Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους Περιφερειάρχες για ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης



Με αντικείμενο τον Εθνικό Διάλογο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Μαξίμου, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. 


Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, βασικό αντικείμενο της συζήτησης οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των Περιφερειών, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με σκοπό να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης:

  • τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας,
  • την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων,
  • τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, θα θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια και θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των περιφερειακών θεσμών των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων και χωρίς αποκλεισμούς. Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των περιφερειαρχών προσωπικά. Η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό, καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο εθνικό επίπεδο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Από την κυβέρνηση, οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσίορλας.
  • Οι Περιφερειάρχες Κωνσταντίνος Αγοραστός Θεσσαλίας (και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ), Ρένα Δούρου Αττικής, Απόστολος Τζιτζικώστας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μέτιος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεόδωρος Καρυπίδης Δυτικής Μακεδονίας , Αλέξανδροw Καρχιμάνης, Ηπείρου, Απόστολος Κατσιφάρας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Γαλιατσάτος Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης Στερεάς Ελλάδας, Πέτρος Τατούλης Πελοποννήσου, Χριστίνα Καλογήρου Βορείου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος Νοτίου Αιγαίου, Σταύρος Αρναουτάκης Κρήτης.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην εξής δήλωση: «Όλη η Ελλάδα ήταν σήμερα εδώ. Για τρεις ώρες οι Περιφερειάρχες θέσαμε στον Πρωθυπουργό όλα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Τονίσαμε ότι μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι και πρέπει να επιλέξουμε: Ή το δρόμο της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας ή ένα νέα δρόμο παραγωγικής επανάστασης, ρηξικέλευθο, αποτελεσματικό, συνεργατικό, ο οποίος χρειάζεται τόλμη. Για να γίνει πράξη αυτή η παραγωγική επανάσταση πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας που είναι άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ανοικτές τράπεζες με χρηματοδοτήσεις σε υγιείς κι εξωστρεφείς παραγωγικές δυνάμεις, μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το μήνυμα είναι κοινό: η κοινωνία ζητά μεροκάματα, γιατί το μεροκάματο είναι αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η παραγωγική επανάσταση, για να δημιουργηθούν νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Επισημάναμε και κάτι άλλο: πρέπει οι υπηρεσίες του κράτους σε όλα τα επίπεδα να συνεργάζονται με ειλικρίνεια και ταχύτητα και να αντιλαμβάνονται την αξία των αποφάσεών τους γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό καθήκον. Πιστεύω ότι σήμερα εκπέμπουμε το μήνυμα της τόλμης. Να τολμήσουμε να φύγουμε πλέον οριστικά από τη μετρολογία των μνημονίων και να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία, τις πραγματικές ανάγκες και το εθνικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Εκπέμπουμε παράλληλα κι ένα άλλο μήνυμα: Οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας διότι μπορούν με αποτελεσματικότητα να προωθήσουν αναπτυξιακά σχέδια που να καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα για μια ιστορική θεσμική τομή: τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε να γίνει η προσωπική ευθύνη του καθενός συνολική εθνική ευθύνη. Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή, στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη: αυτός είναι ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής δρόμος για να περάσει η πατρίδα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως να τους διατηρήσει. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και βέβαια στο μεσοδιάστημα απαιτούνται άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας».

«O ίδιος ο πρωθυπουργός με μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναγνώρισε τον ρόλο που μπορεί να έχει ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας, ουσιαστικά, κρίσιμος παράγοντας για το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της εθνικής οικονομίας», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μετά τη συνάντηση Κατά τη συζήτηση, υπογράμμισε η περιφερειάρχης, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, καθυστερημένα, και «ουσιαστικά για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των Περιφερειών, μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν, καθώς λόγω της θέσης τους, γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.