Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έρευνα ΒΕΑ: 4 στις 5 Eπιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές, 1 στις 2 ετοιμάζει νέα αύξηση

Τα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξηθεί άνω του 90% - Στο 36% επί του τζίρου το κόστος ενέργειας.

 


Με τη δίνη της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας κάθε μήνα υψηλότερους λογαριασμούς, για την χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η Ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση και οι επιπτώσεις της στους Έλληνες της Μαριούπολης Του Βλάση Αγτζίδη

Η όξυνση των σχέσεων «Δύσης» – Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία και την εν δυνάμει ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάνει επίκαιρο το ζήτημα των Ελλήνων της Μαριούπολης και των 25 ελληνικών χωριών της περιφέρειας του Ντονιέτσκ. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στη ζώνη του πυρός. Κάτι που κάνει την ειρηνευτική εμπλοκή της απαραίτητη.

 


Στη Νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, στην Κριμαία, στην Οδησσό κ.α., με βάση την τελευταία σοβιετική απογραφή του 1989, ζούσαν 104.091 Έλληνες. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι διπλάσιος, εφ’ όσον δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν την περίοδο των σταλινικών διωγμών να δηλώσουν ότι τάχα είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Περιουσίες 18,82 δισ. ευρώ κατέσχεσε το Δημόσιο την 4ετία 2016 – 2019 – Εκτοξεύτηκαν οι υποθήκες

Επέλαση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, των Δήμων και των τραπεζών στις περιουσίες των φορολογούμενων πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 


 

Τέσσερις στις δέκα κατασχέσεις περιουσιών που έγιναν την τετραετία 2016 – 2019 πραγματοποιήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι υπόλοιπες «μοιράστηκαν» μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, των Δήμων, των τραπεζών κ.λπ.

Σήμερα - στη Νάουσα: Μπούλες με χιόνι!

27 Φεβρουαρίου 2022, πρώτη Κυριακή της Αποκριάς.

Πυκνό χιόνι σήμερα στις «Μπούλες» στην Νάουσα.

 

 

Φωτογραφία: Έλσα Αποστόλου

Τζον Στάινμπεκ

-να φοβάσαι τη μέρα που ο Συνειδητός Άνθρωπος θα πάψει να αγωνίζεται και να πεθαίνει για μια ιδέα, γιατί αυτή και μόνο η ιδιότητα είναι το θεμέλιο του Ανθρώπινου Συνειδητού, κι αυτή και μόνο η ιδιότητα κάνει να είναι ο άνθρωπος ένα όν ξεχωριστό μέσα στο σύμπαν.

 


Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (27 Φεβρουαρίου 1902 – 20 Δεκεμβρίου 1968) - Τα σταφύλια της οργής

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Κωστής Παλαμάς

Σαν σήμερα το 1943 πεθαίνει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς.

 


Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού.

Ψυχοσάββατο

Ψυχοσάββατο είναι η κοινή ονομασία του Σαββάτου πριν από την Κυριακή των Απόκρεω και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

 


Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους το Ψυχοσάββατο με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η «τρελή» αμυγδαλιά

 Λένε τρελή την αμυγδαλιά επειδή ανθίζει το χειμώνα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει λογική σ αυτό.

 


Η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίς, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά έχει «ατελή» άνθη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη παρουσία των εντόμων που θα μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό λουλούδι στο ωάριο του θηλυκού λουλουδιού, για να γίνει η γονιμοποίηση.

Στα Καταφύγια …

Μια μέρα ξυπνούν κι απ’ τη θαλπωρή του σπιτιού τους βρίσκονται στα καταφύγια εξ αιτίας του πολέμου …

 


Αυτή η μάνα και τα παιδιά της είναι οι μόνοι που δεν φταίνε..

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Θηλασμός Φυσητήρα

Ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο στο Αιγαίο: θηλασμός φυσητήρα στο μπουγάζι ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία. Στη φωτογραφία διακρίνεται λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας. Μία εικόνα που είναι αθέατη στην καθημερινότητά μας, αλλά επαναλαμβάνεται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια σε αυτή την ξεχωριστή θάλασσα.

 


Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πόσα λίγα γνωρίζουμε σήμερα για τους φυσητήρες, τους γίγαντες των θαλασσών μας. Η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.

Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος …

Ο πόλεμος που έρχεται

δεν είναι ο πρώτος. 

 


Πριν απ’ αυτόν

γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.

 

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ποιος σκότωσε το τρένο

Παρουσίαση της έρευνας με τίτλο «Το ‘Ασημένιο Βέλος’ και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς» στην ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Στην έρευνα συμμετείχαν 16 δημοσιογράφοι από 13 χώρες: Philipp Albrecht, Laure Brillaud, Lorenzo Buzzoni, Wojciech Cieśla, Ana Ćurić, Ingeborg Eliassen, Juliet Ferguson, Attila Kálmán, Νικόλας Λεοντόπουλος, Maria Maggiore, Sigrid Melchior, Leïla Miñano, Paulo Pena, Manuel Rico, Harald Schumann, Elisa Simantke. 

 


Καθυστερήσεις, βλάβες, ακυρώσεις δρομολογίων ● Τα τρένα ETR-470 ήταν επί σειρά ετών ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των ελβετικών σιδηροδρόμων ● Στο τέλος, οι Ελβετοί τα έστειλαν για παλιοσίδερα ● Οι Ιταλοί τα έφεραν στην Ελλάδα και τα παρουσιάζουν ως υπερσύγχρονα ● «Μείνετε μακριά από αυτά τα τρένα», μας λένε στελέχη που τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Κορωνοϊός: Ο Χάρτης του πλέον σκληρού Δείκτη. Του Γιάννη Ελαφρού

Οι ανθρώπινες απώλειες τα τελευταία έτη, η περίοδος της πανδημίας, η πλεονάζουσα θνητότητα και η ανησυχία των ειδικών.

 


Ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2021, ένα καθόλου θριαμβευτικό, απεναντίας δραματικό αποτέλεσμα στον πιο σκληρό δείκτη (απ’ όλες τις απόψεις) της πανδημίας και των συνεπειών της, αυτόν της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ένα άλμα των θανάτων στη χώρα μας, πολύ πάνω από τα επίπεδα των τελευταίων ετών πριν από την πανδημία. Το 2021 σημειώθηκαν 143.586 θάνατοι, ενώ ο μέσος όρος την πενταετία 2015-2019 ήταν 122.000.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά ''έφυγε ''σαν σήμερα στις 22 Φεβρουαρίου 2020, αλλά οι στίχοι της θα ζουν πάντα στα μετέωρα μυαλά μας.

 


Όταν βρέχει δεν παίρνω ομπρέλα.

To θεωρώ δειλία να προφυλάσσομαι από το ξεκάθαρο.

Όταν δε βρέχει, όσο και αν ευτυχεί ο ουρανός όσο κι αν τον πιστεύω

ανοίγω την ομπρέλα μου δεν είναι ξεκάθαρη καιρική συνθήκη η ευτυχία.

Πρόσκοποι: Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Οι Πρόσκοποι όλου του κόσμου κάθε χρόνο την 22α Φεβρουαρίου γιορτάζουν την ”Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης”, στη μνήμη των γενεθλίων του ιδρυτή του Προσκοπισμού και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Φιλία, Ειρήνη και Συναδέλφωση των λαών της γης, του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, όμως πάνω απ’ όλα να θυμηθούν και να επαναβεβαιώσουν, νεότεροι και παλιοί, την προσφορά τους στη Νεολαία , τον Συνάνθρωπο και το Κοινωνικό Σύνολο.

 


Μια ιδέα μπορεί …

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα η νοοτροπία της κατοχύρωσης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Αισιόδοξα μηνύματα από το ελληνικό οικοσύστημα Καινοτομίας 

 


Αισιοδοξία για τη συντελούμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα δηλώνει μιλώντας στο NAFTEMPORIKI.GR ο Θεσσαλονικιός ειδήμων σε θέματα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών-πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) και «επιχειρηματικός άγγελος» πλέον με δική του εταιρική δραστηριότητα, Γιάννης Σκουλικάρης. Όσον αφορά, πάντως, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, υστερεί και δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας η νοοτροπία της κατοχύρωσης, ούτε και ανεπτυγμένη σχετική πληροφόρηση.

Μια ιστορία (φτερωτής) αγάπης στην Καστοριά

Μια ιστορία (φτερωτής) αγάπης στην Καστοριά.

 


Αυτός από την Κρήτη, αυτή από την Εύβοια.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Απογειώθηκαν εν μέσω Covid οι ευρωπαϊκοί «μονόκεροι». Του Αλέξανδρου Καψύλη

Εφθασαν τις 86 οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν αξία πάνω από $1 δισ. η καθεμιά και δημιουργήθηκαν πέρυσι στη Γηραιά Ηπειρο.

 


Μια άνευ προηγουμένου αύξηση (και σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία) εμφάνισαν τη χρονιά που πέρασε οι γιγαντιαίες νεοφυείς εταιρείες στην Ευρώπη. Μιλάμε για όσες συγκεντρώνουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και εντάσσονται ως εκ τούτου στην κατηγορία των «μονόκερων», βάσει της ορολογίας που καθιέρωσε η διάσημη αμερικανίδα διαχειρίστρια κεφαλαίων Αϊλίν Λι. Εν μέσω πανδημίας της Covid και των παραλλαγών της λοιπόν, το 2021 «απογειώθηκαν» 86 νέοι «μονόκεροι» στην Ευρώπη.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

«Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη»

Ζίγκμουντ Φρόυντ

 


«Όταν υπάρξει, ο κόσμος μας θα είναι όμορφος…»

 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Σημαντική εξέλιξη για την αποτελεσματική διαχείριση του Δικτύου NATURA η θεσμοθέτηση των Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)

Το ΥΠΕΝ να εστιάσει άμεσα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου των περιοχών NATURA.

 


Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλωσορίζει την αποδοχή από την Κυβέρνηση της ιδέας των Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως εργαλείο περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, όπως ακριβώς παρουσιάζεται στη συνοπτική παρουσίαση του σχετικού ερευνητικού έργου από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Άνοδος των Επιτοκίων και η Ελληνική Κρίση. Του Νίκου Στραβελάκη

Το σχήμα δείχνει τη πορεία της απόδοσης (επιτοκίου) του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου τον τελευταίο χρόνο. Είναι η απόδειξη ότι τα χαμηλά επιτόκια του 2020-2021 ήταν το αποτέλεσμα της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ομολόγων από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Όσο προχωράμε προς το τέλος του προγράμματος (Μάρτιος του 2022) τόσο εντονότερη είναι η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό ήταν γνωστό και αναμενόμενο σε όλους εκτός από τον κ. Σταικούρα, τον κ. Πατέλη, τον κ. Γεωργιάδη και φυσικά τον κ. Μητσοτάκη. 

 


Βέβαια στο πνεύμα της επικοινωνιακής διαχείρισης των οικονομικών θεμάτων οι «της κυβέρνησης» μπορεί να αντιτείνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Όμως λένε τη μισή αλήθεια. Δεν αυξήθηκαν μόνο τα επιτόκια του Ελληνικού δεκαετούς αλλά και η διαφορά τους από το Γερμανικό δεκαετές. Με άλλα λόγια ξαναμπήκε στη ζωή μας το αλήστου μνήμης spread. Συγκεκριμένα, η διαφορά των επιτοκίων του Ελληνικού και του Γερμανικού δεκαετούς από 1% περίπου το καλοκαίρι ξεπέρασε το 2% και επέστρεψε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2019 με έντονα αυξητική  τάση αυτή τη φορά.   

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Διδώ Σωτηρίου

Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 1909, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας η Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος.

 


Βραβεύτηκε με το βραβείο Iπεκτσί (1985), το Kρατικό Eιδικό Bραβείο Λογοτεχνίας (1989), το Bραβείο Aκαδημίας Aθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995).

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Φλεβάρη του 1883 στο Ηράκλειο Κρήτης γεννιέται ο άνθρωπος που έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά με τα έργα του τον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ο "μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας" Νίκος Καζαντζάκης επέστρεφε πάντοτε μέσα από τα έργα του σε προβληματισμούς γύρω από τη ζωή και τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες.

 


Πάντα επίκαιρος, ο "Ιδεολόγος της Ελευθερίας" και "Ταξιδιώτης του Πνεύματος", Νίκος Καζαντζάκης ενσαρκώνει πρωτίστως, την ελευθερία, την αγάπη, δίνοντας μέσα από τα έργα του, προτεραιότητα σε αντιθέσεις, ανθρωπιστικές αξίες και άλλους πολιτισμούς. Ο Καζαντζάκης αποκαλείται συχνά, "πολίτης του κόσμου". Έψαχνε, αναζητούσε, δεν ησύχαζε ποτέ.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Εφημερίδα των Συντακτών: Κύμα συμπαράστασης για την αγωγή των 225.000 €

Δήμαρχοι, σύλλογοι, συλλογικότητες και κινήματα από όλη τη χώρα στέκονται στο πλευρό του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ που διώκονται από την εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ επειδή έκαναν το δημοσιογραφικό τους καθήκον.

 


Eυρύ κύμα συμπαράστασης έχει εκδηλωθεί με αφορμή τη γνωστοποίηση της εκδίκασης της αγωγής που ασκήθηκε από την εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ - Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας μας Τάσου Σαραντή και κατά της εταιρείας που εκδίδει την «Εφ.Συν.» («ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ… “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ”!», «Εφ.Συν.», 26/1/2022).

18-20 Φεβρουαρίου: Πού πας, βρε Καραγκιόζη; - 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών

To 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών, «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;», έρχεται, 18-20 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρομάντσο», με ένα πλούσιο πρόγραμμα εικαστικών, παραστατικών και εκπαιδευτικών δράσεων και ομιλιών.

 


Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα θεατρικά θεάματα, με ρίζες από την Ανατολή. Στη χώρα μας όπου έχει διαγράψει μια μοναδική και διακριτή διαδρομή, έχει παρουσία τουλάχιστον διακοσίων ετών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης, αξιοποιώντας όλο της το φάσμα στην καλλιτεχνική του έκφραση (λαϊκή ζωγραφική, μουσική, προφορικές παραδόσεις, ιστορία, μυθολογία, κλπ).

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ελλάδα: Φώκια βγήκε στην παραλία της Βραυρώνας

Δεν ήταν μόνο χειμερινοί κολυμβητές την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, που απολάμβαναν τον ήλιο στην παραλία της Βραυρώνας στην Αττική. Μαζί τους βρέθηκε και μία φώκια, η οποία βγήκε για λίγο στην παραλία, λίγο μετά το μεσημέρι.

 


Το θηλαστικό τράβηξε αμέσως την προσοχή και τα... κλικ των θαμώνων, ενώ λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στη θάλασσα.

Πανσέληνος 16 Φεβρουαρίου – Η Πανσέληνος του Χιονιού

Η Πανσέληνος του χιονιού, είναι φέτος στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα.

 


Η «Πανσέληνος του Χιονιού», το γεμάτο φεγγάρι του Φλεβάρη, ονομάζεται έτσι, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που κατά κανόνα εμφανίζεται αυτόν τον μήνα στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

 


Η Παγκόσμια Ημέρα έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν, αγωνιζόμενα για την ίδια τους τη ζωή.

22 Γυναικείες Οργανώσεις και Συλλογικότητες συγκρότησαν την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών

22 Γυναικείες Οργανώσεις και Συλλογικότητες ενώνουν τις δυνάμεις του και συγκροτούν «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών».

 


Ακολουθεί η Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας:

 

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η πραγματική αγάπη

Αδέσποτο γατάκι παρηγορεί εγκαταλελειμμένο κουτάβι που ψάχνει για τους γονείς του!

 


Αυτή είναι πραγματική αγάπη.

14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου

Ο Βαλεντίνος είναι ο άγιος της Καθολικής εκκλησίας και η ιστορία του σώζεται μέχρι σήμερα, αν και κάποια μέρη της θεωρούνται περισσότερα θρυλική παράδοση παρά ιστορικά γεγονότα. 

 


Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Κρήτη: Κρί Κρί

Κρί Κρί - Ο κρητικός Αίγαγρος

 


Το αγρίμι της Κρήτης, το επονομαζόμενο κρι - κρι, είναι το πιο χαρακτηριστικό ζώο της κρητικής πανίδας και αποτέλεσε από αρχαιοτάτων χρόνων σύμβολο κρητικής λεβεντιάς.

ΣΗΜΕΡΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.

 


Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Αν αγοράσεις ένα άγριο πουλί, συμμετέχεις σε ένα παράνομο κύκλωμα

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κροκόδειλους ή ελέφαντες, έχουμε όμως άγρια πουλιά τα οποία αιχμαλωτίζονται με σκοπό το παράνομο εμπόριο.

 


Στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας, στην ανατολική Αττική, δεν φτάνει ο αχός της μεγάλης πόλης. Ακολουθήσαμε ως εδώ τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για να καταγράψουμε την απελευθέρωση άγριων πουλιών που είχαν αιχμαλωτιστεί για να πουληθούν. «Το όμορφό τους τραγούδι, είναι και η καταδίκη τους», μας είπαν οι ειδικοί.

Γηραιότεροι «πρεσβευτές» του πλανήτη: άγριο πουλί ηλικίας 70 ετών

Το Wisdom (Σοφία), το γηραιότερο επιβεβαιωμένο πουλί στον κόσμο που ζει στη φύση, είναι τουλάχιστον 70 χρόνων. Έφτασε για άλλη μία φορά στο χειμερινό του σπίτι στην Ατόλη Μιντγουέι τον Νοέμβριο. Από τότε που μελετάται, το άλμπατρος Laysan έχει καταγράψει περισσότερα από τρία εκατομμύρια μίλια πτήσης, έξι φορές την απόσταση από το φεγγάρι και πίσω.

 


Ανάμεσα στις ωκεάνιες μεταναστεύσεις, η συχνή επισκέπτης επιστρέφει το φθινόπωρο στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Μιντγουέι για να μεγαλώσει τα μωρά της. Έχει επιζήσει από ένα τσουνάμι και έχει γεννήσει περίπου 30-36 αυγά στη διάρκεια της ζωής της.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Τα ροφήματα βοτάνων και τα οφέλη τους για μια πιο αρωματική ζωή

Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα χαμομηλιού, τζίντζερ και τσάι του βουνού, να σας ζεστάνει, να γευτείτε την υπέροχη γεύση του και απολαύστε το υπέροχο άρωμά του

 


Τα εγχύματα βοτάνων δίνουν μικρές στιγμές απόλαυσης, είναι αποτέλεσμα από τα φυσικά αρώματά τους και τα ευεργετικά συστατικά. Είτε θέλετε να ζεσταθείτε τον χειμώνα είτε να δροσιστείτε το καλοκαίρι, ένα μείγμα βοτάνων θα είναι πάντα ένα νόστιμο ρόφημα είτε ζεστό είτε κρύο. Δεν απολαμβάνουμε όμως μόνο την υπέροχη γεύση τους και τα μοναδικά αρώματα αλλά και τα οφέλη για την υγεία, τα οποία οφέλη ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού που πίνετε.

Η διαχρονική προαναγγελία θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Του Νίκου Γουρλά

Το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο ενάντια στην διαχρονική επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα της. Ανυποχώρητοι μετά από 22 μήνες κινητοποιήσεων διαφόρων μορφών αγωνίζονται για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας τους και η καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν μακρές αγωνιστικές παραδόσεις που ξεκινούν από το 1977, όταν 900 εργάτες της στη Λάρυμνα ξεκίνησαν απεργία που κράτησε 110 μέρες. 

 


Εκείνος ο αγώνας νίκησε όταν οι εργάτες με την ενότητα τους και την αλληλεγγύη της τάξης και των κατοίκων της περιοχής άντεξαν στην συντονισμένη επίθεση συκοφάντησης και καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, η εργοδοσία και τοπικοί παρακρατικοί μηχανισμοί με συλλήψεις απεργών, τρομοκρατία, και συνεχείς προβοκάτσιες. Οι εργάτες υποχρέωσαν την εργοδοσία να υποχωρήσει και να δώσει να δώσει 17% αύξηση, 15.00 δραχμές οικονομική ενίσχυση και επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για τον Ζιφιό: «Η προστασία της άγριας ζωής και των ελληνικών θαλασσών στο προσκήνιο»

Σε μία κοινή τοποθέτηση με αφορμή το περιστατικό με τον ζιφιό προχώρησαν 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επισημαίνουν μερικά ζητήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα προτεραιότητες μας. 

 


Η ιστορία του μικρού ζιφιού που έφθασε στα νερά της Αττικής σε κρίσιμη κατάσταση ήταν δραματική μεν, λόγω της κατάληξης του ζώου, όμως αφήνει μια σειρά από συμπεράσματα και μαθήματα που είναι σημαντικό να επισημανθούν και τα οποία αφορούν στην περίθαλψη και προστασία των απειλούμενων ειδών ζωής και εν τέλει στην αποτελεσματική διατήρηση των οικοτόπων τους.

Η σύγχρονη δυστοπία. Του Τάση Παπαϊωάννου

Η σύγχρονη δυστοπία’ του Τάση Παπαϊωάννου δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Ο Τάσης Παπαϊωάννου είναι Αρχιτέκτων - ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

 


Ο χώρος της πόλης τεμαχίζεται σε μικρές ασύνδετες επικράτειες αποκτώντας χαρακτηριστικά γκέτο. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται, ανατέμνεται, επιμερίζεται και ο δημόσιος υπαίθριος χώρος αντιμετωπίζεται ως το ουδέτερο και αδιάφορο φόντο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν οι πονηροί νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Eρασίνειο. Το ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο – φάντασμα - Το αίτημα να μετατραπεί σε Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής (drone)

Θα ήταν η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στο χώρο της υγείας. Με συνολικό εμβαδόν 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 210 κλινών, το Ερασίνειο Νοσοκομείο που έμελλε να ανεγερθεί στην περιοχή της Βάρης, θα αποτελούσε το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας.

 


Ωστόσο, η επένδυση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, φαλίρισε και το νοσοκομείο βγήκε στο σφυρί. Οι πρώτες εργασίες είχαν ξεκινήσει, αλλά λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων παρέμεινε ημιτελές.

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Του Θάνου Καμήλαλη

Δημοσιεύτηκαν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες, με συντριπτική πλειοψηφία, κρίνεται αντισυνταγματική η μεταφορά των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, όπως συνέβη με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση της τρόικας, το 2016. 

 


Οι αποφάσεις δικαιώνουν απόλυτα τα Σωματεία εργαζομένων, που τονίζουν στο ΤPP πως πρόκειται για «τεράστια νίκη για το κίνημα του δημόσιου νερού και των κοινών αγαθών στην Ελλάδα». Μία νίκη που στέλνει το μήνυμα πως κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του νερού εναντιώνεται στις προβλέψεις του Συντάγματος την ώρα που οι μεθοδεύσεις συνεχίζονται, δια της πλαγίας οδού.