Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πρωτομαγιά στο Πόρτο Ράφτη με τον ΣΥΝ+ΠΡΑΞΙΣ Μεσογαίας


Την Τρίτη 1η Μαΐου, μετά τις 12 το πρωί, θα μαζευτούμε στο χώρο του "ΣΥΝ+ΠΡΑΞΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ", Λεωφ. Πόρτο Ράφτη και Λεωφ. Γ. Γρέγου 1, στο Πόρτο Ράφτη. Συμβουλευτείτε και τον ΧΑΡΤΗ.




Σύμφωνα με τη πρόσκληση των φίλων συνεταιριστών του ΣΥΝ+ΠΡΑΞΙΣ, το «πρόγραμμα» έχει ως εξής:

Eurostat: ‘ανοίγει η ψαλλίδα’ Φτωχών - Πλούσιων στην Ελλάδα


Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πάνω από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, κινήθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα το 2016, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε 6,6 φορές μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το φτωχότερο 20%, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT . Η αντίστοιχη αναλογία στην ΕΕ ήταν στο 5,2. 




Όπως διάβασα στο ENIKONOMIA.GR, η εισοδηματική ανισότητα στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ και κινείται στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τους υψηλότερους σχετικούς Δείκτες.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Φωτογραφία: Γλάρος - η Αλληλεγγύη δεν Φοβάται


Τη ξεχωριστή αυτή φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος David Canales, ενώ κωπηλατούσε στον ποταμό Prince William Sound της Αλάσκα:


Φωτογραφία: David Canales


Ο γλάρος επιτίθεται στον αετό για να βοηθήσει τον άλλο γλάρο που έχει ο αητός στα νύχια του.

Η δύναμη της αλληλεγγύης δεν πρέπει να φοβάται, ούτε να αδιαφορεί!
Ενώ η φύση μας διδάσκει …

Πηγή: IO9

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Σταθερά πρώτη «από το τέλος» η Ελλάδα στον Δείκτη Απασχόλησης


Στο 57,8% αυξήθηκε ο Δείκτης Απασχόλησης στην Ελλάδα το 2017, από 56,2% το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, που δόθηκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, και μας πληροφόρησε σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παρόλα αυτά, η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τον χαμηλότερο Δείκτη Απασχόλησης στην ΕΕ.
 
«Ανεργία», σκίτσο: Στάθης

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών έφτασε το 72,2% το 2017, έναντι 71,1% το 2016.
 
Σε σχέση με το φύλο, σε επίπεδο ΕΕ, παρατηρούμε ότι::

ΚΥΣΟΙΠ: Οι δυνατότητες της Κυκλικής Οικονομίας - «καταλύτης για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση»


Στις δυνατότητες της Κυκλικής Οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει «καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση», με σαφή περιφερειακή διάσταση, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.



Και φαίνεται, στη Συνεδρίασή του αυτή, να ενέκρινε το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία ως κομβικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, θέτοντας σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί ειδική διϋπουργική ομάδα.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παλιός Οικισμός αναβιώνει στον Αϊ Στράτη!


Ένα πολύ καλό νέο βγήκε από πρόσφατη συνάντηση της δημάρχου Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου: φαίνεται να προχωρά η παραχώρηση απαλλοτριωμένης από το υπουργείο έκτασης προς το δήμο Αγίου Ευστρατίου, με σκοπό την αναβίωση παλιού οικισμού.



Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ πρόκειται για έκταση 4 στρεμμάτων που παραχωρείται κατά χρήση στο δήμο, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το σχετικό σχέδιό του.

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ, θα πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια τριών φορέων:

Οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο


Αλήθεια γνωρίζεται ποιες είναι οι τρεις πρώτες χώρες, ως προς τη φιλοξενία προσφύγων στον κόσμο; Σύμφωνα με τον UN REFUGEE AGENCY (UNHCR) είναι οι:


 1.      Τουρκία = 2.900.002 πρόσφυγες
2.      Πακιστάν = 1.400.003 πρόσφυγες
3.      Λίβανος = 1.000.000 πρόσφυγες


Φωτογραφία: Sam Phelps, μέσω

Πρώτοι – πρώτοι οι γείτονές μας, με υπερδιπλάσιο αριθμό από τον δεύτερο; Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, κοινοί …

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Μαρία Βλιώρα: Kλιματική Αλλαγή - Πώς επηρεάζει την Υγεία μας


Άρθρο της Μαρίας Βλιώρα, ερευνήτριας του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. ΤΟ άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΒΗΤΑ.




Στο κατώφλι της κλιματικής αλλαγής το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς σε παγκόσμια κλίμακα. Ανομβρία ή βροχοπτώσεις εκεί που δεν πρέπει. Αν δεν λάβουμε μέτρα, τόσο ο καθένας μας ατομικά όσο και η διεθνής κοινότητα, οι επιπτώσεις στον πλανήτη και κατ’ επέκταση στην υγεία μας θα είναι μη αναστρέψιμες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: μια Γενιά Επιστημόνων – 1927


Μια γενιά επιστημόνων στο Solvay Conference, το 1927.




Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αλλάζουν οι «Κατηγορίες Όχλησης» για τη Μεταποίηση


Αλλαγές ως προς τις κατηγορίες όχλησης στη μεταποίηση, τις σχετικές αδειοδοτήσεις και τις χωροθετήσεις των επιχειρήσεων, πάντα στην «κατεύθυνση απλοποίησης της αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων» προγραμματίζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας - Ανάπτυξης και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το άρθρο που ακολουθεί:


Μία ακόμη παρέμβαση στην κατεύθυνση απλοποίησης της αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων προγραμματίζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, με τη θεσμοθέτηση της αρχής «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» σχεδιάζεται και η αλλαγή των κατηγοριών όχλησης για τις μεταποιητικές δραστηριότητες.