Εκατοντάδες πολίτες μετείχαν στη Διαδικτυακή Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021, στις 7 το απόγευμα.
Εκατοντάδες πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν την άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν.». Η συζήτηση συνδιοργανώθηκε και από τους επτά φορείς, μεταξύ αυτών και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης με τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και τέθηκε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία σε ειδικούς επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, να συζητήσουν το κρίσιμο ερώτημα για το εφικτόν της κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με υπόγεια διάνοιξη κάτω από τις αρχαιότητες. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα από αντίστοιχες πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αποδεικνύουν ότι η προτεινόμενη μέθοδος της υπόγειας διάνοιξης στη μελέτη που εκπονήθηκε για τον σταθμό Βενιζέλου και εφαρμόσιμη είναι και υπάρχει σχετική γνώση και εμπειρία στην Ελλάδα. Έγιναν επίσης εκτιμήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου, αναφέρθηκε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομερή οικονομικά στοιχεία και χρονοδιαγράμματα που θα βοηθούσαν στη σύγκριση των δύο μεθόδων, τόνισαν όμως όλοι ότι για ένα τόσο σημαντικό εύρημα δεν θα έπρεπε να τίθεται το θέμα, καθώς οι διαφορές, έστω και αποδεχόμενοι τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την Αττικό Μετρό, δεν είναι μεγάλες. Τέλος, αναφέρθηκαν στον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει σε διεθνές επίπεδο η περίπτωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη μοναδικότητα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου και έχει ομόφωνα τοποθετηθεί υπέρ της κατασκευής του σταθμού χωρίς την απομάκρυνσή τους.
Εκ μέρους της Europa Nostra, η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έκαναν σύντομες αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις οι:
- Hermann Parzinger, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra.
- Paolo Vitti, Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra.’
Σύντομες ανακοινώσεις έκαναν επίσης οι:
- Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του International Council on Monuments and Sites - ICOMOS, μέλος της Ακαδημίας του Διεθνούς ICOMOS.
- Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών
Οι κορυφαίοι ειδικοί στη χώρα μας που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν οι:
- Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
- Κώστας Ζάμπας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός
- Μιχαήλ Καββαδάς, Καθηγητής Γεωτεχνικής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.
- Γεώργιος Καρνούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μελετητής-Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων
- Αλκιβιάδης Πρέπης, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ.
- Χρήστος Σκάρλος, Πολιτικός Μηχανικός
Στο τέλος της συζήτησης όλοι συμφώνησαν ότι η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες είναι η βέλτιστη λύση και οικονομικά και χρονικά και πολιτιστικά, η μόνη λύση που δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023 η βασική γραμμή του μετρό σε όλο το μήκος της, έστω, προσωρινά, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι οποίοι με τον απλό και άμεσο λόγο τους έδωσαν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές του θέματος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση: ΕΔΩ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.