Εστέφθη η γη φθινόπωρο...
Γ. Ποταμίτης
Λίμνη Πλαστήρα
Αποθετήριο Τεκμηρίων, Ειδήσεων και Προβληματισμού για τον Αειφόρο Σχεδιασμό
Στα καλά μαζί και στα άσχημα μαζί ...
Αγαπημένοι θ’ αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση που βρέθηκαν με το σεισμό στην Κρήτη.
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλο και πιο συχνά γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η αποτελεσματική προστασία αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον. Για να το πετύχουμε, όμως αυτό απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων μας.
Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της δημόσιας συμμετοχής σε κάθε στάδιο της διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκειες. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι εκ φύσεως συνήθως τεχνικά και πολύπλοκα, ενώ οι πολίτες στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή τον τρόπο άσκησής τους, με αποτέλεσμα η ουσιαστική συμμετοχή τους να δυσχεραίνεται περαιτέρω. Στο σύνθετο αυτό πλαίσιο, το WWF Eλλάς από κοινού με εταίρο τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, σχεδίασαν και υλοποιούν ήδη το έργο «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».
Μεγάλη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα, που φτάνει και το μισό εκατομμύριο, εκτιμάται ότι θα δείξει η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή θα το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δυο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά).
Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου 1893, γεννήθηκε ο πολυτάλαντος ποιητής, πεζογράφος, λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, Γιάννης Σκαρίμπας.
Αφήνοντας πίσω του ένα έργο εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Εισήγαγε επίσης υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας.
Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε ο Μανώλης Ρασούλης, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Διάσημος στην Ελλάδα τραγουδοποιός, τραγουδιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος με εκατοντάδες άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, χαρακτηρίστηκε σαν ο καλύτερος στιχουργός της εικοσαετίας.
Ο Δραπέτης του πίνακα!
Ο Imam Al Khatry, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών, επέλεξε για την πτυχιακή του να παρουσιάσει σε έναν πίνακα τον αγώνα και τον πόνο ενός Σύρου πρόσφυγα, καθώς τραβάει το παιδί του, για να το γλυτώσει από τη δίνη του πολέμου.
Σου ‘φερα νερό στην χούφτα για να ξεδιψάσεις…
Το κοράκι αυτό το έχει μεγαλώσει από αυγό ο Γιάννης. Τον συνοδεύει στις βόλτες του
και όταν βαρεθεί φεύγει και γυρνά μόνο του στο σπίτι.
Θέλησαν να περάσουν μία ξέγνοιαστη οικογενειακή μέρα γεμάτη διασκέδαση.
Μοναδικές στιγμές έζησε ένα αρκουδάκι στο δημοτικό σχολείο Ντίκσον στην πόλη Άσβιλ της Νότιας Καρολίνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το άρθρο ‘Είναι η Κινεζική Evergrande η καινούργια Lehman Brothers;’ του Νίκου Στραβελάκη δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό του τόπο στο ACADEMIA. Ο Νίκος Στραβελάκης είναι οικονομολόγος, λέκτορας στο Εθνικό – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συγγραφέας.
Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει το τέλος της καπιταλιστικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη πανδημία ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο όξυνσης της κρίσης. Η πυροδότηση ενός τέτοιου επεισοδίου το πιθανότερο είναι να προέλθει από τη Κίνα και το Χόνγκ Κόνγκ. Είναι η γωνιά του πλανήτη όπου η πιστωτική επέκταση και οι αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων συνεχίσθηκαν αδιαλείπτως μετά το 2008 τροφοδοτώντας μια φούσκα ακινήτων στην αχανή Κίνα.
Η φετινή διοργάνωση, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της, φιλοξενείται σε τρία γειτονικά κτίρια - φαντάσματα που αποτελούν σημείο αναφοράς της Αθήνας. Συμμετέχουν περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
«Βρίσκεται η Δύση σε παρακμή ή σε μια στιγμή σημαντικής μεταμόρφωσης;»: Το παραπάνω ερώτημα αποτελεί κεντρικό θεματικό άξονα της φετινής, 7ης Μπινάλε της Αθήνας, η οποία άνοιξε τις πύλες της σήμερα και θα υποδέχεται τους επισκέπτες μέχρι τις Νοεμβρίου. Με την συμμετοχή περισσότερων από 80 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, και 450 συνολικά έργα, τα οποία εκτίθεται σε τρία διαφορετικά κτίρια της Αθήνας, που ήταν εγκαταλελειμμένα και ξαναπαίρνουν ζωή, η φετινή διοργάνωση μεταμορφώνει την ελληνική πρωτεύουσα σε ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης αλλά και πολιτιστικού και κοινωνικού διαλόγου.
Το 1 στα 3 είδη δέντρων της Γης κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνει στοιχεία έρευνας σχετικά με τη μείωση της έκτασης των δασών παγκοσμίως.
Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό στο φίλτρο τους.
Αναλυτικότερα, από τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων προκύπτει ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων είναι κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια στη χώρα, ενώ ακόμη 8 δισεκατομμύρια προστίθενται σε αυτόν από τα παράνομα τσιγάρα που κυκλοφορούν και λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
«Περιβαλλοντικός Παρθενώνας».
Είναι ο τίτλος που επέλεξε για τη λήψη αυτή ο φωτογράφος, συνοδεύοντάς τη με το σχόλιο:
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, ο Νερούδα αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.
Το καθεστώς του Αγκούστο Πινοσέτ απαγορεύει να γίνει η κηδεία του ποιητή δημόσιο γεγονός.
«Για μένα συγγραφέας είναι ο πρώτος σύμμαχος του λαού», έλεγε η Διδώ Σωτηρίου, σημειώνοντας πως «λογοτεχνία είναι να υπηρετείς την ιστορία και τη ζωή. Να βάλεις να κατοικήσει μέσα στο βιβλίο η ζωή».
Σαν σήμερα το 2004 πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συνεχίζει να καταγράφει η εγχώρια βιομηχανία, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας εντός και εκτός συνόρων, αλλά και των αυξημένων τιμών εκροών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατά 25,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 σημείωσε αύξηση 1,9%.
Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της βιομηχανίας εκτός συνόρων, με τον δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς να ενισχύεται σε ετήσια βάση κατά 36,7%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε κατά 18,8%. Η μεταποίηση ήταν αυτή στην οποία οφείλεται η ανοδική πορεία με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 25,9%, ενώ αντιθέτως καταγράφηκε μείωση 21,4% στον δείκτη κύκλου εργασιών στα ορυχεία-λατομεία.
Σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, το βράδυ, στις 22.20 ώρα Ελλάδας θα σημειωθεί η Φθινοπωρινή Ισημερία για το έτος 2021.
Η Φθινοπωρινή Ισημερία σημαίνει και επίσημα τον ερχομό του Φθινοπώρου του 2021 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από την έκρηξη της Αίτνας την Τρίτη, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.
Ο γνωστός μετεωρολόγος συνεχίζει γράφοντας: «Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπτεμβρίου και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p / Copernicus».
Το εντυπωσιακό μετέωρο που έπεσε πριν λίγο (21/9/2021, 23:00) και το είδαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Εδώ από Αιτωλοακαρνανία.
Δεν Ξεχνάμε Αυτούς Που Ξεχνάνε.
Παγκοσμίως, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην άνοια και τη νόσο Alzheimer.
«Άφησες ανοιχτές πληγές και τη μαγεία σου να πλανάται στον αέρα και να ψάχνει κάπου να φωλιάσει» σημειώνει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου.
Ένα συγκινητικό μήνυμα προς τον Ζακ που ομόρφυνε «τον κόσμο με τα λόγια σου, την καλοσύνη και τη συμπόνια σου, την ευγενική σου ψυχή και την αγάπη σου», ανάρτησε μέσω του λογαριασμού «Justice for Zak/Zackie» στο facebook η μητέρα του Ζακ Κωστόσπουλου.
Το Στέκι της Αναξαγόρα, στην Αγία Παρασκευή, ξεκινάει έναν κύκλο συζητήσεων με θέμα "Τι μπορούμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες;".
Η πρώτη μας συζήτηση θα γίνει με τους συγγραφείς ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΕΜΠΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΛΛΑ.
Σ' αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους
Γιώργος Σεφέρης
Στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 φεύγει από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
«Δεν ξεχνάμε, δεν σταματάμε, δεν υποχωρούμε, δεν επαναπαυόμαστε».
Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια ο Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Στη μνήμη του Παύλου, στην καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, χιλιάδες κόσμου δίνουν ραντεβού (στις 17:30 μ.μ.) μνήμης και αγώνα απέναντι στον φασισμό.
Σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, o Μάνος Λοΐζος έφυγε από κοντά μας.
Το σπουδαίο στο Μάνο Λοΐζο είναι ότι εκτός από ένας εξαιρετικός μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, υπήρξε πάνω από όλα ένας ευαίσθητος, ρομαντικός, απλός, ονειροπόλος άνθρωπος.
Αlberobello η μικρή πόλη των 11.000 κατοίκων, στην Ιταλία, που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο παραμύθι.
Χαρακτηριστικό της είναι τα 1500 περίπου σπίτια με κωνικούς τρούλους που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα ενώ ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι Υποψήφια για το πρώτο βραβείο στο Ocean Photography Awards 2021.
Είναι η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά ο οποίος με ένα «κλικ» ανέδειξε τι συμβαίνει στις θάλασσες…
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό.
Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα.
Η Προσευχή του Δασκάλου
Δώσε μου, Κύριε, απλότητα και βάθος. Κάνε να μην είμαι περίπλοκος, ούτε κοινότυπος στο καθημερινό μου μάθημα. Κάνε να υψώνω τα μάτια πάνω από το πληγωμένο μου στήθος μπαίνοντας κάθε μέρα στην τάξη μου.
Από πού βγήκε η φράση «τα φόρτωσε στον κόκορα»...
Η φράση «τα φόρτωσε στον κόκορα» χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάποιος παράτησε κάθε προσπάθεια. Συνήθως απευθύνεται στους μαθητές που δεν διαβάζουν και αδιαφορούν για τα μαθήματά τους.
Τέλειωσαν οι διακοπές .... κι ανοίγουν τα σχολεία.!!
Μακάρι αυτός ο Σεπτέμβρης να ναι καλύτερος για όλα τα παιδιά αυτού του πλανήτη!
Δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη ενός μικρού πέτρινου ναϊδρίου στην Αγία Θεοδώρα Βάστα, την ώρα που από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.
Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα.
H μελέτη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοικτού κώδικα, διαπίστωσε ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το hardware ανοιχτού κώδικα είναι καίριας σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της ΕΕ.
Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια ΜΕΛΕΤΗ σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού ανοικτού κώδικα (OSS) και του hardware ανοικτού κώδικα (OSH) στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία διεξήχθη από το Fraunhofer ISI και το OpenForum Europe.