Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: η Μετανάστευση των Πουλιών


Χάρτης με την μετανάστευση των πουλιών σε Κινούμενη Εικόνα



Δείτε τον Χάρτη – Κινούμενη Εικόνα στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Καταπέλτης για την αστυνομική βία η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


Τα δεκάδες περιστατικά και οι καταγγελίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες αλλά και τα οπτικοακουστικά τεκμήρια με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, προκάλεσαν την αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το μάθαμε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς ωθεί στην εμπέδωση εντός της αστυνομίας της αντίληψης ότι είναι επιτρεπτές συμπεριφορές ''ρεβάνς'' έναντι οιουδήποτε προσώπου ή ομάδας προσώπων, ή ακόμα και όποιας περιοχής ταυτίζεται στο δημόσιο λόγο με την παραβατικότητα και την ανομία», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Ένωση.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η χρυσή Φοιτητική Ομάδα του ΑΠΘ που ξεπέρασε Χάρβαρντ, Οξφόρδη και ΜΙΤ!


Μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019. Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης. Ενημερωθήκαμε από το PARALLAXI.



Την ομάδα υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Η ομάδα έχει καταγράψει μία ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Η ‘Ελληνικός Χρυσός’ είχε εκτρέψει το Ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα


Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα.  Άρθρο – τεκμηρίωση από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων - ANTIGOLDGREECE.



Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πνίγηκε στη λάσπη από την υπερχείλιση του ρέματος Μπασδέκη που διασχίζει τον οικισμό. Παρ’οτι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, του Γηρυόνη, που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 25/11, η μεγαλύτερη καταστροφή είχε ήδη γίνει την Παρασκευή 22/11, από ένα μάλλον ηπιότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Ολυμπιάδα έπεσαν περίπου 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 100 χιλιοστά βροχής. Ένα καιρικό φαινόμενο ισχυρό αλλά όχι ακραίο, με ακραία επίπτωση. Πρόσφατη διδακτορική διατριβή τεκμηριώνει ότι η έκταση του οικισμού που πλημμύρισε αντιστοιχούσε σε πλημμυρικό φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνια. Τμήμα του ρέματος είχε εκτραπεί δύο χρόνια νωρίτερα από την Ελληνικός Χρυσός.

Η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Δολοφόνησαν την «κόρη» του Νερούδα


Η Αλμπερτίνα ήταν από τη γη του Αλιέντε.
Η Αλμπερτίνα ήταν από τη χώρα του Νερούδα.



Η Αλμπερτίνα φωτογράφιζε. Η Αλμπερτίνα ήταν φωτογράφος. Έκανε αυτό που κι ο Γιάννης Μπεχράκης. Φωτογράφιζε για να μη μπορεί να πει κανείς "δε γνώριζα".
 Η Αλμπερτίνα βρέθηκε νεκρή. Βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της.
 Η Αλμπερτίνα Μαρτίνεζ, η Χιλιανή.

Η Πυρκαγιά του 2018 «έπνιξε» την Κινέτα


Αυτοψία Λέκκα στην Κινέτα: Η πυρκαγιά του 2018 «έπνιξε» την περιοχή. Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις στην περιοχή. Ενημερωθήκαμε από το ΕΘΝΟΣ και το SYSPEIROSIARISTERONMIHANIKON.BLOGSPOT.COM.


Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα αίτια της καταστροφής στην ΚΙΝΕΤΑ από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ξεκινάει το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής Περιφερειών Ελλάδος


Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής Περιφερειών Ελλάδος  “Η Τέταρτη Ασυνέχεια”. 


Το συνέδριο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και θα διεξαχθεί μεταξύ 28 και 30 Νοεμβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Galaxy στην πόλη του Ηρακλείου.  Όπως έχει ανακοινωθεί θα συμμετέχουν οι διευθύνσεις πληροφορικής από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο νέος «Πόλεμος» στον Πλανήτη είναι για την Άμμο !


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του BBC εξηγεί γιατί η άμμος είναι πολύτιμη, πωλείται στη μαύρη αγορά και έχει πυροδοτήσει εκρήξεις βίας το τελευταίο διάστημα. Μάθαμε για αυτό στο GREENAGENDA.GR.


Και μπορεί όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η άμμος είναι κυριολεκτικά παντού, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της είναι άχρηστο για τον άνθρωπο. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που είναι εντυπωσιακό όσον αφορά την άμμο. Και αυτό γιατί την άμμο ο άνθρωπος τη χρησιμοποιεί σχεδόν παντού.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μια μεγάλη αγκαλιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τους Φοιτητές με Αναπηρία


Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη γνώση αποκτούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχοντας στο πλευρό τους από το 2008 την ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Πρόκειται για μία δομή του τοπικού Ιδρύματος που στόχο έχει την καταγραφή των αναγκών των φοιτητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τη στήριξή τους και φυσικά την παρέμβαση σε χώρους του Πανεπιστημίου, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας τους για τους ΦμεΑ. Αυτό το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν εγγραφεί 223 φοιτητές με αναπηρία, με το 8,7% αυτών να έχουν κινητικά προβλήματα, το 4,5% κώφωση και το 4% αναπηρία όρασης, ενώ η πλειοψηφία πάσχει από μαθησιακές δυσκολίες.



Ποια είναι η ΠΡΟΣΒΑΣΗ και ποιο το έργο της
Σύμφωνα με το
MAGNESIANEWS.GR, η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, στο πλαίσιο ενός προγράμματος και από το 2010 έγινε μόνιμη δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με απόφαση της Συγκλήτου. Τα πρώτα δύο χρόνια η ΠΡΟΣΒΑΣΗ λειτουργούσε για τα Παιδαγωγικά κυρίως τμήματα, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών με αναπηρίες και από το 2010 και μετά καλύπτει τις ανάγκες όλων των Τμημάτων και πρόσφατα και τις ανάγκες των νέων Τμημάτων, που έχουν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Διεθνής διάκριση για 14 Έλληνες Επιστήμονες


Aπό τα περίπου εννέα εκατομμύρια Ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.200 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών. Ενημερωθήκαμε από την Έντυπη Έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.



Δεκατέσσερις Έλληνες Πανεπιστημιακοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.200 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία. Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters, στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics, και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. Από το σύνολο των επιστημόνων της λίστας, οι 3.700 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.500 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

‘Συντροφιά’ στο Συνέδριο για το ‘Θαλάσσιο Χωροταξικό’ και τα ‘Υγρά Απόβλητα’ στη Ναύπακτο


Ένα πολύ δημιουργικό τριήμερο, σε εξέλιξη, από εχθές στη Ναύπακτο, στο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό και τα Υγρά Απόβλητα.
Σημαντικά και όμορφα συμβαίνουν και πιο πέρα από την Αθήνα!
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για το ενδιαφέρον και κατατοπιστικό Συνέδριο.


Στην φωτογραφία η Ζωγραφιά Γιακουβάκη και ο Μιχάλης Μπούργος, από τη ‘Συντροφιά του Περιβάλλοντος’, μαζί με τον κ. Γιώργο Καλλιαμπέτσο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.