Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Παγκόσμιο Ρεκόρ Θερμοκρασίας: τον Μάιο που μας πέρασε - στο Βόρειο Ημισφαίριο


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθασε τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΚΕΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ (ΝΟΑΑ).



Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα!

Η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχεδόν ένα βαθμό (0,95) Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η θερμοκρασία του πλανήτη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασσες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα μετεωρολογικά χρονικά.
Ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής σημείωσαν μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίοι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρξει οι θερμότεροι στην ιστορία.
Η φετινή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) ήταν η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά πίσω από εκείνη του 2016, ενώ γενικότερα το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο θερμότερο. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι όλο το 2020 θα αποδειχθεί ένα από τα δύο θερμότερα έτη από το 1880.

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.