα κυβέρνηση και τους αντιπροσώπους της καθώς από την αρχή της θητείας της επιβάλει τον «νόμο» με την καταστολή.
Η Από Κοινού Συνέλευση για την Αποανάπτυξη, τον Κοινοτισμό και την Άμεση Δημοκρατία, μία συνέλευση πανελλαδικού χαρακτήρα, έχει ορίσει ως έδρα των συναντήσεων από την αρχή της ίδρυσής της το χωριό των Σταγιατών, εκτιμώντας και στηρίζοντας αυτό το φωτεινό παράδειγμα αυτονομίας και αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας. Στον φιλόξενο χώρο του σχολείου έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές, έχουμε περπατήσει τα καλντερίμια, τα μονοπάτια, ανάβουμε τους παραδοσιακούς φούρνους για το κοινό ψωμί, πίνουμε το κρυστάλλινο νερό από το κεφαλάρι της πλατείας.
Όχι, δεν θα αφήσουμε την καταστολή να ισοπεδώσει αυτή την κοινότητα και να καταστρέψει μια δημοκρατική δομή ζωής. Ετοιμαζόμαστε για τον αγώνα ενάντια στον δήμαρχο και τις βλέψεις του, θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την αυτοδιαχείριση των Σταγιατών.
Ανεβαίνουμε στις Σταγιάτες για την επόμενη συνέλευση μας και οργανώνουμε τις δράσεις μας για την στήριξη της κοινότητας. Θα σταθούμε δίπλα στην κοινότητα που μας φιλοξενεί και θα απαντήσουμε από κοινού στις απειλές των φασιστών δημάρχων.
«...Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει, όποιος το πίνει πολεμάει κ’ αντέχει.»"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.