Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Φρόσω Καρασαρλίδου: ‘Η Επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο, αποτέλεσμα προσπάθειας πολιτών’



Από τη προσωπική σελίδα της Βουλευτού Ημαθίας, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ,  Φρόσως Καρασαγλίδου, για την εκδήλωση της 24/5/2017 στην Βέτλανς Νάουσα για την επανεκκίνηση της ΕΝΚΛΩ:

Φωτογραφία: Λαός Ημαθίας

«Χτες (24/5/2017) βρέθηκα και εγώ ανάμεσα στους ανθρώπους που μόχθησαν για το σχέδιο επαναλειτουργίας τηςν Ε//ΝΚΛΩ για να μοιραστώ την διαφαινόμενη αίσια κατάληξη μιας προσπάθειας που απο την πρώτη στιγμή της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση αγκάλιασε – και εγώ προσωπικά.

 Η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ και το ρεαλιστικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί είναι το αποτέλεσμα προσπάθειας πολιτών. Στηρίξαμε αυτό το όραμα πολιτικά και νομοθετικά. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι η λειτουργία της πολιτικής: να αγκαλιάζει και να στηρίζει με τρόπο ουσιαστικό τα εγχειρήματα των δημιουργικών πολιτών, εγχειρήματα που ξεκινούν από τα κάτω.

Οφείλω να αναφέρω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή τη προσπάθεια:
1. Κατατέθηκε τροπολογία για την παύση των πλειστηριασμών για ένα εξάμηνο (1.1.16 – 30.6.16). Στο διάστημα αυτό, συστάθηκε επιτροπή από τον Υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Φλαμπουράρη ώστε το σχέδιο αυτό να αξιοποιηθεί και να τελειοποιηθεί.
2. Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προέβλεπε. Δηλαδή, ορίστηκε ένα πιο απλό νομοθετικό πλαίσιο με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφάνεια.

Ο δικός μου ρόλος ήταν να συνδέσω τις δύο ομάδες: συνεργάστηκα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τον πρόεδρο της επιτροπής.
Κάναμε συναντήσεις με τον Υπουργό Επικρατείας και με τον τότε διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου, κ. Τζανακόπουλο - και βέβαια, από εμένα είχε ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο, έτσι για την ιστορία, θέλω να θυμίσω την στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων στη ψηφοφορία για την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα:
α. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι ναι,
β. Δημοκρατική Συμπαράταξη αορίστως παρόν,
γ. ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ ψήφισαν όχι.

Για αυτές, λοιπόν, τις πολιτικές δυνάμεις η ΕΝΚΛΩ ήταν ξεγραμμένη υπόθεση. Δεν έμενε, παρά να πουληθούν τα τιμαλφή ενός πτώματος. Αύτο όμως δεν έγινε με αυτή τη Κυβέρνηση.

Φίλες και Φίλοι,
Παρότι γνωρίζω την απογοήτευση που επικρατεί και παρά τις περιορισμένες δυνατότητές στο ασφυκτικό πλαίσιο - δημοσιονομικό και όχι μόνο – τα εγχειρήματα των δημιουργικών πολιτών δεν θα τα διαφθείρουμε, ούτε θα τα πνίξουμε.
Η αλήθεια είναι, ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του τόπου είναι η ανεργία και είναι θέμα ζωτικής ανάγκης να το αντιμετωπίσουμε.
Όχι με ευχολόγια αλλά με πρωτοβουλίες ουσιαστικές, όπως η συγκεκριμένη. Η ΕΝΚΛΩ είναι ένα παράδειγμα που δείχνει την επινοητικότητα, την φαντασία, το θάρρος και βέβαια την συλλογικότητα των εργαζομένων μπροστά στα κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.
Έχω συναίσθηση ότι δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας αλλά είναι μια ανάσα, μια αρχή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας να οδηγηθεί σύντομα σε αίσιο τέλος αυτή η υπόθεση γιατί η ΕΝΚΛΩ:
α. Θα είναι μια καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα, με εξαγωγικό προσανατολισμό - με πρώτη ύλη ελληνικό βαμβάκι άριστης ποιότητας - και τελικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας.
β. Ο μισθός των εργαζομένων θα ξεκινά από τα 751 Ε.
γ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν το 20% των μετοχών. Αυτό για μένα, σημαίνει συμμετοχή των εργαζομένων και στην λήψη των αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο η εργασία του καθενός γίνεται πιο δημιουργική και ο καθένας έχει μια θέση ευθύνης.
Είμαι, πράγματι, βαθιά συγκινημένη και ελπίζω στο αίσιο τέλος αυτού του εγχειρήματος. Γιατί η ΕΝΚΛΩ μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο και για άλλες πτωχευμένες βιομηχανικές μονάδες σε όλη τη χώρα, αλλά και έμπνευση για την δημιουργία παράπλευρων εστιών παραγωγής και νέων θέσεων εργασίας.
Η ΕΝΚΛΩ ας γίνει το παράδειγμα για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.