Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ελαφρώς ενισχυμένοι οι πληθυσμοί Γυπών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του VULTURE CONSERVATION FOUNDATION (VCF), στην Ελλάδα οι πληθυσμοί των γυπών καταγράφονται σχετικά σταθεροί, χωρίς όμως να διαφαίνεται αλλαγή στη δυσμενή κατάσταση διατήρησης που συνολικά βρίσκονται.

 


Η νέα έκθεση του VCF για την κατάσταση των πληθυσμών των γυπών που απαντούν στην Ευρώπη δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση συγκεντρώνει τη διαθέσιμη πληροφορία από φορείς και οργανώσεις της Ευρώπης και άλλων παραμεσογειακών χωρών και καταγράφει τη βραχυχρόνια και μακροχρόνια τάση εξέλιξης των πληθυσμών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεδομένα για την κατάσταση του Ασπροπάρη, του Όρνιου και του Γυπαετού παρασχέθηκαν από τα προγράμματα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και LIFE_ΙP4NATURA, στο πλαίσιο των οποίων διενεργείται πλέον συστηματική παρακολούθηση πληθυσμών γυπών (σε συνεργασία πάντα με τοπικούς φορείς, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης).

Η απουσία αξιόπιστων δεδομένων παρακολούθησης από ορισμένες χώρες επισημαίνεται ως βασικό μειονέκτημα για τη διατήρηση των γυπών και ευτυχώς πλέον στη χώρα μας, με την αρωγή των προγραμμάτων LIFE, αυτή η αναγκαία συνθήκη καλύπτεται σχεδόν στο 100%.

Η έκθεση αποτυπώνει μία ελαφρώς θετική βραχυπρόσθεσμη τάση για τους γύπες της Ευρώπης. Σταθεροί ή με ελαφρά τάση αύξησης εμφανίζονται και οι πληθυσμοί των γυπών στην Ελλάδα, συνθήκη η οποία, όμως, δεν προκαλεί -προς το παρόν- ορατή αλλαγή στη δυσμενή κατάσταση διατήρησης στην οποία συνολικά βρίσκονται.

Ιδιαίτερα για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ, και καθώς η περίοδος αναφοράς της έκθεσης (2018-2021) καλύπτει εξ ολοκλήρου την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος LIFE "ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη", καθίσταται σαφές πως οι δράσεις του Προγράμματος έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο να σταθεροποιηθεί η πληθυσμιακή του κατάσταση, μετά τη δραματική μείωση των τελευταίων 20 ετών που τον έφερε στο χείλος της εξαφάνισης.

Στην περίπτωση του Όρνιου, όπου η έκθεση παρουσιάζει τη συνολική πληθυσμιακή εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο (359 ζευγάρια), η προσέγγιση που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα είναι να υπάρχει διάκριση και διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ του πληθυσμού της Κρήτης και αυτών της Νάξου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι ο Κρητικός πληθυσμός αντιπροσωπεύει περίπου το 85-90% του αναπαραγόμενου πληθυσμού της χώρας, καθώς και της ελάχιστης επικοινωνίας των πληθυσμών μεταξύ τους.

Έτσι, ενώ στην Κρήτη το Όρνιο ζει σε σχεδόν ιδανικές συνθήκες και διατηρεί μεγάλο αναπαραγόμενο πληθυσμό (πάνω από 320 ζευγάρια), σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα αναπαράγονται μόλις 30-35 ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κρίσιμες απειλές.

 

 

Η Έκθεση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

 

 

Από την Elliniki Ornithologiki Etaireia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.