Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα: Πώς αποτυπώνεται το Νερό στην Τέχνη

Σήμερα 22 Μαρτίου του 2021, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ας δούμε λοιπόν πως καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και απ’ όλες τις εποχές επιλέγουν να αποτυπώσουν το στοιχείο του νερού στην τέχνη τους.

 


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, καθιερώθηκε σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, το 1992, αποφασίστηκε η 22η ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους ως παγκόσμια ημέρα νερού. Η σημασία του νερού είναι αδιαμφισβήτητη αφού είναι ο σημαντικότερος πόρος του πλανήτη μας, το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Πέρα από την σημασία του στην καθημερινή μας ζωή, το νερό έχει επηρεάσει και τον χώρο της τέχνης. Η ύπαρξη του και μόνο έχει εμπνεύσει ανά τα χρόνια μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο. Το νερό έχει παρουσιαστεί και σχηματοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους καθόλη την ιστορία της τέχνης. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσελκύει την προσοχή των καλλιτεχνών, οι οποίοι «μαγεύονται» από αυτό.

Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Από πελώρια και συντριπτικά κύμματα σε γαλήνιες λίμνες, ποτάμια και πισίνες οι καλλιτέχνες από πάντα ασκούσαν έμπνευση για τα έργα τους από τις διαφορετικές ουσίες του νερού.

Στην Φωτογραφία, το έργο του Claude Monet «Waterloo Bridge», 1903.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα έργα, στο MONOPOLI, σε παρουσίαση της Αναστασίας Χαμαμτζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.