Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: από την Μπουμπουλίνα μέχρι τη Μερκούρη και τη Δημουλά

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως είθισται κάθε χρόνο ανατρέχουμε σε εμβληματικές προσωπικότητες γυναικών που σημάδεψαν τις σελίδες της Ιστορίας και άφησαν βαθύ το χνάρι τους στη γη.

 


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου. Μέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Όμως κάθε μέρα «παγκόσμια ημέρα - και νύχτα- της γυναίκας»: Ελληνίδες γυναίκες, γυναίκες ιερουργοί της άγιας καθημερινότητας, γυναίκες του μόχθου, της οικογένειας, γυναίκες του έρωτα, καλλιτέχνιδες, ηρωίδες, ποιήτριες, γυναίκες του καθήκοντος, της απελπισίας, της ωδίνης, γυναίκες απλές: μάνες, σύζυγοι, κόρες. Γυναίκες - σύμβολα!

Η Κική Δημουλά λέει πολλά σε λίγους στίχους της: «Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω, σε λέω γυναίκα. Σε λέω γυναίκα γιατ’ είσ’ αιχμάλωτη»… Κι ο Τάσος Λειβαδίτης τα λέει «όλα» με τον δικό του τρόπο: «Φτωχές γυναίκες, μοδίστρες, δακτυλογράφοι, ασπρορουχούδες, τίμιες ή σπιτωμένες, ακόμα κι άλλες εκείνες του σκοινιού και του παλουκιού, γυναίκες του ανέμου, της βροχής, του κουρνιαχτού… Αχ, γυναίκες έρημες, κανείς δεν έμαθε ποτέ πόση αγωνία κρύβεται πίσω απ’ τη λαγνεία, ή την υστεροβουλία μας…. Έτσι ζήσαμε. Αγνοημένες και μονάχες μέσα στο εσωτερικό μας πάθος, αγνοημένες κι έρημες μέσα στην ιερότητα της μητρότητάς μας…». Ας είναι…

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ, το άρθρο του Νίκου Τζιανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.