Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Αναπτυξιακός Νόμος: Παράταση στην υποβολή Αιτήσεων Επενδυτικών Σχεδίων και η Αρχική Αποτίμηση



Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 (συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε στις 21 Απριλίου 2017), διευκρινίζεται ότι για την παράταση έως και τις 31 Μαΐου 2017, οι ηλεκτρονικοί φάκελοι τεκμηρίωσης δύναται να υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουλίου 2017.


Να σημειωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, για τις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί μέχρι 15 Μαΐου 2017, όπως ενημερωνόμαστε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:


Η πλειοψηφία των επενδύσεων που ζητούν να ενταχθούν στο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι Βιομηχανικές Δραστηριότητες που τους ενδιαφέρει κυρίως η δημιουργία μίας νέας μονάδας και η επέκταση της δυναμικότητάς τους.
Από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου έχουν ήδη ανοίξει τα τέσσερα, στα οποία κατατέθηκαν ήδη 770 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.023.860.852 ευρώ. Κλαδικά, κυριαρχούν η αγροδιατροφή -στις διάφορες εκφάνσεις της- και την βιομηχανία, με ικανοποιητική συμμετοχή από τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. 
Σε σχέση με τα κίνητρα που προτιμούν οι υποψήφιοι:

  • 44% αφορά σε φοροαπαλλαγές και
  • 44% σε επιχορηγήσεις.

Φαίνεται να επιτυγχάνονται η βασικές στοχεύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι η αγροδιατροφή και η δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην πορεία επαναβιομηχανοποίησης της χώρας.
Όσον αφορά την αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων, εκτιμάται ότι η ένταξη θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να αρχίσει στη συνέχεια η υλοποίησή τους και να είναι εφικτή η ολοκλήρωση των πρώτων επενδύσεων από την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.