Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Δημοφιλέστερα Λήμματα της Ελληνικής Wikipedia το 2020. Του Κωνσταντίνου Σταμπουλή

Το άρθρο «Δημοφιλέστερα Λήμματα της Ελληνικής Wikipedia το 2020», του Κωνσταντίνου Σταμπουλή δημοσιεύτηκε στο GERAKI.GR.

 


Όπως και άλλες χρονιές, επιχειρώ εδώ να καταγράψω και να κάνω μια ανάλυση για τα δημοφιλέστερα -μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα- λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδειας για την προηγούμενη χρονιά.

Όπως επισήμανα και πέρυσι η επικαιρότητα, είτε στην πολιτική είτε στην λαϊκή κουλτούρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στιγμιαίας κορύφωσης επισκέψεων, καθώς συνυπάρχουν με ένα μεγάλο ποσοστό λημμάτων τα οποία είναι διαχρονικά δημοφιλή σε αριθμό επισκέψεων, άσχετα με την επικαιρότητα. Πέρυσι, (ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΧΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ WIKIMEDIA USER GROUP GREECE) είχα εξηγήσει και τον διαχωρισμό των λημμάτων σε αυτά με «οργανική» ή «κυκλική» επισκεψιμότητα και σε αυτά με «πρόσκαιρη».

Το 2020 όμως δεν ήταν όπως κάθε άλλη χρονιά. Ήταν μια χρονιά που θα θυμόμαστε για δεκαετίες. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό, αφού η χαλάρωση μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ακόμη χειρότερη και πιο θανατηφόρα χρονιά. Ναι, η πανδημία COVID-19 κυριάρχησε σε αυτά που έψαχναν οι αναγνώστες να ενημερωθούν από την Βικιπαίδεια.

Φυσικά σε μια εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα, ακόμη και σε μια πανδημία (εξ ορισμού παγκόσμιο γεγονός) οι τάσεις οδηγούν σε λήμματα που αφορούν το ελληνικό περιβάλλον. Έτσι, κορυφαίο λήμμα ήταν η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2020, ένα λήμμα που στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είχε καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων, θυμάτων, και μέτρων, και αργότερα διασπάστηκε σε δύο λήμματα, ένα γενικό και ένα με το χρονικό. Ως μέρος των λημμάτων σχετικών με την πανδημία ακολουθείται από το λήμμα για τον λοιμοξιολόγο ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ (8ο), που είχε αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών ως επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, και αμέσως επόμενος ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (9ο), υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και αντίστοιχα υπεύθυνος για την εφαρμογή των ανάλογων μέτρων. Τα προηγούμενα είχαν την μεγάλη επισκεψιμότητά τους την άνοιξη και συνέχισαν να έχουν και τον υπόλοιπο χρόνο. Ακολουθεί το λήμμα που εξηγεί τι είναι η ΠΑΝΔΗΜΙΑ (10ο), με εκτόξευση των προβολών την εβδομάδα που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία COVID-19. Σχετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και τα λήμματα για την ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ (7ο, ψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα) και για την ΠΑΝΩΛΗ (15ο), που παραλληλίστηκαν με την τρέχουσα κατάσταση (ακόμη και την μεσαιωνική Μαύρη Πανώλη βρίσκουμε λίγο έξω από την λίστα των 30 πρώτων). Η ομάδα συμπληρώνεται με τα λήμματα για τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ (13ο), και για την ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ 2019–20 (18ο) (έχει ήδη προβλεφθεί μετονομασία του).

Αφήνοντας πίσω την πανδημία, και τα «οργανικά/κυκλικά» λήμματα που εμφανίζονται σχεδόν πάντα ψηλά όπως η ΕΛΛΑΔΑ, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (4η) εκτινάχτηκε σε ύψη προβολών στις 10 Ιουλίου 2020, όταν ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, και στις 24 Ιουλίου αντίστοιχα όταν εφαρμόστηκε η απόφαση. Η ΤΟΥΡΚΙΑ περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο αρκετά παρακάτω (25η) με υψηλές προβολές όλο το χρόνο και περισσότερη τον Μάρτιο και Ιούλιο.

Μετά την Αγία Σοφία, η σημαντικότερη στιχουργός του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, και η ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ στην 5η θέση είχε ήδη μια σχετικά μεγάλη επισκεψιμότητα σε ημερήσιες προβολές λόγω της βιογραφικής ταινίας για αυτήν, αρχικά στον κινηματογράφο -τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πολύ μεγαλύτερη παράλληλα με προβολή της ταινίας σε συνδρομητικό κανάλι τον Απρίλιο, και εκτινάχτηκε στα ύψη με προβολή της ΕΡΤ1. Το συγκεκριμένο λήμμα μάλιστα είναι αυτό με τις περισσότερες ημερήσιες προβολές σε ολόκληρη την λίστα.

Θάνατοι της επικαιρότητας είναι συνηθισμένοι λόγοι μεγάλων προβολών, με τον ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ να βρίσκεται στην 6η θέση, αφού πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου. Ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, πέθανε στις 30 Μαρτίου και βρίσκεται στην 23η θέση… Προσωπικά βλέπω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μεγάλη επισκεψιμότητα δεν είναι θέμα «δημοφιλίας» για κάποιο πρόσωπο ή θέμα. Οι αναγνώστες πολλές φορές δεν επισκέπτονται ένα λήμμα επειδή «θαυμάζουν» κάποιον αλλά περισσότερο για να μάθουν για αυτόν επειδή δεν τον γνωρίζουν καλά. Μας το δείχνει και η υψηλότερη θέση του ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΙΑΝΤ (18η) του αμερικανικού πρώην καλαθοσφαιριστή που πέθανε στις 26 Ιανουαρίου, και πολλοί ήταν περίεργοι να μάθουν τον λόγο για όλο το τζέρτζελο στο αμερικανικό διαδίκτυο (οπού εκεί ήταν πράγματι δημοφιλής). Ένα άλλο για αμερικανό καλαθοσφαιριστή, τον ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ, είχε επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα όχι για τον θάνατό του -αφού ζει και είναι μια χαρά- αλλά επειδή υπάρχει ντοκιμαντέρ για αυτόν στο Netflix.

Άλλωστε, η έναρξη της πανδημίας άφησε πολλά γεγονότα έξω από τη δημοσιότητα. Ένα άλλο βιογραφικό λήμμα, αυτό για την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι στη 19η θέση και λογικά θα ήταν πολύ ψηλότερα αν αναλάμβανε μια οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά το γεγονός της πρώτης γυναίκας Προέδρου επισκιάστηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τότε που δεν γνωρίζαμε και πολλά για τον ιό. Ας ελπίσουμε ότι η λίστα λημμάτων που θα αναλύσουμε του χρόνου θα είναι πιο βαρετή…

 

Θέση

Λήμμα

Προβολές

1

Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020

482 χιλ.

2

Ελλάδα

451 χιλ.

3

Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό

414 χιλ.

4

Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)

356 χιλ.

5

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

324 χιλ.

6

Κώστας Βουτσάς

296 χιλ.

7

Ισπανική γρίπη

280 χιλ.

8

Σωτήρης Τσιόδρας

272 χιλ.

9

Νίκος Χαρδαλιάς

270 χιλ.

10

Πανδημία

241 χιλ.

11

Κατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμό

222 χιλ.

12

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

215 χιλ.

13

Κοροναϊός

213 χιλ.

14

Κατάλογος χωρών

206 χιλ.

15

Πανώλη

196 χιλ.

16

Κόμπι Μπράιαντ

194 χιλ.

17

Αλίκη Βουγιουκλάκη

189 χιλ.

18

Πανδημία κορονοϊού 2019–20

183 χιλ.

19

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

182 χιλ.

20

Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου

182 χιλ.

21

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

175 χιλ.

22

Ελληνική Επανάσταση του 1821

173 χιλ.

23

Μανώλης Γλέζος

164 χιλ.

24

Αθήνα

158 χιλ.

25

Τουρκία

157 χιλ.

26

Πρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών

147 χιλ.

27

Κύπρος

146 χιλ.

28

Ιταλία

145 χιλ.

29

Μάικλ Τζόρνταν

145 χιλ.

30

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

142 χιλ.

 

Πηγή: Κώστας Σταμπουλής - GERAKI.GR/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.