Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ευρωμεσογειακό Πρόγραμμα PRIMA μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την Έρευνα και Καινοτομία



Για το ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area)  ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που αφορά στην έρευνα και την καινοτομία και εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της Μεσογείου, μίλησε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στη Βαλέτα της Μάλτας, στην διυπουργική συνδιάσκεψη για την ενδυνάμωση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας μέσω της Έρευνας και της Καινοτομίας.



Η κα Σακοράφα προσκλήθηκε στη Μάλτα, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, με την ιδιότητα της εισηγήτριας του ευρωμεσογειακού προγράμματος PRIMA στο Ευρωκοινοβούλιο -όπου αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα- για να μιλήσει για αυτό ενώπιον των υπουργών των μεσογειακών χωρών, καθώς η μαλτέζικη προεδρία το θεωρεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της.


Η ευρωβουλευτής εστίασε  στο θέμα της έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της άλλης πλευράς της Μεσογείου ως μία από τις  γενεσιουργές  αιτίες του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης, έτσι ώστε η αντιμετώπιση των οποίων μέσω και του PRIMA να συμβάλει δραστικά.  
Από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφεληθεί και η Ελλάδα, καθώς πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και φορείς μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν χρηματοδότηση,  αλλά και μέσα από την αντιμετώπιση των αιτιών της μαζικής μετανάστευσης
“Προέρχομαι από μία χώρα, την Ελλάδα, η οποία την ίδια στιγμή που βιώνει μια ισοπεδωτική οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, καλείται ταυτόχρονα να ανταποκριθεί με επιτυχία στην  ανθρωποκεντρική διαχείριση των αθρόων μεταναστευτικών ροών” είπε στην έναρξη της ομιλίας της η ευρωβουλευτής προς τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών. “Η σημερινή κατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στη λεκάνη της Μεσογείου μας οδηγεί αναπόφευκτα στην ενδελεχή μελέτη των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και στην άμεση αναζήτηση  δυνατοτήτων μόχλευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι μεταξύ των κύριων αιτημάτων των πολιτών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν πολυδιάστατη ανασφάλεια” ανέφερε.

Η Σοφία Σακοράφα μίλησε για τις ένοπλες συγκρούσεις, τις επεμβάσεις, τις διώξεις, τη βία, την αλλαγή του κλίματος, τη μη βιώσιμη διαχείριση των πόρων κ.α που αναδεικνύονται ως κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μετανάστευση. Επισήμανε ότι στο ίδιο πλαίσιο η πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό και στοιχειώδεις παροχές αποχέτευσης είναι καθοριστικές και αλληλένδετες προκλήσεις και αποτελούν ζητήματα υψίστης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας στην περιοχή.
“Κατ’ αυτή την έννοια” τόνισε,  “η προσέγγιση της εταιρικής σχέσης PRIMA και συγκεκριμένα η αναζήτηση, αφενός βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης και αφετέρου σημαντικών δομικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου, αποτελεί μία πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση”.
“Για το λόγο αυτό και ως εισηγήτρια της Επιτροπής για τη Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζομαι τους τελευταίους πέντε μήνες εντατικά και σε στενή συνεργασία   με τη Μαλτέζικη Προεδρία.
Είναι σημαντικό και θετικά ενδεικτικό ότι η Προεδρία έθεσε το PRIMA ως πρώτη της προτεραιότητα στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος: να τεθεί δηλαδή το PRIMA σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή από 1-1-2018”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.