Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

«Προ των πυλών» τα πρώτα Eμβόλια κατά του Kαρκίνου - Πότε θα είναι έτοιμα

Τα εμβόλια που στοχεύουν στον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία BioNTech, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid της πανδημίας.

 


Ειδικότερα, ο Uğur Şahin και η Özlem Türeci, συνιδρυτές της BioNTech, της γερμανικής εταιρείας που συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του κορονοϊού, δήλωσαν ότι έχουν κάνει ανακαλύψεις που τροφοδότησαν την αισιοδοξία τους για τα εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στην Κυριακή στο BBC, η καθηγήτρια Türeci περιέγραψε πώς η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί έτσι ώστε να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αντί να εισβάλει στους κορονοϊούς.

Σε ερώτηση για το πότε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου μπορεί να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Ένα εμβόλιο mRNA κατά του κορονοϊού λειτουργεί μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για αβλαβείς πρωτεΐνες ακίδας στον ιό Covid στο σώμα. Οι οδηγίες λαμβάνονται από κύτταρα που αναδεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτές οι πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια με τέτοιο τρόπο ώστε να λένε στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες άμυνες τι να αναζητήσουν και να επιτεθούν.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η Türeci, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BioNTech, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου - πρωτεΐνες που συγκρατούν τις επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων.

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων Covid ενόψει της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Η Türeci είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο της Moderna, «επιστρέφει στο έργο μας για τον καρκίνο».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορούν να διαθέτουν με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

Η Türeci ανέφερε ότι η BioNTech έμαθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA γρηγορότερα και είχε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο mRNA. Η εντατική ανάπτυξη και η ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου Covid βοήθησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων να επεξεργαστούν πώς να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα και το εμβόλιο μας κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Αλλά η Türeci παρέμεινε προσεκτική σχετικά με το έργο. «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», είπε. «Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».

Τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι μήνυσε την BioNTech και τον συνεργάτη της, τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας για τον Covid-19.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Sahin είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.