Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Συλλογή Υπογραφών: δημιουργήστε χώρο για Πεζούς, Ποδηλάτες και Ευάλωτες Ομάδες


Συλλογικότητες για την βιώσιμη κινητικότητα δημιουργήσανε αυτές τις μέρες ειδικό ΨΗΦΙΣΜΑ και ζητούν την υποστήριξη – υπογραφή μας, για την δημιουργία χώρου για πεζούς, ποδηλάτες και ευάλωτες ομάδες μέσα στην πόλη. 
Το ψήφισμα οργανώνουν και συνυπογράφουν οι ‘ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ’, το Σωματείο ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, οι Φίλοι του Ποδηλάτου, οι Μαμάδες+ στο Δρόμο και ο Σύλλογος ΠΕΖΗ. Απευθύνεται στην Κυβέρνηση, συγκεκριμένα στους Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Τ. Θεοδωρικάκος, Α. Σκέρτσος, και Α. Καραμανλής.



Αφού διαβάσετε το κείμενο, που ακολουθεί, και συμβουλευτείτε και τις πηγές –που συμπεριλαμβάνει- αν συμφωνείτε μπορείτε και εσείς να υπογράψετε στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ:


Ακολουθεί το κείμενο του Ψηφίσματος:

Σας ζητούμε να διευκολύνετε τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, με διοικητικά μέτρα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις, ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για βάδιση με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και για ποδηλασία.
H Ελλάδα έχει μία σημαντική επιτυχία: κράτησε τον αριθμό των θυμάτων της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι πολίτες πήραν την ψυχική και σωματική υγεία στα χέρια τους, ακολουθώντας τα μέτρα, αθλούμενοι και εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία για άσκηση κι επαφή με τη φύση.
Καθώς οι δρόμοι μας άδειασαν από αυτοκίνητα, οι γειτονιές γέμισαν από περιπατητές, ποδηλάτες, αθλούμενους και παιδικές φωνές. Μικρές και μεγάλες πόλεις έγιναν ανθρώπινες και η ατμόσφαιρα καθάρισε από τα καυσαέρια και το θόρυβο. Έγινε προφανές πως όλες οι πόλεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες, πιο καθαρές και πιο πράσινες.
Τώρα που η χώρα περνά στην επόμενη φάση, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι να ενισχυθεί η βιώσιμη μετακίνηση.
Σας καλούμε να δείτε όλους και όλες εμάς που βγήκαμε με τα ποδήλατά στους δρόμους, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες και να φροντίσετε ώστε οι συνθήκες αυτές να διατηρηθούν και την επόμενη ημέρα. Αν, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, όλοι όσοι αποφεύγουν τα μέσα μεταφοράς υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, οι πόλεις θα γίνουν χειρότερες από πριν.
Οφείλουμε να μεταβούμε στην επόμενη μέρα αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Ενώ είμαστε πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κινδυνεύουμε να γίνουμε ουραγός της διεθνούς προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας με καλύτερες προϋποθέσεις για τις πόλεις και την υγεία των κατοίκων τους.
Στο εξωτερικό, ήδη περιορίζουν το χώρο των οχημάτων, δίνοντας λωρίδες για τους ποδηλάτες και τους πεζούς ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι στιγμής, οι επίσημες συστάσεις είναι η χρήση των ΙΧ, το ελεύθερο παρκάρισμα στο κέντρο και η αναστολή του δακτυλίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει συνεχώς την αξία της άσκησης, ενώ παράλληλα σημειώνει τους κινδύνους από την έλλειψη της κατά τη διάρκεια των
μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος που είναι το ζητούμενο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και κάθε άλλης μόλυνσης.
Εφόσον οι προσωρινές υποδομές αποδειχθούν επιτυχείς, ζητούμε να παραμείνουν και θα διευρυνθούν, ώστε το βάδισμα και η ποδηλασία να κυριαρχήσουν, ως συνεισφορά σε μια νέα ποιότητα ζωής και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Τώρα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία για να πετύχουμε μία νέα ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και να μετατρέψουμε μια «ασύμμετρη» απειλή σε ευκαιρία! Η εικόνα των πόλεων στη διάρκεια των έκτακτων μέτρων έδειξε ότι η κοινωνία είναι παραπάνω από ώριμη για μια τέτοια αλλαγή. Ελπίζουμε να ισχύσει το ίδιο και με την πολιτική ηγεσία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΖΗΤΑΜΕ :
1.Την έκτακτη ή και τακτική απόδοση λωρίδων για ποδήλατα και πεζούς στις αρτηρίες του αστικού δικτύου, όπως συμβαίνει σε εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο με στόχο να περπατούν ή να ποδηλατούν με ασφάλεια και απόσταση οι πολίτες.
Ειδικά τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, μεγάλο μέρος των καθημερινών μετακινήσεων θα μπορούσε να γίνει με τα πόδια ή το ποδήλατο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 από το συγχρωτισμό σε ΙΧ, ταξί ή σε ΜΜΜ.
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα - σχεδόν σε όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας οι αποστάσεις από τις γειτονιές μέχρι το κέντρο της πόλης είναι της τάξης του 1 έως 5 χλμ. κατάλληλες ώστε να γίνονται με ποδήλατο ή και με τα πόδια πολλές φορές. Επιπλέον δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας, κάτοικοι βόρειων ή νοτίων προαστίων και δεν εργάζονται όλοι στο κέντρο.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων μένει σε απόσταση βαδίσματος ή ποδηλάτου από τις περιοχές που εργάζεται. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μαζική χρήση του αυτοκινήτου υποβαθμίζουν τις ήδη υποβαθμισμένες πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας προς χάρη της μετακίνησης με αυτοκίνητο όλων των κατοίκων της. Πρόκειται για σχεδιασμό αντιπεριβαλλοντικό, που εντείνει ταυτόχρονα τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ η ίδια η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θέλει να τις περιορίσει με το άνοιγμα των μετακινήσεων.
2. Την εφαρμογή πολύ χαμηλού ορίου ταχύτητας, κατάλληλου ώστε να συνυπάρχουν με ασφάλεια οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων ή μικρομέσων (σκούτερ, πατίνια κτλ) με τα οχήματα, σε όλους τους δρόμους που δε μπορεί ή δεν επιθυμεί η πολιτεία να δημιουργηθεί ειδική λωρίδα για πεζούς, ποδηλάτες και άλλους ευάλωτους χρήστες.
3. Την άτυπη πεζοδρόμηση τοπικών δρόμων της πόλης χωρίς καμία κυκλοφοριακή σημασία, όπως γίνεται σε αρκετές πόλεις του κόσμου, ώστε να μπορούν να κάνουν ποδήλατο και να αθλούνται τα παιδιά συνοδεία των γονέων τους με ασφάλεια, χωρίς να εμποδίζεται η στάθμευση και η κίνηση των αυτοκινήτων των κατοίκων.
4. Όπου η πεζοδρόμηση κρίνεται αδύνατη, τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, έστω και από τη μία μόνο πλευρά του δρόμου, έτσι ώστε να καθίσταται ασφαλής η μετακίνηση των πεζών, σε ικανή απόσταση από τα οχήματα και μεταξύ τους.
5. Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση του ΚΟΚ, με έμφαση στην τήρηση των ορίων ταχύτητας και την παράνομη στάθμευση που δυσχεραίνει τη διέλευση πεζών, ποδηλατών, ΑμεΑ και ΜΜΜ.



ΠΗΓΕΣ:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην αύξηση της θνησιμότητας από τον Covid-19:

Η άποψη των ειδικών:

Μέτρα που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη μετακίνηση σε:
Λονδίνο:
Παρίσι:
Μιλάνο:
Βερολίνο:
Γλασκώβη-Εδιμβούργο:
Μπογκοτά:
Νέα Υόρκη:
Φιλαδέλφεια:
Μεξικό:
Ώκλαντ,
Ν. Ζηλανδία:
και
πολλές άλλες:

Η Ελληνική πραγματικότητα:
Μείωση ων τροχαίων:
Αύξηση βάδισης και ποδηλασίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.