Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΕΝΚΛΩ: Κάθετη μονάδα στη Νάουσα, 150 άμεσες θέσεις εργασίας και ένα νέο – βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο



Μπαίνουμε και στις λεπτομέρειες του Σχεδίου των Εργαζομένων, έτσι όπως διαμορφώνεται με την τρέχουσα μορφή του και εκτιμώ ότι πρόκειται σύντομα να δώσει πνοή και ελπίδα στην ευρύτερη περιοχή. Πηγή μας η συνέντευξη του Γιάννη Μουσουλίδη στο ραδιόφωνο του Άκου 99.6 της Ημαθίας  και δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Γιάννης Μουσουλίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΚΛΩ και μέλος της ομάδας εργασίας για την επαναλειτουργία των μονάδων του εργοστασίου, περιγράφει το αντικείμενο των εργασιών στις μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν, τις θέσεις εργασίας, την ετοιμότητα του εξοπλισμού και των υποδομών των μονάδων σε Νάουσα και Κομοτηνή.
Στην ίδια συνέντευξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Λυσίμαχο Γιαγκούλα, «ψυχή του σχεδίου» για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ.
Επισημαίνονται: 


Για το Παραγωγικό Μοντέλο:
«Θα ασχολούνται με την παραγωγή βαμβακερού νήματος στα δύο εργοστάσια της Κομοτηνής και με την παραγωγή συνθετικών και νημάτων μόδας στο εργοστάσιο Στενημάχου (στη Νάουσα), το οποίο θα εγκαταστήσει μέσα και τη γραμμή πλοκής όπως ήταν στο παρελθόν με το πλεκτήριο και θα υπάρχει και όλο το κομμάτι της κατασκευής ενδύματος, που θα είναι πλέον δικό μας δεν θα δουλεύουμε φασόν.
Άρα ο Στενήμαχος θα είναι μια κάθετη μονάδα η οποία θα ξεκινάει από νήματα μόδας και θα φτάνει μέχρι ρούχα. Άρα μιλάμε για τρεις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ενσωματώσουν σχεδόν όλο το παλιό, καλό κομμάτι παραγωγής που είχε ο Όμιλος».

Για την ετοιμότητα των μηχανημάτων και των υποδομών:
«Δεν είναι τυχαία η επιλογή των μονάδων που θα λειτουργήσουν. Πρέπει να θυμίσω στο κοινό σας, ότι για τη μεν Ροδόπη και Μαρώνεια ο εξοπλισμός και τα κτηριακά είναι 1999-2000’, όσο αφορά την κατάσταση Στενημάχου, γνωρίζουν οι συνάδελφοι στη Νάουσα, το μεγάλο μέρος τους έχει αγοραστεί από το 2002 έως το 2004 και το πλεκτήριο το 2005. Άρα μιλάμε ότι οι υποδομές και ο εξοπλισμός είναι πάρα πολύ καλές. Από εκεί και πέρα κτηριακά και επισκευές φυσικά θα χρειαστούν και έχουν υπολογιστεί μέσα στο κόστος της επένδυσης του επενδυτή».

Για τις θέσεις εργασίας:
«Από τις 340 αρχικές οι 190 είναι στο κομμάτι της Κομοτηνής και γύρω στις 150 για την περιοχή της Νάουσας, αλλά αυτά συνεχώς αυξάνονται ανά έτος και αυτή η ετήσια αύξηση έρχεται από το κομμάτι του ενδύματος που καταλαβαίνετε πως ξεκινάει με λιγότερους και αρχίζει και ανεβαίνει χρόνο-χρόνο για να φτάσει σύνολο στους 665, από τους οποίους οι 400 θα βρίσκονται στο κομμάτι της Νάουσας , σε επίπεδα 3ετίας».

Ψυχή του σχεδίου ο Λυσίμαχος Γιαγκούλας
«Αν δεν ήταν ο Λυσίμαχος να κάνει την τεχνική τεκμηρίωση στην τελευταία φάση της προσπάθειας των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, σήμερα όχι επενδυτής δεν θα υπήρχε, δεν θα συζητούσαμε καν».
Με τα παραπάνω λόγια απάντησε ο κ. Μουσουλίδης, απαντώντας σε ερώτημα για τον ρόλο που είχε στον όλο σχεδιασμό ο Λυσίμαχος Γιαγκούλας, που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 2 μήνες.
«Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι τα εργοστάσια αυτά που αγωνιζόμαστε να λειτουργήσουν, τα κράτησε στη ζωή τις εποχές του 2005-06-07-08 αυτός ο άνθρωπος. Οι μάχες που είχε δώσει ο Λυσίμαχος στην εταιρία για την πόλη του δεν μπορούν να εξιστορηθούν σε δευτερόλεπτα. Η απώλειά του είναι ο μόνος πραγματικός φόβος για την επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου, αφού ήταν η ψυχή και το μυαλό του. Ο μόνος μας φόβος τώρα είναι το πώς θα αντεπεξέλθουμε τεχνικά, πώς θα φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο χωρίς τον Λύσι, που δεν είναι εδώ μαζί μας για να πανηγυρίσει. Και όταν σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε από την πρώτη μέρα, όλοι μεταξύ μας λέμε ότι αυτό θα έλεγε ο Λυσίμαχος, κι έτσι πορευόμαστε».

Για τις Ενημερώσεις στις Πόλεις
Ο κ. Μουσουλίδης τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη ότι η Ομάδα Εργασίας ξεκινά ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Νάουσα και Κομοτηνή.
«... για να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει και τι θα κάνουμε, γιατί πιστεύομε ότι αυτό είναι ένα θέμα της πόλης και όχι μόνο των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ».

Διαβάστε ολόκληρη τη Δημοσίευση στο ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ και ακούστε τη Συνέντευξη, διάρκειας εννιάμιση περίπου λεπτών, στον Άκου 99.6.

Η συνέντευξη και στο Βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.