Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

«Αποσύρθηκαν» οι «Γαλάζιες Σημαίες» από 38 Ελληνικές Ακτές


Αφαιρέθηκαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» από 38 Ελληνικές Ακτές. Πρόκειται για μέχρι  πρότινος, βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», οι οποίες αποσύρθηκαν από τον Εθνικό και Διεθνή Κατάλογο του 2018. Έχασαν το βραβείο, καθώς δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις σχετικές αξιολογήσεις.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, οι οποίοι έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Επείγοντα Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά Έργα μετά από Πυρκαγιά


Για τα ‘Επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα μετά από πυρκαγιά’, που είναι αμεσότατη ανάγκη να γίνουν ταχύτατα, μετά την μεγάλη πυρκαγιά σε Ραφήνα – Μαραθώνα, μας ενημερώνει το DASARXEIO.COM, με παλαιότερο άρθρο του.





Τα απαιτούμενα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε μια καμένη και υποβαθμισμένη περιοχή, ανάλογα με τις θέσεις κατασκευής τους, θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

Πάνος Τότσικας: Θέλουμε Διαφορετικές Δομές


Το κείμενο του Πάνου Τότσικα, που ακολουθεί, γράφτηκε το 2015, με αφορμή τον καταστροφικό εμπρησμό  στον Υμηττό, στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, τις μέρες εκείνες. Παραμένει επίκαιρο. Τόσο στην πραγματικότητα που περιγράφει και τις προοπτικές που διαγράφονται, όσο και στα «θέλω» μας.

Φωτογραφία (2015) από τον καταστροφικό εμπρησμό  στον Υμηττό, στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας
 
Ζούμε σε  δύσκολες συνθήκες, κάποιοι από μας σε τραγικές συνθήκες.
Ζούμε την εποχή της ανεξέλεγκτης «αγοράς», της αφθονίας της «προσφοράς» αλλά και της αδυναμίας «ζήτησης» βασικών αγαθών, από πολλούς.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΦΩΤΟΓΡΑΦΪΑ: Μεσόγειο Πέλαγος


«Μεσόγειο Πέλαγος»




Στην Μεσογείων … Πριν λίγες ώρες …

Πηγή: MEGALOSGAZMAS

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο «Κλεισθένης Ι», ο Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος.4555/2018, ο νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή «Κλεισθένης 1». Πρόκειται για το ΦΕΚ: Τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 133, 19 Ιουλίου 2018.



Μπορείτε να το βρείτε στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ποιος κερδίζει από τον Τουρισμό; Και για πόσο ακόμη;



Άρθρο του Κώστα Βουρεκά, από το PRIN.GR, που βρήκα στο INFO-WAR.GR. Τίτλος του ‘Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό; Και για πόσο ακόμη;’

Ο τουρισμός θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας και η σημασία του αυξάνεται. Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2017, αποτελεί άμεσα ή έμμεσα το 10% του Παγκόσμιου ΑΕΠ και ευθύνεται για μία στις δέκα θέσεις εργασίας παγκοσμίως.




Η Ελλάδα λόγω κλίματος, γεωγραφικής θέσης, φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος, ήταν, είναι και θα είναι μία χώρα στην οποία ο κλάδος του τουρισμού θα είναι συγκριτικά ανεπτυγμένος.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Χιλιάδες υπογράφουν στο Avaaz ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ την Αναδάσωση των Καμένων


Άρθρο του Τάσου Σαραντή από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, για την ευρύτατη πολιτών στη συλλογή υπογραφών μέσω Avaaz, που απαιτούν την Αναδάσωση των Καμένων.

Πολίτες από όλη την Ελλάδα καλούν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει επειγόντως ως αναδασωτέες όλες τις δασικές εκτάσεις που ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.


EUROKINISSI, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Η αντίδραση των πολιτών κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή την Τετάρτη, παραδέχτηκε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη δασική έκταση στον δήμο του.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΑΝΙΜΑ: στην πρώτη γραμμή για τη διάσωση των άγριων ζώων στα καμένα


Στην πρώτη γραμμή η ΑΝΙΜΑ, για τη διάσωση των άγριων ζώων και στις περιοχές που έκαψε η πυρκαγιά. Ακολουθεί η ενημέρωση, μέσα από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ της σημαντικής αυτής περιβαλλοντικής Οργάνωσης:




Τα μέλη, το προσωπικό και οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ, μέσα στο κλίμα της οδύνης για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, στέκει στο πόστο που έχει αναλάβει, τη διάσωση των άγριων ζώων.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Πάντα θα με στοιχειώνει …


Ποτέ δεν ήμουν –ούτε βλέπω να γίνομαι- «φίλος» του αυστηρού μακροχρόνιου σχεδιασμού. Σχεδόν πάντα, τα ίδια τα γεγονότα, η πραγματικότητα έρχεται και κάνει τις «διορθώσεις» της, επιβάλλοντας τις δικές της κατευθύνσεις στην πορεία των πραγμάτων. Έτσι, η ευελιξία φαίνεται να είναι η σημαντικότερη παράμετρος –και χαρακτηριστικό- του σχεδιασμού.


Ραφήνα, 23 Ιουλίου 2018: το Σκυλί του Βράχου
 
Αυτό συνέβη για άλλη μία φορά από εχθές. Το διαισθανθήκαμε από το βράδυ της 23 Ιουλίου, όταν μάθαμε ότι καίγονταν ο τόπος, η Ραφήνα. Την επόμενη μέρα, η επιβεβαίωση. Από τη μία η πρόσφατη, κυρίως, γνωριμία μου με τον τόπο και τους ανθρώπους του, εξαιτίας της Ζωγραφιάς. Από την άλλη το πολλά χρόνια στο Πόρτο Ράφτη, λίγο πιο πέρα βρίσκεται αυτό, αλλά έχει πολλές ομοιότητες.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: αυξήθηκε 11,4% ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάιο


Αυξήθηκε κατά 11,4% ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάιο, σαν σύνολο Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη Μαΐου 2017. Η αντίστοιχη σύγκριση του 2017 με το 2016 είχε δείξει τη διπλάσια αύξηση: 20,1%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος στον τζίρο των Εγχώριων Βιομηχανιών προήλθε:

Εφαρμογή για smartphone μας “ προστατεύει” από τον Καύσωνα


Επίκαιρη και «δροσερή» είδηση μέσω καύσωνα: Εφαρμογή για smartphone που μας «προστατεύει» από τον καύσωνα ,δημιούργησαν ο δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «EXTREMA Athens» -όπως λέγεται- είναι μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου (smartphone), διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, που αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφαρμογή νημερώνει τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, καθώς και για δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Βιβλίο-Μελέτη: Η Δημογραφία των Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Σύσταση και Διαγραφή Επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2016


Η έκδοση «Η Δημογραφία των Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Σύσταση και Διαγραφή Επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2016» αποτυπώνει τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα όπως αυτός καταγράφεται από τους αριθμούς σύστασης και διαγραφής αυτών των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. 




Το κάνει δε αυτό εξετάζοντας τα πιο πρόσφατα διαχρονικά στοιχεία (περίοδος 2011-2016), ενώ η ομαδοποίηση του κλάδου είναι ταυτόσημη με την κατηγοριοποίηση της Eurostat για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Εκδότης το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Έτος έκδοσης το 2018. Αριθμός σελίδων 32.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Προσωπικά Δεδομένα και Ανοιχτά Δεδομένα στις Μετακινήσεις: Εξερευνώντας ένα Μελλοντικό Πλαίσιο


Πώς τα δεδομένα ταξιδιού βοηθούν τους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τα συστήματα μεταφορών να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να δημιουργούν νέους τρόπους λειτουργίας των συστημάτων μεταφορών. Ενδιαφέρον άρθρο από το THEODI.ORG, που βρήκα μεταφρασμένο στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΛΛΑΚ.

Οι μετακινήσεις είναι μια παγκόσμια ανάγκη: Σχεδόν όλοι συχνά ταξιδεύουμε, περπατώντας, παίρνοντας το λεωφορείο, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ή πηγαίνοντας με το τραίνο.



Όλα αυτά τα ταξίδια παράγουν δεδομένα τα οποία αποκαλύπτουν πράγματα για εμάς – που δουλεύουμε, που τα αγαπημένα μας πρόσωπα ζουν, τι μας αρέσει να κάνουμε. Αυτά τα δεδομένα ταξιδιού είναι προσωπικά δεδομένα.

Παραπομπή Ελλάδας, Ρουμανίας και Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή των Κανόνων κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι παραπέμπει την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ιρλανδία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για μη εφαρμογή των Κανόνων κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.




Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι η Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πλήττουν την ΕΕ στο σύνολό της, ως εκ τούτου «όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, και κατ’ επέκταση να διακόψουν τη ροή κεφαλαίων προς εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΚΡΗΤΗ: “Σημείο Κλειδί” για τις επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στις Παραγωγικές Δραστηριότητες.


H Κρήτη είναι ένα από τα νησιά της Ευρώπης που θα αναλυθούν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές των κλιματικών παραμέτρων, στις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται κυρίως με το θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον και τη ναυτιλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η 1η Περιφερειακή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SOCLIMPACT» - του Προγράμματος-Πλαισίου H2020, στο πλαίσιο της Δράσης για το Κλίμα. Ο ακριβής τίτλος του SOCLIMPACT είναι DownScaling CLImate imPACTs and decarbonisation pathways in EU islands, and enhancing socioeconomic and non-market evaluation of Climate Change for Europe, for 2050 and beyond.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

McKinsey: Λύνουν οι Νέες Τεχνολογίες τα πραγματικά προβλήματα των Πόλεων ;


Λύνουν οι Νέες Τεχνολογίες τα πραγματικά προβλήματα των Πόλεων; Στο ερώτημα αυτό απαντά η έκθεση SMART CITIES: DIGITAL SOLUTIONS FOR A MORE LIVABLE FUTURE του MCKINSEY GLOBAL INSTITUTE (MGI). Ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το CITYBRANDING.GR.




Πολλές φορές προβληματιζόμαστε αν οι έξυπνες πόλεις μπορούν να προσφέρουν πράγματι λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων ή είναι απλά ένα παιγνίδι ενσωμάτωσης της τεχνολογίας σε παλιές απαντήσεις ώστε οι απαντήσεις να φαίνονται καινούργιες.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Τι θα πρέπει να γνωρίζω όταν ταξιδεύω με το Πλοίο


Πρόκειται να ταξιδέψετε στον τόπο των διακοπών σας ή για άλλο σκοπό με το Πλοίο; Τότε καλό είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Μας ενημερώνει σχετικά το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στο κείμενο που ακολουθεί:


Όταν ταξιδεύουμε, με πλοίο, πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και να τα διεκδικούμε.

Σύμφωνα, με τον νόμο 3709/2008 και τις επόμενες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις: