Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Σ. Φάμελλος : Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία, οι Παράγοντες – Κλειδιά για την επιτυχία της Διαχείρισης Αποβλήτων



Την αναγκαιότητα αλλαγής του Καταναλωτικού Μοντέλου και τρόπου ζωής των Πολιτών, καθώς η διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων εξαρτάται από τον προσωπική λειτουργία του καθενός, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος στην Εκδήλωση με θέμα «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση - Μείωση Αποβλήτων» που πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Νεάπολης. 


«Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Εκδήλωση διοργανώθηκε από τρεις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και ότι έγινε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση με εφαρμοστέες προτάσεις, που μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έρχονται στο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Υπάρχουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει κτήμα τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της Κοινωνίας, όμως αυτοί αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί το αποτέλεσμα», επισήμανε.

Τόνισε ακόμα πως όση περισσότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κάνουμε, τόσο μειώνεται το κόστος μεταφοράς και διάθεσης επεξεργασίας των απορριμμάτων. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε σε Δήμους της περιφέρειας Αττικής που με πιλοτικές πρωτοβουλίες διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα και κλαδέματα) έχουν μείωση στο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων κατά το ένα τρίτο.
Όπως σημείωσε, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλοποιούνται στα όρια των Δήμων και για αυτόν τον λόγο οι Δήμοι πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας και τα εργαλεία που διαθέτουν. Θεωρεί, μάλιστα, ότι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση δημιουργούν νέα οικονομία κι νέα επαγγέλματα σε Τοπικό Επίπεδο. Τροφοδοτούν την Κυκλική Οικονομία. «Πρόκειται για μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που μπορεί να στηριχτεί και από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως : παράγωγη λιπασμάτων καταστήματα με προϊόντα από δεύτερο χέρι, repair cafe κτλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.