Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να πνιγεί η Κρήτη στη λάσπη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πυροσβεστική και ΟΑΣΠ ήδη αποδίδουν τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φαινόμενα στη σφοδρότητά τους, υποστηρίζοντας ότι κανένα έργο δεν θα μπορούσε να προλάβει την καταστροφή.

 



Ωστόσο, στην Κρήτη, όπου ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το εύρος των ζημιών από τους τόνους λάσπης που έφτασαν σαν χείμαρρος ως τη θάλασσα, ήδη οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αργή αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας και την το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το 112.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν με ώρες καθυστέρηση και μετά την καταστροφή οι πολίτες στον νομό Λασιθίου.

Ενώ και το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κακοκαιρία «σμπαράλιασε το αφήγημα περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού». Άλλωστε εξαιτίας της κακοκαιρίας, ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ποτάμι της λάσπης στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, ενώ αγνοείται η συνεπιβάτιδά του.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σητεία.

 

Ευθύμιος Λέκκας: «Κανένα έργο δεν θα συγκρατούσε την ορμή των νερών»

Από την Αγία Πελαγία, όπου πήγε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είπε ότι «κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών». Υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει». 

Υποστήριξε ότι ενώ περίμεναν 30 χιλιοστά νερού, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία «κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμά τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά».

Επίσης είπε ότι επρόκειτο για «ξαφνική πλημμύρα», η οποία πρέπει να αποδοθεί στην κλιματική κρίση, και 7 ή 8 λεπτά ήταν ικανά να φέρουν την καταστροφή.

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα απέδωσε την καταστροφή και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος στην ενημέρωση της υπηρεσίας για την κακοκαιρία, είπε ότι τα φαινόμενα στην Κρήτη, τα οποία υπερέβησαν οποιαδήποτε μετεωρολογική πρόβλεψη.

 

Η κακοκαιρία κινείται ανατολικά

Πλέον μπορεί τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη να είναι πιο ήπια, ωστόσο η κακοκαιρία κινείται ανατολικά προς τα Δωδεκάνησα. Οι κάτοικοι της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης έχουν λάβει μήνυμα από το 112, με την προειδοποίηση να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες για το επόμενο 24ωρο.

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των χωρικών αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη

Όπως ανακοινώθηκε, πρωί Κυριακής, θα μεταβεί στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο. Θα συνοδεύονται και από άλλους αξιωματούχους. Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λόγω περιοχές.

 

meteo.gr: Η κακοκαιρία συνεχίζεται

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τις βροχές στην Κρήτη από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα νοτιοανατολικά, οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και ενισχύονται σημαντικά, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, με ηπιότερο ρυθμό όμως, σε πολλές περιοχές του νησιού.

Τα δορυφορικά δεδομένα που σύλλεξε και επεξεργάστηκε το meteo.gr, δείχνουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το βράδυ του Σαββάτου 15/10 νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς και το μεγάλο ύψος της κορυφής των καταιγιδοφόρων νεφών που φτάνει και τοπικά ξεπερνάει τα 13 km. 

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 μέχρι το βράδυ της Κυριακής 16/10, σύμφωνα με το ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / METEO.GR.

Όπως επισημαίνεται, οι νέες, αν και ηπιότερες βροχές, θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, επομένως τοπικά θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο για κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

 

Φωτογραφία: Αγία Πελαγία Ηρακλείου - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

 

Περισσότερα στην πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.