Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πολίτες και Οργανώσεις ζητούν την Απόσυρση του Άρθρου 219, που «καταστρέφει» τις περιοχές ‘Natura’

Η διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού μιας προστατευόμενης περιοχής, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 


Τις 30.000 έφθασαν οι υπογραφές πολιτών ενάντια στο άρθρο 219 του ίδιου σχεδίου νόμου, με το οποίο επιτρέπεται να δημιουργηθούν «υποπεριοχές» με αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Χθες, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν και πάλι την απόσυρση του άρθρου, ενώ στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επισήμανε την αντίθεση της ρύθμισης στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κατά της Ελλάδας. 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την, έστω και τελευταία στιγμή, απόσυρση της διάταξης. Οπως αναφέρουν σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, η διάταξη «έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού μιας προστατευόμενης περιοχής, ο οποίος πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διατήρηση των πολύτιμων, σπάνιων ή απειλούμενων στοιχείων της φύσης», ενώ «αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια παραβιάζει το άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους, γεγονός για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα μας από το Δικαστήριο της Ε.Ε.». 

Τον προβληματικό χαρακτήρα της ρύθμισης επισήμανε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Οπως αναφέρει, η ρύθμιση είναι ασαφής, ενώ «δημιουργείται η εντύπωση ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ακολουθεί συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησής της» (δηλαδή γίνεται à la carte).

Επιπλέον, η εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης μόνο για την περιοχή για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, «ενώ δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη για το σύνολο της εν λόγω περιοχής, δηµιουργεί τον κίνδυνο αποσπασµατικής διαχείρισης ορισµένης περιοχής». Τέλος, η Επιτροπή κάνει αναφορά και στην πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το Ευρωδικαστήριο για την έλλειψη μέτρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ρύθμιση είχε προταθεί και το 2020 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά είχε απορριφθεί λόγω των γνωστών ζητημάτων. Εκπορεύεται δε από παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Γιώργος Λιάλιος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.