Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΟΗΕ - Παγκόσμια Έρευνα Κοινής Γνώμης: Πολύ μεγάλη η ανησυχία όλου του Πλανήτη για την Κλιματική Αλλαγή

Οι δύο στους τρεις κατοίκους του πλανήτη αξιολογούν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «Παγκόσμια Έκτακτη Ανάγκη», μαθαίνουμε από τα πορίσαμτα της μεγαλύτερης Έρευνας Κοινής Γνώμης που έγινε παγκοσμίως για το θέμα, από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν προχθές.

 


Στην Έρευνα συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από 50 χώρες. Η Δημοσκόπηση έγινε και μέσω διαφημίσεων σε βιντεοπαιχνίδια και παζλ, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμο στο να προσεγγίσει νέους ανθρώπους, παρέχοντας στους ερευνητές ένα «θησαυρό στοιχείων» για τις διαθέσεις των ανθρώπων όλων των ηλικιών, παγκοσμίως στο κλιματικό ζήτημα. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της Πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, γεγονός που δεν εμπόδισε το 60% όσων συμμετείχαν να απαντήσει ότι πρέπει να γίνει «επειγόντως κάθε τι το αναγκαίο» σε απάντηση της κλιματικής κρίσης.

Περισσότερο ανήσυχοι με το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής εμφανίζονται οι νέοι, με το 69% των ηλικιών μεταξύ 14 και 18 ετών να δηλώνουν ότι υπάρχει «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» Ωστόσο, και οι μεγαλύτεροι δεν διαφοροποιούνται ιδαιίτερα, με το 58% άνω των 60 να ανησυχεί ιδιαίτερα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι υπέρ της λήψης ριζοσπαστικών μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή, ακόμα κι αν συνεπάγονται σημαντικές αλλαγές στις χώρες τους.

Δημοφιλέστερες δράσεις για το κλίμα αναδεικνύονται, κατά σειρά:

1.      Προστασία και Αποκατάσταση Δασών

2.      Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

3.      Φιλική προς το Κλίμα Γεωργία

Η προώθηση της φυτοφαγίας ήταν η λιγότερο δημοφιλής, υποστηριζόμενη όμως από ένα σχετικά σημαντικό ποσοστό, που φτάνει στο 30%. Τα ποσοστά των οπαδών της φυτοφαγίας είναι ιδιαίτερα υψηλά στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις χώρες που τα Ορυκτά Καύσιμα είναι μείζων Πηγή Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου οι πολίτες υποστηρίζουν ισχυρά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας (76%), των ΗΠΑ (65%) και της Ρωσίας (51%). Εκεί που το πρόβλημα προκαλείται από την Αποψίλωση των Δασών, όπως στη Βραζιλία και την Ινδονησία, οι πολίτες υποστηρίζουν μέτρα προφύλαξής τους (60% και 57% αντίστοιχα).

Σε δεκάξι (16) χώρες παρατηρήθηκε ότι οι Άντρες και τα Αγόρια που ανησυχούσαν για την Κλιματική Αλλαγή ήταν τουλάχιστο κατά 5% περισσότεροι των Γυναικών και των Κοριτσιών, ενώ σε τέσσερις (4) χώρες της «Αγγλόσφαιρας» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Μεγάλη Βρετανία) η σχέση ήταν αντίστροφη με τις Γυναίκες και τα Κορίτσια πιο ανήσυχες με το πρόβλημα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε χώρες Υψηλού, Μέσου και Χαμηλού Εθνικού Εισοδήματος. Τα αποτελέσματά της σταθμίστηκαν από ειδικούς Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωρών.

Πρώτες στην ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή ήρθαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία με το 81% των πολιτών τους να θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ήταν στο 65%, η Αυστραλία στο 72% και η Ινδία στο 59%. Η χαμηλότερη ανησυχία σημειώθηκε στη Μολδαβία (50%).

Όσο καλύτερη Εκπαίδευση είχαν οι ερωτηθέντες τόσο περισσότερο ανέβαιναν και τα ποσοστά ανησυχίας για το Κλίμα, κάτι που συμβαίνει ανεξαρτήτως του εισοδηματικού επιπέδου κάθε χώρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.