Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Public Libraries 2020: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υποστήριξης των Δημόσιων Βιβλιοθηκών



Το άρθρο που ακολουθεί αλίευσα στο PRINCH.COM, μέσω του ΕΛΛΑΚ

Το PUBLIC LIBRARIES 2020 (PL2020), είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστήριξης των δημόσιων βιβλιοθηκών που στεγάζεται στις Βρυξέλλες. Από το 2014, στόχος του είναι να ανακαλέσει τις αναχρονιστικές αντιλήψεις των Ευρωπαίων πολιτικών σχεδιαστών σχετικά με τις δημόσιες βιβλιοθήκες και ταυτόχρονα να συνεργαστεί με σπουδαία μυαλά για την προώθηση και την καινοτομία στον τομέα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον BILL & MELINDA GATES FOUNDATION και διαχειρίζεται από τον  THE READING & WRITING FOUNDATION OF THE NETHERLANDS. Η Hannah Thominet, υπεύθυνη του προγράμματος, μας πληροφορεί για την κριτικής σημασίας δουλειά των 65.000 δημόσιων βιβλιοθηκών της Ε.Ε. μέσω του PL2020.




Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του PL2020 έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γι’ αυτό συνεργάζεται με βιβλιοθηκάριους, συλλόγους και υποστηρικτές για να αναγνωριστεί η αξία των δημόσιων βιβλιοθηκών καθώς και η σημασία της για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, υπό την αιγίδα της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2020.  Από την πολιτική εκπαίδευσης και τις ψηφιακές ικανότητες στην παραγωγή δεδομένων και την μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, προσπαθεί να εμφυσήσει την αντικειμενικότητα του ρόλου της μοντέρνας δημόσιας βιβλιοθήκης στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων, στους Ευρωπαίους πολιτικούς σχεδιαστές.


Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες (συντήρηση, αναζήτηση κειμένων και δεδομένων, εμπορική εκμετάλλευση, εκτός ορίων δανεισμούς και ηλεκτρονικούς δανεισμούς), το PL2020 κατάφερε να υποστηριχθεί από οργανισμούς (IFLAEBLIDALIBEREuropeana και CENL) για να αυξήσει τις πηγές του και να παρουσιάσει τα ενδιαφέροντα και τις χρήσεις των βιβλιοθηκών. Ακόμη, συνεργάστηκε με πολιτικούς σχεδιαστές των ψηφιακών μέσων, ένας τομέας που η εξέλιξη του είναι γνωστό ότι απασχολεί μεγάλος μέρος των Ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός τους το 2016, δημιούργησαν την  MEP LIBRARY LOVERS GROUP, στην οποία συμμετείχαν Μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που τους ένωνε το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία, τις ψηφιακές δεξιότητες, την πολιτισμική κληρονομία, την πληροφόρηση, τη γνώση και προ παντός κατανοούσαν τη σπουδαιότητα της βιβλιοθήκης. Η ομάδα αποτελείται από 93 μέλη και επιδοτείται από τη Βρετανή MEP, Catherine Stihler. Τα μέλη της ομάδας επισκέπτονται τις τοπικές βιβλιοθήκες και συνεργάζονται με τους βιβλιοθηκάριους και τους οργανισμούς πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη,  το PL2020 εμπνέεται και υποστηρίζεται από το “Advocacy Lab”, μία επιτροπή που καθοδηγεί τους Ευρωπαίους βιβλιοθηκάριους φέρνοντας τους σε επαφή. Η συνεργασία του με το PL2020 ευδοκιμεί, το 2015 δημοσίευσαν το LIBRARIES CHANGE LIVES, μία συλλογή από βίντεο και ιστορίες του Libraries Change Lives tour, κατά την διάρκεια του οποίου κάλεσαν 15 μέλη του MEP να εμφανιστούν στη βιβλιοθήκη της χώρας τους.

Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης, δημιούργησαν το  LIBRARIES & SKILLS FACT SHEETS  που είναι ευρετήριο βιβλιοθηκών για Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνικούς Συντελεστές, ένα εργαλείο χρήσιμο για τους πολιτικούς σχεδιαστές. Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του προγράμματος είναι το  GENERATION CODE: BORN AT THE LIBRARY. Μία διαδραστική έκθεση που παρουσιάστηκε στην EU Code Week 2016, με σκοπό να αναδείξει τη διαδραστική ψηφιακή έκθεση των δημόσιων βιβλιοθηκών της Ε.Ε. Η διήμερη έκθεση έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθησε  ένα  Meet & Greet, που προσκαλούσε τους εκπροσώπους των βιβλιοθηκών από τα 28 κράτη της Ε.Ε. να γνωρίσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου αλλά και μεταξύ τους.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι το 2019, που συμπίπτει με τις εκλογές του Κοινοβουλίου. Τα βήματα του για τους υπολειπόμενους 18 μήνες, είναι να επανεκδώσει τα 60 Books for the Summer και Generation Code: Born at the Library, να ευαισθητοποιήσει τα Ευρωπαϊκά ιδρύματα, να ενθαρρύνει τη χρήση των δημόσιων βιβλιοθηκών και να ισχυροποιήσει τη θέση τους στις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να ανανεώσει το δίκτυο της ομάδας στην Ευρώπη ώστε να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των καινοτόμων βιβλιοθηκάριων ώστε να συνδράμουν στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση του τομέα.


Πηγή Άρθρου: PRINCH.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.