Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Το μεγάλο ταξίδι του σπάνιου Μαυρόγυπα που δολοφονήθηκε στη Μάνη – Η καταγραφή από το Δορυφόρο


Το μεγάλο ταξίδι του σπάνιου Μαυρόγυπα που βρέθηκε δηλητηριασμένος στη Μάνη . Διέσχισε όλα τα Βαλκάνια και πέθανε από φόλα. Τι κατέγραψε το δορυφορικό σήμα. Μας ενημερώνει η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, με στοιχεία από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Ένας νεαρός Μαυρόγυπας, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων δηλητηρίασης της άγριας ζωής στη χώρα μας. 




Ο Μαυρόγυπας έφερε την ονομασία «Ostrava» και είχε απελευθερωθεί το καλοκαίρι του 2018 στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE «Vultures back to LIFE» (LIFE 14 NAT/BG/649). Οι κινήσεις του πουλιού παρακολουθούνταν στενά από τους επιστήμονες χάρη στον δορυφορικό πομπό που είχε τοποθετηθεί στην πλάτη του: από τον Νοέμβριο του 2018, αφότου είχε περιπλανηθεί στα Βαλκάνια, επέλεξε να διαχειμάσει στη Νότια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης. Δυστυχώς, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο πομπός έδειξε πως ο γύπας βρισκόταν στο ίδιο σημείο για κάποιες ημέρες, ένδειξη που πιθανότατα σήμαινε ότι ήταν νεκρός. Τον Μαυρόγυπα εντόπισαν μέλη του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ), κατόπιν υπόδειξης της Βουλγαρικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Green Balkans.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πέμπτη 28/2, 6-8 μμ (& μετά!) & Παρασκευή 2-4 μμ, στους ‘Αλουέδες της Οικονομίας’: Διήμερα Κρητικό Τσίκνισμα – Υποδοχή του Μάρτη


Διήμερο «ταξίδι» στην κρητική παράδοση, πολιτισμό και ταυτότητα θα κάνουν οι ‘Αλουέδες της Οικονομίας’ αυτή την Πέμπτη - τσικνοπέμπτη και την Παρασκευή - πρώτη μέρα του Μάρτη.




Η Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη και ο Μιχάλης Μπούργος, στο .2510 Radio, φιλοξενούν:

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά - Μια καινοτομία ισότητας


Για το δικαίωμα στο παιχνίδι, όλων των παιδιών: Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά - Μια καινοτομία ισότητας. Το κείμενο σας το μεταφέρουμε από το ALFAVITA.GR, με πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει η δυνατότητα ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό παιχνίδι και μάλιστα αυτό να είναι κατάλληλο για παιδιά με προβλήματα όρασης καθώς και για ανθρώπους με άνοια; Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «MEMOR-I - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ» που δημιούργησε η ΜΚΟ SciFY έρχεται να δώσει την απάντηση και να «βροντοφωνάξει» πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από το 2015 η SciFy δημιουργεί ηλεκτρονικά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και τα προσέφερε δωρεάν σε χιλιάδες παιδιά που τα περίμεναν «πώς και πώς». Πρόκειται για ένα παιχνίδι με κάρτες, με «ακουστικές» κάρτες κατάλληλες για τυφλά παιδιά (αλλά επίσης και για όλα τα παιδιά).

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Αλληλεπίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και των Πολιτικών για την πόλη: στους ‘Αλουέδες της Οικονομίας’ η εκπομπή της Πέμπτης 21/2/2019


Η Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη και ο Μιχάλης Μπούργος προσεγγίζουνε το κρίσιμο ζήτημα της αλληλεπίδρασης των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και των Πολιτικών για την πόλη.




Στο στούντιο, φιλοξενούν την Καλλιόπη Κατσικαβέλη, αρχιτέκτονα – πολεοδόμο και την Μαρία Μάρκου, επ. Καθηγήτρια από τον Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τηλεφωνικά, σχολιάζει ο συγγραφέας Κώστας Λουλουδάκης (Ιουλιανός).

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η Τέχνης του Πεζοδρομίου: τα 23 ‘Έργα’ της που ξεχωρίζουν


Περπατάς ανυποψίαστος στο πεζοδρόμιο, και βλέπεις ξαφνικά το έργο της φωτογραφίας:




Δείτε και άλλες φωτογραφίες, από υπέροχα -23 συνολικά- έργα της τέχνης του πεζοδρομίου, στο MIKROPRAGMATA.LIFO.GR, σε ανάρτηση του Άρη Δημοκίδη.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Διαδρομή πρασίνου με φόντο τον Ιλισό


Το άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥΔιαδρομή πρασίνου με φόντο τον Ιλισό’ δημοσιεύτηκε στην Έντυπη Έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στις 19 Φεβρουαρίου 2019.

Για πολλούς, η κάλυψη του ποταμού Ιλισού ήταν ένα από τα πολλά «εγκλήματα» που συντελέστηκαν στην Αθήνα στο όνομα της προόδου. Στην εποχή της βέβαια, θεωρήθηκε ένα σημαντικό έργο υποδομής, ακόμα ένα βήμα «εκμοντερνισμού» της πρωτεύουσας, που επικύρωνε την επερχόμενη μονοκρατορία του αυτοκινήτου.




Περισσότερο από 60 χρόνια μετά, η αποκάλυψη ενός τμήματος της κοίτης του μπαίνει στη δημόσια συζήτηση, αλλά με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο: λόγω της σημαντικής διάβρωσης που έχει υποστεί ο υπόγειος αγωγός. Η αποκάλυψη του Ιλισού θα σημάνει τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου, μήκους 1,2 χιλιομέτρου, που θα ενώσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το –αποκομμένο σήμερα– ΕΜΣΤ στο Φιξ.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Η Κοινωνία των Εξαρτήσεων. Του Περικλή Κοροβέση


Το άρθρο του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗΗ Κοινωνία των Εξαρτήσεων’ δημοσιεύτηκε στην Έντυπη Έκδοση της 16 Φεβρουαρίου 2019, στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Το βρήκαμε στο ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.

Όλοι μας έχουμε δει στον δρόμο κάποια ανθρώπινη σκιά να περπατάει παραπατώντας και τρεκλίζοντας μοιάζοντας να αναζητά στα σκοτάδια τη σωτηρία της· μια αχτίδα φωτός να της θερμάνει το μαύρο της σκοτάδι. Μπορεί να περπατάει και μια ολόκληρη μέρα για να βρει αυτό που ψάχνει για να σωθεί. Αν έχει βέβαια τα χρήματα για να αγοράσει το φάρμακό της. Και για να βρει αυτά τα χρήματα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Η πρώτη κλοπή γίνεται στο σπίτι.




Ακολουθεί ο περίγυρος. Έπεται η κοινωνία. Για τα κορίτσια είναι η πορνεία. Και η παραβατικότητα, κατά κανόνα, είναι ο χρηματοδότης του φαρμάκου. Με άλλα λόγια, η κοινωνία. Μιλάμε για τον «πρεζάκια», τον «ναρκομανή», τον «τοξικομανή» και όλα αυτά τα ωραία ρατσιστικά ονόματα που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πως η ευθύνη γι’ αυτήν την κατάντια βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον χρήστη της ηρωίνης. Αλλά οι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο για τη γέννηση και την πορεία της εξάρτησης.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΑΥΡΙΟ - Πέμπτη 21/2/2019, 6-8 μμ , στους ‘Αλουέδες της Οικονομίας’: Αδιέξοδα Αλληλεπίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και των Πολιτικών για την πόλη


Αυτή την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, 6-8 το απόγευμα, στην εκπομπή "Στους Αλουέδες της Οικονομίας" με την Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη και τον Μιχάλη Μπούργο, στο .2510 Radio, θα προσεγγίσουμε την αλληλεπίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και των Πολιτικών για την πόλη.




Στο στούντιο, θα φιλοξενήσουμε την Καλλιόπη Κατσικαβέλη, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και την Μαρία Μάρκου, επ. Καθηγήτρια από τον Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τηλεφωνικά, θα σχολιάσει ο συγγραφέας Κώστας Λουλουδάκης (Ιουλιανός).



23-24 Φλεβάρη: γιορτάζει τα 6α Γενέθλια της η ΒΙΟΜΕ


Τα έκτα γενέθλιά της γιορτάζει η ΒΙΟΜΕ και μας καλεί στο Εργοστάσιό, επί της οδού Λαέρτου, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (συμβουλευτείτε και τον ΧΑΡΤΗ). Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Φλεβάρη 2019.




Συγκεκριμένα, προγραμματίζει μία σειρά ενδιαφερόντων εκδηλώσεων, για να σχεδιάσουνε τα επόμενα βήματα και να γλεντήσουν μαζί μας.

Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων:

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Eλλάδα: ουραγός και παράδειγμα προς αποφυγή στα Δημόσια Έργα


Έκθεση - κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου: H Ελλάδα ουραγός και παράδειγμα προς αποφυγή στα δημόσια έργα. Μας ενημερώνει το άρθρο από το ιστολόγιο  SYSPEIROSIARISTERONMIHANIKON.


Οι προσφυγές - οι παρατάσεις, το ΣτE, η δικαιοσύνη, τα σύγχρονα «Γεφύρια της Άρτας»

H «ιστορία» των μεγάλων -και όχι μόνο- έργων στην Eλλάδα είναι λίγο - πολύ γνωστή. Όχι μόνο στην ίδια την κατασκευαστική αγορά, που την αφορά άμεσα, αλλά και στην κοινή γνώμη. Aπό την προκήρυξη του διαγωνισμού της μελέτης για ένα έργο μέχρι την κορδέλα. Tα έργα που εξαγγέλλονται, γίνονται. Aλλά σχεδόν ποτέ στην ώρα τους. Aυτό οδηγεί σε εκτίναξη του κόστους κατασκευής και εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης.




Που οφείλεται; Σε πληθώρα παραγόντων. Aπό τον ανεπαρκή αρχικό σχεδιασμό και την έλλειψη συντονισμού, το ανίκανο να οργανώσει αποτελεσματικά και να εγγυηθεί τη διαφάνεια των διαδικασιών και την εποπτεία της αγοράς κράτος, το πρωτοφανές γραφειοκρατικό περιβάλλον, τις ατελείωτες δικαστικές διελκυστίνδες, μέχρι το καθεστώς των «εκπτώσεων» και των κατατμήσεων και τη στρεβλή τελικά λειτουργία του ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά, με τα φαινόμενα καρτέλ, τις «σκιές» διαφθοράς και διαπλοκής. Όλα αυτά, που στο σύνολό τους συνθέτουν την αρνητική ελληνική πραγματικότητα στο συγκεκριμένο τομέα.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» μιλούν χωρίς μεσάζοντες


Από την Έντυπη Έκδοση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε χωρίς παρεμβάσεις ή περικοπές το ακόλουθο ψήφισμα/έκκληση της πρώτης «Συνέλευσης των Συνελεύσεων» των «κίτρινων γιλέκων» στο Κομερσί.
Το ψήφισμα αυτό έχει προταθεί για υιοθέτηση από όλες τις τοπικές συνελεύσεις του κινήματος.


AP Photo/Kamil Zihnioglu

Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας κατά των διαδηλωτών, είτε προέρχονται από τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης, είτε από ομάδες βίας. Τίποτε από αυτά δεν θα μας σταματήσει! Η διαμαρτυρία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Τέλος στην ατιμωρησία των δυνάμεων του νόμου και της τάξης. Να κηρυχθεί αμνηστία για όλα τα θύματα της καταστολής!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου: Η Ελληνίδα της Αργεντινής και τα Χαλιά - Δάση της!


Η Αλεξάνδρα, δεύτερης γενιάς Ελληνίδα της Αργεντινής, ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση στην Υφαντουργεία, φτιάχνοντας χαλιά σαν δάση. Μας ενημερώνει η ΦΙΦΗ ΡΟΥΝΗ στο WOMANTOC.GR, όπου μπορεί κανείς να δει αρκετές φωτογραφίες από τα έργα αυτά.




«Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στα χαλιά. Η 90χρονη γιαγιά μου, Ελπινίκη, διέσχισε τον ωκεανό παίρνοντας μαζί της μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια και έναν αργαλειό, ο οποίος θα την βοηθούσε τελικά να “υφάνει” μια σπουδαία ιστορία. Έμαθα την τέχνη και βρήκα τρομερά ενδιαφέρουσα τη βιομηχανία γύρω από αυτήν. Ακολουθώντας τα γονίδιά μου βρήκα ελευθερία μέσα από την κληρονομιά και την παράδοση, συνδέθηκα με την άλλη πλευρά της ζωής μου».

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Λεβεντίδης, στους ‘Αλουέδες της Οικονομίας’ – «Τα Μεταμνημονιακά Αδιέξοδα»: η εκπομπή της Πέμπτης 14/2/2019


Η Ζωγραφιά Γιακουβάκη και ο Μιχάλης Μπούργος συζητούν με την πρώην αν. Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον αν. Καθηγητή από το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Λεβεντίδη για τη σημερινή πραγματικότητα, της οικονομίας και των κοινωνιών, και τα «Μεταμνημονιακά Αδιέξοδα».




Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ



Τους ‘Αλουέδες της Οικονομίας’ μπορείτε να τους παρακολουθείτε ζωντανά κάθε Πέμπτη, 6-8 το απόγευμα, στο αυτοδιαχειριζόμενο RADIO 2510.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Τα 15 Λάθη που κάνουμε συνήθως όταν Ανακυκλώνουμε


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.




Όμως υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε -εν αγνοία μας συνήθως- και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι λύνουν. Για τα λάθη αυτά, μας ενημερώνει το NEWS.GR:


Δείτε τα 15 λάθη που κάνουμε συχνά, όταν ανακυκλώνουμε:


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019