Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Πώς μια Γάτα μπορεί να βελτιώσει την Υγεία σας και να σας κάνει πιο Ευτυχισμένους

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητες και ίσως να ισχύει ως ένα βαθμό, ωστόσο αυτά τα αξιολάτρευτα τετράποδα μπορεί επίσης να είναι πολύ στοργικά με τους ανθρώπους που εμπιστεύονται.

 


Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν να χουχουλιάζουν στην αγκαλιά σας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή διαβάζετε ένα βιβλίο. Η απλότητα αυτής της πράξης μπορεί να προκαλέσει αυτόματη απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, επιτρέποντάς σας να χαλαρώσετε χωρίς να νιώθετε ότι έχετε το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους.

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας θα σας πει πόσο πολύ ο γούνινος φίλος του τον βοηθά να χαλαρώσει και να ξεχάσει όλα τα προβλήματα. Ενώ πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη συντροφιά των σκύλων, μια γάτα μπορεί να γίνει εξίσου ο καλύτερός σας φίλος.

Και ενώ η κατοχή οποιουδήποτε κατοικίδιου ζώου μπορεί να παράσχει χιλιάδες οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα οφέλη που προσφέρουν ειδικά οι γάτες.

Λιγότερο άγχος. Οι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν πως ένα χάδι ή το παιχνίδι με τη γάτα τους μπορεί να μετατρέψει μια κακή μέρα σε καλή. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση .

Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έχει αναφερθεί πως οι ιδιοκτήτες γάτας διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λιγότερες έως καθόλου αλλεργίες. Σίγουρα έχετε ακούει ότι το τρίχωμα της γάτας είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Ωστόσο, εάν ένα παιδί εκτίθεται σε γάτες μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά όχι μόνο τις αλλεργίες στις γάτες, αλλά και σε άλλα είδη αλλεργιογόνων.

Μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς. Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα συντροφιάς. Προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη που μπορεί να είναι ίση με (ή μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη από) από πολλούς ανθρώπινους φίλους.


Πώς ένα αδέσποτο μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο
Ένα από τα μεγάλα οφέλη της κατοχής μιας γάτας είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να παίξετε και να διασκεδάσετε μαζί της. Σε αντίθεση με τα μεγάλα ζώα που χρειάζονται άφθονο χώρο για να παίξουν ή να τρέξουν, το μόνο που χρειάζεστε με μια γάτα είναι το σαλόνι σας και λίγη φαντασία.

 

Πώς να φροντίσετε τη γάτα σας

Αν και οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από πολλά άλλα κατοικίδια ζώα, είναι επίσης και μια σημαντική δέσμευση. Χρειάζονται έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη για να τις κρατάει όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένες και υγιείς. Οι γάτες χρειάζονται:

  • Ένα καθαρό κουτί απορριμμάτων. Οι περισσότερες γάτες στο σπίτι είναι γάτες εσωτερικού χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ένα κουτί απορριμμάτων. Ένα κουτί απορριμμάτων είναι βολικό, αλλά πρέπει να το καθαρίζεται καθημερινά για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες οσμές. Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων προσφέρουν φόρμουλες απορριμμάτων που διευκολύνουν τον καθαρισμό και τον έλεγχο της μυρωδιάς.
  • Ένα ονυχοδρόμιο. Οι γάτες έχουν την τάση να γρατζουνούν τα έπιπλα και να παίζουν με ό,τι κουνιέται. Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ακονίζει τα νύχια της αλλά και να μη χαλάει τα έπιπλα σας, είναι σημαντικό να πάρετε ένα ονυχοδρόμιο.
  • Μια ισορροπημένη διατροφή. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας παίρνει μια σωστή διατροφή. Επίσης, φροντίστε να φυλάσσετε τα μπολ φαγητού και νερού μακριά από το κουτί απορριμμάτων τους, για να αποφύγετε τυχόν κίνδυνο μόλυνσης.
  • Ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι γάτες είναι μικρά, ευαίσθητα ζώα και αν και πολλές λατρεύουν να περιφέρονται ελεύθερα έξω, άλλα αρπακτικά ζώα αλλά και τα αυτοκίνητα, μπορούν να απειλήσουν την ασφάλειά τους. Παρακολουθείτε πάντα που πηγαίνει η γάτα σας σε περίπτωση που έχετε κήπο και βάλτε της ένα κολάρο με την ταυτότητά της.

 

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να διαφέρουν ως προς την προσωπικότητά τους και τα χαρακτηριστικά τους. Η καθεμία είναι μοναδική, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας χαρίσει πολλές όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές.

 

Από τα EL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.