Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Τα «Παγκάκια Συζήτησης» για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

Πάνω στα παγκάκια αναγράφεται «με χαρά θα συζητούσα». Μία γλυκιά πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Ουαλία, εξελίχθηκε στην Πολωνία, στους δρόμους της Κρακοβίας, για να βοηθήσει με τη μοναξιά που νιώθουν οι πολίτες. 

 


Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι είχαν συμφωνήσει πως βιώνουμε και άλλη μία σοβαρή πανδημία, αυτή της μοναξιάς.

Όταν δε, άρχισαν να επιβάλλονται πολλαπλά lockdown σε όλο τον κόσμο, η ανθρώπινη αλληλεπίδραση περιορίστηκε ακόμα περισσότερο. Έτσι, η σημερινή κοινωνία φαίνεται να είναι πιο μοναχική από ποτέ και λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση μεταξύ μοναξιάς και ψυχικής υγείας, πρέπει σίγουρα να πάρουμε όσα περισσότερα μέτρα γίνεται για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, η Πολωνία αποφάσισε να εγκαταστήσει στην Κρακοβία μια σειρά από παγκάκια συζήτησης που θα ενθαρρύνουν τα άτομα να καθίσουν και να μιλήσουν μεταξύ τους.

Ο πολωνικός οργανισμός GADULAWKA συνεργάστηκε με μια τοπική εταιρεία αρχιτεκτονικής, για να σχεδιάσουν ένα παγκάκι, το οποίο είναι απλό και αρκετά φιλόξενο, με φωτεινά χρώματα πράσινου που τραβούν την προσοχή των περαστικών.

 

Μια ιδέα που προέρχεται από την Ουαλία

Αυτή η ιδέα για τα παγκάκια Happy to Chat ξεκίνησε στο Κάρντιφ της Ουαλίας από την Άλισον Όουεν Τζόουνς, την ιδρύτρια της εκστρατείας. Ενώ επισκεπτόταν ένα πάρκο, η Άλισον παρατήρησε έναν άντρα που φαινόταν λυπημένος και μοναχικός, αλλά δεν ήξερε πώς να τον πλησιάσει χωρίς να κάνει την κατάσταση άβολη.

Τότε ήταν που συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να ξεκινήσει κανείς μια συζήτηση με έναν άγνωστο και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η Άλισον, δημιούργησε ταμπέλες που παροτρύνουν και διευκολύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τις τοποθέτησε σε κάποια παγκάκια στα πάρκα της περιοχής. Η πρωτοβουλία της από τότε έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του πλανήτη και φέρνει κοντά ανθρώπους που χωρίς τα παγκάκια αυτά, μπορεί να μην γνωρίζονταν ποτέ.

Η ομάδα του GADULAWKA αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άλισον Όουεν Τζόουνς και να μεταφέρει την όμορφη αυτή πρωτοβουλία της και στην Πολωνία, ταξιδεύοντας την ένα βήμα παρακάτω.

Τα νέα παγκάκια είναι βαμμένα με πράσινο και γκρι χρώμα, φέροντας μια πλαϊνή πινακίδα που γράφει «Κάτσε εδώ, αν δεν σε πειράζει κάποιος να σταματήσει και να πει ένα γεια!». Η πρόσκληση αυτή είναι γραμμένη σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (εβραϊκά, πολωνικά και αγγλικά), με στόχο να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και πολιτισμών.

 

Φωτογραφία: Πολωνία: Παγκάκια Happy to Chat. Photo Credits: Gadulawka

 

Πηγή: MONOPOLI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.