Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Έργο «Bioprospect»: για την οικονομική αξία της βιοποικιλότητας των Βαλκανικών Δασών



Την τεκμηρίωση της οικονομικής αξίας της βιοποικιλότητας των δασών και τους τρόπους για την αειφορική διαχείριση, την ανάπτυξη και την προστασία αυτών των περιοχών, έχει στόχο το έργο BIOPROSPECT - «Conservation and sustainable capitalization of biodiversity in forested areas», που μπήκε στη «γραμμή εκκίνησης». Πρόκειται για Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Βαλκάνια - Μεσόγειος 2014 - 2020», έχει διάρκεια 24 μήνες -από Οκτώβριο 2017 έως και Οκτώβριο 2019- και συμμετέχουν σε αυτό οκτώ εταίροι από πέντε χώρες.



Πως, από ποιους και με ποιους τρόπους αξιολογείται η «οικονομική αξία της βιοποικιλότητας» ενός κρίσιμου και παγκόσμιου «κοινού», όπως είναι τα δάση, είναι σίγουρα ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, στο οποίο δεν θα ήθελα να εμβαθύνω σε αυτή την ανάρτηση. Το ανεβάζω για ενημέρωση, αλλά και προβληματισμό.

Η πρώτη συνάντηση, διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάλυση των δράσεων του έργου και οι αρχικές δραστηριότητες.
Οι ειδικοί στόχοι είναι:
-        H παροχή λειτουργικών εργαλείων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών μέσω της οικονομικής αποτίμησης και της βιώσιμης κεφαλαιοποίησής της.
-        Η πιλοτική εφαρμογή της χαρτογράφησης και της οικονομικής αποτίμησης των οικοσυστημικών υπηρεσιών και της βιοποικιλότητας των δασών, καθώς και του οφέλους από την κεφαλαιοποίησή τους.
-        Η ενσωμάτωση οικονομικών αποτιμήσεων στη διαχείριση των περιοχών αυτών και η πρόταση πολιτικών πρωτοβουλιών στην περιοχή της Βαλκανικής.
Φορείς υλοποίησης του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης- Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ερευνητικό κέντρο AGROBIOINSTITUTE της Βουλγαρίας, ο Δήμος του Vrapcisht από την ΠΓΔΜ και ο Δήμος του Maliq από την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.