Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Στο στόχαστρο Ευρωπαϊκής Εισαγγελίκης Έρευνας για ύποπτες αγορές Eμβολίων η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο έρευνας της  Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)  βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, για τον ρόλο που η ίδια διαδραμάτισε σε ύποπτες διαπραγματεύσεις αγοράς εμβολίων κατά της πανδημίας.

 


Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς ή των εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι διερευνά την υπόθεση αγορά εμβολίων κατά του Covid-19 από την ΕΕ. Επίσης, σημείωσε ότι η έρευνα προκλήθηκε λόγω του ύψιστου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η εν λόγω έρευνα στρέφει και πάλι τα φώτα στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η πρόεδρος της Κομισιόν στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει πάντως ρεπορτάζ του Politico, δύο ανεξάρτητες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΕΕ έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για τις επαφές «υψηλού επιπέδου» που είχε η κυρία Φον ντερ Λάιεν με την Pfizer για τις συμφωνίες αγοράς εμβολίων.

Από τη μεριά της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε κάνει από τον Απρίλιο του 2021 αναφορές τις σε γραπτά μηνύματα SMS που αντάλλαξε η κυρία Φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για την αγορά έως και 4,2 δις εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η επίμαχη συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 35 δισ. ευρώ στην ΕΕ ενώ σε πολλά κράτη-μέλη καταγράφηκε αδικαιολόγητο πλεόνασμα δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη καταλόγισε κακοδιαχείριση στην Κομισιόν για την υπόθεση της ανταλλαγής των γραπτών μηνυμάτων. Από την πλευρά της η Κομισιόν μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα γραπτά μηνύματα της γερμανίδας πολιτικού προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν τηρούνται προσωρινά εφήμερα έγγραφα». Πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν «δεν διαπραγματεύτηκε για τα συμβόλαια».

Τους χειρισμούς της κυρίας Φον ντερ Λάιεν έχει θέσει στο στόχαστρο και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ το οποίο τον Σεπτέμβριο δημοσίευσε έκθεση όπου συμπεραίνεται ότι η Επικεφαλής της Κομισιόν παρεξέκλινε από τους καθιερωμένους ευρωπαϊκούς κανόνες στη διαπραγμάτευσή της με την αμερικανική εταιρεία. Περαιτέρω, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να καταθέσει στη δικαιοσύνη οποιοδήποτε έγγραφο αφορούσε την επίμαχη συμφωνία.

 

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.