Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η Ελλάδα στις χώρες που βελτίωσαν ιδιαίτερα την Καινοτομία τους την περίοδο 2012-2019


Άλμα Καινοτομίας φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα και να αποτελεί μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βελτιώσει περισσότερο τη θέση τους το διάστημα 2012 - 2019 στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2020 (European Innovation Scoreboard), που έδωσε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται σε στοιχεία από την προηγούμενη χρονιά.



Η Ελλάδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταλαμβάνει την 20ή θέση στον πρόσφατο Πίνακα Καινοτομίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και ο Δείκτης των Επιδόσεων Καινοτομίας της το 2019 βρισκόταν στο 77% του Μέσου Όρου (Μ.Ο.) της ΕΕ, έναντι 63% το 2012, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση.

Η καινοτομική απόδοση αυξήθηκε σε 24 χώρες της ΕΕ μεταξύ 2012-2019 και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη βελτίωση, μαζί με τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Λετονία και την Πορτογαλία. Αν επιλέξουμε σαν Έτος Βάσης για τον Μ.Ο. το 2012 (και όχι το 2019), τότε η Ελλάδα πέρυσι έφθασε στο 83% της Μέσης Καινοτομίας της ΕΕ, καταγράφοντας μέσα στην περίοδο 2012-2019 άνοδο άνω των 20 μονάδων!
Συνολικά για την ΕΕ, οι επιδόσεις της στην Καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται, με αύξηση του Δείκτη κατά 8,9%, μεταξύ 2012-2019, ξεπερνώντας για δεύτερη χρονιά Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Ωστόσο ακολουθεί στην Καινοτομία την Ν. Κορέα και την Ιαπωνία.
Στην κορυφή του Πίνακα Καινοτομίας 2020 για την Ευρώπη, βρέθηκε ξανά η Σουηδία, ακολουθούμενη κατά σειρά από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία, εύρημα που αναδεικνύει τον Σκανδιναβικό Βορρά στον Ηγέτη της Καινοτομίες.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2020, οι Ευρωπαϊκές χώρες ταξινομούνται σε 4 Ομάδες, με την Ελλάδα να εντάσσεται στην Τρίτη Κατηγορία:
1.      Πρώτη Ομάδα: οι «Ηγέτες Καινοτομίας», οι χώρες  που καινοτομούν πολύ περισσότερο από το Μ.Ο. Είναι οι Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.
2.      Δεύτερη Ομάδα: οι «Ισχυροί Καινοτόμοι», που βρίσκονται λίγο πάνω από το Μ.Ο. Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
3.      Τρίτη Ομάδα: οι «Μέτριοι Καινοτόμοι», που εξακολουθούν να έχουν καινοτομικές επιδόσεις χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία
4.      Τέταρτη Ομάδα: οι χώρες Χαμηλής Καινοτομίας, που βρίσκονται κάτω του 50% του Ευρωπαϊκού Μ.Ο. Περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Συνεχίζεται πάντως η Καινοτομική Σύγκλιση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες, που μειώνουν τις μεταξύ τους αποστάσεις.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την σχετική Έκθεση, που συνοδεύει τον Πίνακα, εμφανίζει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις -άνω του μέσου όρου της ΕΕ- στην ύπαρξη Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, σε θέματα μάρκετινγκ, οργάνωσης, πωλήσεων κ.α., που είναι επίσης ικανές να αναπτύσσουν συνεργασίες.
Από την άλλη, κατ’ εξοχήν αδύνατα σημεία εμφανίζει στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην Καινοτομία και στο θετικό αντίκτυπο της Καινοτομίας στην Απασχόληση. Επίσης εμφανίζεται να υστερεί στις Εξαγωγές Προϊόντων Μέσης και Υψηλής Τεχνολογίας, καθώς και σε Επενδύσεις Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.