Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Καύσωνας στην Αρκτική, στο πιο κρύο μέρος της Γης !


Στους 38 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος στην κωμόπολη Βερχογιάνσκ, της Σιβηρίας, στην Αρκτική! Η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών! Στο πιο κρύο μέρος του πλανήτη.
 
WIKIPEDIA
Το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στην κωμόπολη Βερχογιάνσκ, κάπου 4.700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας στον ποταμό Γιάνα της Γιακουτίας, μια περιοχή που το 2014 το Business Insider είχε χαρακτηρίσει «το πιο άθλιο μέρος της Γης», αφού τον χειμώνα ο υδράργυρος δείχνει συχνά κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου!

Επιστήμονες προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ήλθε οκτώ δεκαετίες νωρίτερα και σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών «ζόμπι».
Αν επιβεβαιωθεί η θερμοκρασία αυτή, θα αποτελεί νέο ρεκόρ για την Αρκτική, αφού το προηγούμενο κρατούσε από το 1915 η περιοχή Πρόσπεκτ Κρικ της Αλάσκα. «Η υψηλότερη πιθανώς θερμοκρασία στην Αρκτική καταγράφηκε σήμερα. Αυτό που συμβαίνει φέτος στη Σιβηρία είναι απίστευτο. Για να αντιληφθείτε, το Μαϊάμα έχει μόλις μία φορά καταγράψει θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου», σχολίασε στο Τwitter ο μετεωρολόγος του CBS Τζεφ Μπαρντέλι.

Πηγή: IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.