Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Το Απολιθωμένο Δάσος στη Λέσβο και η Καλντέρα στη Σαντορίνη στα 100 Μνημεία Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς

Ο κατάλογος που κατάρτησε η UNESCO

 


Απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο και Καλντέρα στη Σαντορίνη στον κατάλογο με τα 100 μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς.

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή Καλντέρα της Σαντορίνης περιλαμβάνονται στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την καταγραφή και αξιολόγηση για την ανάδειξη των πρώτων 100 μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο, σύμφωνα με την επιτροπή, ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπέβαλε τον φάκελο της υποψηφιότητας, που προετοιμάστηκε από τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τον καθηγητή Ν. Σουλακέλλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τους δρ. Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.

Για την καλντέρα της Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας συναποφάσισε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα που αποτελείται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Π. Νομικού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). τον δρ. Χ. Φασουλά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Τα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ζουμαία στην Ισπανία στις 25-28 Οκτωβρίου.

 

To Aπολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα θαύμα της φύσης

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα σπάνιο απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει μεγάλες συγκεντρώσεις απολιθωμένων δένδρων και απολιθώματα ζώων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης αποκαλύπτονται ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά και δόντια ζώων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου.

Στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν. Με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 443/1985) το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων το 2000 και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004. Είναι ένας μνημείο γεωλογικής κληρονομιάς που χρησιμοποιείται για δεκαετίες από σχολεία για την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πανεπιστήμια στις επιστήμες της γης, τους γεωκινδύνους και την κλιματική αλλαγή.

 

Φωτογραφία: Λέσβος, Απολιθωμένο Δάσος

 

Πηγή: ATHENSVOICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.