Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ποια είναι τα εμπόδια στην Ανοιχτή Κουλτούρα; Μια Έκθεση των Creative Commons

Ποια είναι τα εμπόδια στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς —όπως γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία (GLAM)— για να κάνουν τις συλλογές τους ανοιχτά προσβάσιμες στο διαδίκτυο; Πώς θα μπορούσε ο οργανισμός των Creative Commons να υποστηρίξει τους θεσμούς στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στη συμμετοχή στην καλύτερη ανταλλαγή της πολιτιστικής κληρονομιάς;

 


Αναζητώντας απαντήσεις, τα Creative Commons εξέτασαν προηγούμενες έρευνες, κυρίως τα ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ANDREA WALLACE · OPEN GLAM και ρώτησαν περισσότερους από 30 ειδικούς στο κίνημα του ανοιχτού πολιτισμού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι είπαν στη σειρά VLOG CC OPEN CULTURE VOICES . Εδώ είναι ένα μικρό δείγμα από αυτά που ακούστηκαν:

«Μια σειρά από ανισορροπίες που σχετίζονται με την εξουσία, τις προτεραιότητες, τα συμφέροντα και τους πόρους μπορούν να διευκολύνουν ή να εμποδίσουν τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης και ανοιχτής πρόσβασης…»

— Andrea Wallace

«…πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει πραγματικά το άνοιγμα στο διαδίκτυο και ποιο είναι το κοινό. Είναι κυρίως προνομιούχο κοινό; Είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε πολύ ακριβούς φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα; Ή μήπως αυτή είναι πραγματικά μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να έχει πρόσβαση οπουδήποτε, οποτεδήποτε από όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;».

— Temi Odumosu

“Ένα άλλο εμπόδιο που γίνεται αντιληπτό είναι ότι [τα GLAM] χάνουν ευκαιρίες να παράγουν έσοδα από τις συλλογές.”

— Dafydd Tudur

“Το Open GLAM απαιτεί πόρους, τεχνογνωσία και επενδύσεις στη διαχείριση δικαιωμάτων και τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία είναι πολύπλοκα.”

Douglas McCarthy

Εντοπίστηκαν τρεις κύριες ομάδες φραγμών: 

  • Χρήματα : έλλειψη πόρων και φόβος απώλειας εσόδων από την αδειοδότηση. 
  • Άνθρωποι : έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων, μαζί με μια σειρά από ανησυχίες και αποστροφή κινδύνου.
  • Πολιτική : ένα περίπλοκο και ξεπερασμένο σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων και η απουσία θετικού πλαισίου πολιτικής που ενθαρρύνει το άνοιγμα. 

 

 

Διαβάστε την Πλήρη Έκθεση ΕΔΩ

 

 

Αντιμετωπίζετε αυτά ή άλλα εμπόδια; Έχετε ιδέες για το πώς τα CC θα μπορούσε να βοηθήσουν τα GLAM να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια στο άνοιγμα του πολιτισμού; Συμπληρώστε τη σύντομη φόρμα που είναι διαθέσιμη ΕΔΩ ή γράψτε στο info@creativecommons.org και μοιραστείτε τις ιδέες και τις ευκαιρίες σας για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια.

 

Πηγή : ΕΛΛΑΚ , CREATIVECOMMONS.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.