Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Διακοπή Πρόσβασης στο Διαδίκτυο: ένας μικρός Οδηγός Επιβίωσης

Το κλείσιμο του διαδικτύου από διάφορες κυβερνήσεις δεν είναι μια νέα ιδέα. Μόνο το 2020, υπήρξαν 155 ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια περιοχή όπου υπάρχει κάποια διακοπή πρόσβασης, παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους τρόπους να τη παρακάμψετε.

 


Το κλείσιμο του διαδικτύου από μια κυβέρνηση είναι με απλά λόγια, μια κατάσταση όπου μια κυβέρνηση διακόπτει σκόπιμα το Διαδίκτυο ή τις εφαρμογές για κινητά σε μια προσπάθεια να ελέγξει τι λένε ή κάνουν οι άνθρωποι.

Αυτή η διακοπή μπορεί να είναι μερική ή πλήρης:

  • Μερική Διακοπή : Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να περιορίσουν ή να αποκλείσουν την κυκλοφορία σε διάφορους ιστότοπους. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που κάνουν πολλές εταιρίες γραφεία με firewalls. Οι πλατφόρμες που επηρεάζονται συχνότερα από την μερική διακοπή είναι ιστότοποι κοινωνικών μέσων και ιστότοποι ενημέρωσης
  • Πλήρης διακοπή : AKA » Internet Shutdown«. Σε αυτήν την περίπτωση μια κυβέρνηση επιβάλλει στους ISP στη χώρα να κλείσουν το Διαδίκτυο, καθιστώντας έτσι τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από το Διαδίκτυο απρόσιτες και ουσιαστικά άχρηστες.. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως ως έσχατη λύση από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο της ροής πληροφοριών.

 Σε περίπτωση μερικού τερματισμού του διαδικτύου, ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να παρακάμψετε τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον ISP.

  1. VPN ( Εικονικό ιδιωτικό δίκτυo ): αυτή είναι μια ασφαλής πύλη μεταξύ δύο ή περισσότερων συσκευών που παρέχει μια κρυπτογραφημένη σύνδεση από τη συσκευή σας στο Διαδίκτυο. Με πιο απλούς όρους: όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, το τηλέφωνό σας συνδέεται με το διακομιστή VPN και όλη η επισκεψιμότητα περιήγησής σας γίνεται μέσω αυτού.
    Ο διακομιστής VPN σε αυτήν την περίπτωση στέλνει τα δεδομένα σας στον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφθείτε και ουσιαστικά προστατεύει την επισκεψιμότητά σας από τον ISP σας. Αυτό σας επιτρέπει να επισκεφθείτε ιστότοπους που θα μπορούσαν να είχαν προηγουμένως περιοριστεί. Τα VPN είναι γενικά μερικοί από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους περιορισμούς στο διαδίκτυο. (Διαβάστε και το Τ
    Ι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ VPN
  2. Tor ( Το Δίκτυο Onion ): Το Tor είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που έχει δημιουργηθεί για την ανωνυμοποίηση της κυκλοφορίας. Είναι δημοφιλές μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικής ζωής και των δημοσιογράφων. Επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και πόρους χωρίς να παρακολουθούνται. (Διαβάστε και το 9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ TOR )
  3. Διαμεσολαβητής Διαδικτύου: Ένας διακομιστής μεσολάβησης Διαδικτύου λειτουργεί ως πύλη μεταξύ εσάς και του Διαδικτύου. Κατά τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης, η επισκεψιμότητα ρέει μέσω του διακομιστή μεσολάβησης προς τον ιστότοπο που ζητήσατε. Στη συνέχεια, το αίτημα επιστρέφει μέσω του ίδιου διακομιστή μεσολάβησης (υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτό).

Στην περίπτωση πλήρους τερματισμού του Διαδικτύου όπου η υπηρεσία διαδικτύου δεν είναι διαθέσιμη, υπάρχουν ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων από ομότιμους χρήστες που λειτουργούν παρόμοια με ένα φορητό ραδιοτηλέφωνο. Αυτές οι εφαρμογές σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με άλλα άτομα σε απόσταση 50 έως 200 μέτρων.

Αυτό γίνεται εφικτό με τη μετάδοση των μηνυμάτων σε κρυπτογραφημένη μορφή είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω Bluetooth. Εάν δεν υπάρχει άμεση σύνδεση από τη συσκευή σας στη συσκευή του παραλήπτη, η εφαρμογή θα αναπηδήσει το μήνυμα από χρήστη σε χρήστη μέχρι να φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο. (Βασικά είναι σαν το WhatsApp, αλλά χωρίς κεντρικό διακομιστή και εξάρτηση από τη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου.) Τέτοιες εφαρμογές είναι το Bridgefy , το Firechat και το Signal Offline

Πηγή άρθρου: ELLAK.GR , BENJAMINDADA.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.