Πέρα από το χρήμα απαιτείται όμως και πολιτική βούληση για την επιτυχία του νεότευκτου ευρωπαϊκού θεσμού
Τεράστια είναι τα διαφυγόντα έσοδα εξαιτίας της οικονομικής απάτης σε 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ένα νεότευκτο εισαγγελικό όργανο που δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι για την καλύτερη αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής, εντόπισε παράνομες υποθέσεις, διενήργησε περισσότερες από 900 έρευνες και κατάσχεσε 259 εκατ. ευρώ, όπως το ίδιο ανακοίνωσε την Τετάρτη.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, στην οποία μετέχουν 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, διαπιστώνει ότι τόσο οι εθνικές δομές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαθέτουν «ένα πολύ αδύναμο επίπεδο εντοπισμού της απάτης».
«Δίχως τη διενέργεια αποτελεσματικών ερευνών, δίχως ένα επαρκές δίκτυο εντοπισμού της απάτης, δίχως δικαστική δίωξη, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ορθή κρίση ούτε η δυνατότητα αποκατάστασης των βλαβών που προκαλεί η οικονομική απάτη στον ευρωπαϊκό χώρο», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του καθ’ ύλην αρμόδιου εισαγγελικού οργάνου.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το οργανωμένο έγκλημα είναι ικανό να προκαλεί «τεράστιες απώλειες εσόδων» στις εθνικές κυβερνήσεις και στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κυρίως με την αποφυγή καταβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Καθώς ένα μέρος των εσόδων από τον ΦΠΑ μεταφέρεται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι απώλειες για την ΕΕ κυμαίνονται από 30 έως 60 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμά η Εισαγγελία.
Πέντε εταίροι «υπεράνω» του θεσμού
Με εξουσιοδοτημένους εισαγγελείς που διαθέτει σε 22 χώρες-μέλη της ΕΕ, η Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και έχει τη δυνατότητα να προσάγει τους δράστες που εντοπίζει ενώπιον της Δικαιοσύνης στις χώρες-μέλη που μετέχουν στην κοινή αυτή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Διότι, παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέντε χώρες από τις 27, δεν έχουν ανταποκριθεί προσώρας στα «καλέσματα» των εταίρων τους και δεν μετέχουν στο νέο αυτό θεσμό. Πρόκειται για την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ιρλανδία.
Τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δέχθηκε 4.000 καταγγελίες για οικονομικά αδικήματα. Οι λεγόμενοι και «αδιάφθοροι της ΕΕ» ξεκίνησαν τη διενέργεια 929 ερευνών, κατέθεσαν 28 μηνυτήριες αναφορές και πέτυχαν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις από τις δικαστικές αρχές των κρατών-μελών.
Σημειωτέον ότι η θεσμοθέτηση μιας Εισαγγελικής Αρχής με πανευρωπαϊκές αρμοδιότητες καθυστέρησε πολύ, τονίζει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), που αναφέρει για παράδειγμα τους «αρκετούς μήνες» που χρειάστηκε η Σλοβενία προκειμένου να ορίσει τους ειδικούς εντεταλμένους της.
«Κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην αρμόδια για το οικονομικό έγκλημα Εισαγγελία, η οποία διαδραματίζει ένα ρόλο-κλειδί στις έρευνες στις οποίες εμπλέκονται περισσότερες από μία χώρες-μέλη», υπογραμμίζει το AFP.
Χρήμα και βούληση
Το ποσό των 259 εκατ. ευρώ που κατάσχεσε η Εισαγγελία το πρώτο 12μηνο της λειτουργίας της είναι υπερ-τετραπλάσιο του προϋπολογισμού της, αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Η επικεφαλής του οργάνου, Λάουρα Κοβέζι (υπήρξε πρώην πρόεδρος του αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δικαστηρίου στη Ρουμανία) έχει επανειλημμένως παραπονεθεί στις Βρυξέλλες για τον ανεπαρκή προϋπολογισμό της Εισαγγελίας.
Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης και για να ενισχυθούν οι διασυνοριακές έρευνες, η Κοβέζι προτείνει τη δημιουργία ομάδων ειδικών ερευνητών σε κάθε χώρα-μέλος που μετέχει στο θεσμό.
Εν κατακλείδι, φαίνεται πως πέρα από το χρήμα που δεν φτάνει για να επιτελέσει η Εισαγγελία το κοινοτικό της έργο, είδος εν ανεπαρκεία είναι και η πολιτική βούληση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων για να στηριχθεί ο κρίσιμος για την οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη στην ΕΕ θεσμός.
Πηγή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΨΥΛΗΣ , ΟΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.