Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαδικτυακά η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μετρά αντίστροφα για την πρώτη της διαδικτυακή διοργάνωση. Σήμερα τα εγκαίνια.

 


Λίγες ώρες πριν από τα σημερινά εγκαίνια της ψηφιακής 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), Νίκος Α. Κούκης, μιλά στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ για τη φετινή, διαδικτυακή διοργάνωση, συνιστά υπομονή για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και βλέπει προοπτικές αύξησης του αναγνωστικού κοινού.

«Η εμπειρία των διαδικτυακών εκθέσεων βιβλίου της Φρανκφούρτης και το φεστιβάλ βιβλίου του Εδιμβούργου έδειξαν στους διοργανωτές «το δρόμο για τολμηρές δράσεις», εξηγεί ο κ. Κούκης. Η ελληνική διαδικτυακή συμμετοχή στην έκθεση της Φρανκφούρτης, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών και κατέδειξε τη διεύρυνση της εμβέλειας του μηνύματος μιας ψηφιακής διοργάνωσης, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις από οπουδήποτε.

 

Διαδικτυακά η φετεινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Η διαδικτυακή μετάδοση αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα, συντελεί στη συνάντηση ανθρώπων χωρίς τον περιορισμό της απόστασης, περιορίζει τις μετακινήσεις, δημιουργεί περιβάλλον ασφάλειας και διευρύνει το κοινό το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, οι οποίες δεν συμπίπτουν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια, διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον ελευθερίας για τους βιβλιόφιλους, ενώ διευρύνει το κοινό που θα αγαπήσει το βιβλίο. Η άνεση με την οποία έχουμε πρόσβαση στις συζητήσεις θα δείτε ότι θα αυξήσει το βιβλιόφιλο κοινό», εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η νέα διοίκηση του Ιδρύματος, σημειώνει ο πρόεδρός του, κατανόησε το πρόβλημα με την πανδημία από την πρώτη στιγμή και προετοιμάστηκε επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα. «Αρχικά, αφήσαμε ανοιχτή τη δυνατότητα να διεξαχθεί η έκθεση με φυσική παρουσία, αλλά, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό θα ήταν ανέφικτο, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Helexpo στραφήκαμε αποφασιστικά στην προετοιμασία της διαδικτυακής έκθεσης, μια εξαιρετικά πολύπλοκη διοργάνωση που απαιτούσε νέα αντίληψη και γενναίες προσαρμογές. Μετατρέψαμε την πρόθεση σε έργο με κινητοποίηση της ομάδας βιβλίου, σε συνεργασία με τους ανθρώπους που χειρίζονται το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης. Τελικά, δημιουργείται ένα πρόγραμμα περισσότερων από 200 εκδηλώσεων».

Πολύτιμη για τον κ. Κούκη, στάθηκε όπως επισημαίνει, η εμπειρία του με την τηλε-εκπαίδευση -καθότι εκπαιδευτικός ο ίδιος- στο πρώτο απαγορευτικό, καθώς και η συμβολή του αντιπροέδρου του ΔΣ του ΕΙΠ Ανδρέα Σιδέρη. Αναμφίβολα θα λείψει από τους ανθρώπους του βιβλίου η διά ζώσης επικοινωνία, ο διάλογος, η ανταλλαγή σκέψεων, το άγγιγμα του χαρτιού. «Πρακτικά», προσθέτει ο κ. Κούκης, «θα λείψει και ο παραδοσιακός τρόπος προώθησης των βιβλίων, η επαφή με τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα βιβλία και μπορούν να μας ενημερώσουν και να μας κατευθύνουν κατάλληλα».

 

Η πρώτη ψηφιοποιημένη και αρχειοθετημένη έκθεση

Επιμένοντας στις θετικές εξελίξεις που μπορεί να φέρει η διαδικτυακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Κούκης υπογραμμίζει: «Φτάσαμε στη 17η ΔΕΒΘ για να αποκτήσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο αρχείο Εκθέσεων Βιβλίου. Από τις προηγούμενες εκθέσεις υπάρχει μόνο φωτογραφικό υλικό. Όμως η 17η ΔΕΒΘ θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη ψηφιοποιημένη και αρχειοθετημένη έκθεση. Το πολύτιμο υλικό της θα μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και σίγουρα το ΕΙΠ θα το κάνει για το καλό του βιβλίου».

Σημειώνει ακόμη, τη μεγάλη προσαρμοστικότητα που έδειξε ο κόσμος του βιβλίου στις νέες συνθήκες. «Συναντηθήκαμε σε έναν κοινό τόπο. Πολλοί εκδότες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το κόστος μετάβασης, καταβολής μισθών σε υπαλλήλους, κόστη φιλοξενίας κλπ. Από την άλλη, το ΕΙΠ εξασφάλισε και διασφάλισε τις πιστώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προβολή του βιβλίου και των συγγραφέων. Είμαστε όλοι ενώπιον ενός μεγάλου δημιουργικού πειράματος, για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα διευρύνουμε το βιβλιόφιλο κοινό και θα εμπεδώσουμε μαζί του μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Ανακαλύπτουμε κι εμείς και συμβάλλουμε, με τη σειρά μας, σε πιο σύγχρονους και -τολμώ να πω- πιο φρέσκους και νεανικούς τρόπους προβολής του βιβλίου. Εμβαπτιζόμαστε εμείς οι παλαιότεροι στην τεχνολογία στην οποία "είμαστε μετανάστες, ενώ οι νέοι γηγενείς", όπως σωστά έχει ειπωθεί».

Εκτιμά ότι το αίτημα για άνοιγμα των βιβλιοπωλείων εν μέσω πανδημίας «έχει συναισθηματική ένταση» και επισημαίνει ότι τα μηνύματα σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις είναι καλά. «Σίγουρα οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες έχουν προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Και οι νεότεροι δεν περιμένουν να αγοράσουν βιβλία μόνο από τα βιβλιοπωλεία, αν και εγώ είμαι εξοικειωμένος με αυτό τον τρόπο και όχι με τις διαδικτυακές αγορές. Ωστόσο, η πατρίδα μας, οι Έλληνες αλλά και όλος ο κόσμος δίνουν μια σκληρή μάχη και το αγαθό της προστασίας της ζωής είναι το πρωτεύον. Οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα. Ένας σπουδαίος άλλωστε ορθολογιστής φιλόσοφος, ο Σωκράτης, στον Πρωταγόρα συνιστούσε να ακούμε τους ειδικούς. Πώς να το παραβλέψουμε αυτό; Υπομονή λοιπόν».

 

Πηγή: IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.