Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Η λεβάντα του Έβρου ετοιμάζεται να ταξιδέψει με εξαγωγές στην Γαλλία


Στα 2.500 στρέμματα περίπου κυμαίνονται οι καλλιεργήσιμες με λεβάντα εκτάσεις σε Έβρο και Ροδόπη, ενώ ήδη έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις με εταιρείες αρωματοποιίας στη Γαλλία για εξαγωγή του αιθέριου έλαιου που θα παραχθεί. Είδηση από το EVROS-NEWS.GR, με στοιχεία από το YPAITHROS.GR



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Θράκης Θησαυρός», Πασχάλη Παπαδάκη που μίλησε στο YPAITHROS.GR, από τα στρέμματα αυτά, εξαιρούνται της συγκομιδής όσα σπάρθηκαν τον περασμένο χειμώνα.


«Υπολογίζουμε ότι θα αποστάξουμε περίπου 1.500 στρέμματα, ήτοι 30-35 τόνους, όλοι οι παραγωγοί και όχι μόνο τα μέλη του συνεταιρισμού», εξηγεί. Στα καλλιεργούμενα ΑΦΦ που βρίσκουν εύφορο έδαφος στη Θράκη περιλαμβάνονται η ρίγανη και ο ελίχρυσος μόνο που τα συγκεκριμένα δεν έφτασαν σε στάδιο αλωνισμού.

Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, έβρεξε όταν χρειαζόταν, αλλά από εδώ κι έπειτα το επόμενο 20ήμερο θέλουν μόνο ήλιο «για να δημιουργηθούν τα πτητικά συστατικά της λεβάντας στα ποσοστά και την ποιότητα που θέλουμε». Καιρού επιτρέποντος θα παρασκευάσουν εξαιρετικό αιθέριο έλαιο. Η συγκομιδή της λεβάντας ξεκινάει στη Ροδόπη γύρω στα μέσα Ιουνίου, στον Έβρο στις 25 και ακολουθεί η Ορεστιάδα με μία εβδομάδα διαφορά.

Η φετινή παραγωγή των δύο νομών θα κατευθυνθεί στο αποστακτήριο των Νικόλαου Ντουμανίδη και Κυριάκου Κατσιακίδη, στο Μοναστηράκι Έβρου, που θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Το αποστακτήριο έχει δύο καζάνια, δυναμικής απόσταξης 1.000 κιλών το καθένα σε δύο ώρες και προβλέπεται να καλύψει τις φετινές ανάγκες των καλλιεργητών των δύο νομών. Την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον ένα ακόμη.

Το παραγόμενο αιθέριο έλαιο λεβάντας θα τοποθετηθεί σε δοχεία, ενώ οι καλλιεργητές είναι σε συζητήσεις για το πού θα προωθηθεί. «Πρέπει πρώτα να δούμε την παραγόμενη ποιότητα και ποσότητα, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε ανάλογα. Έχουμε μιλήσει και με εταιρείες αρωματοποιίας στη Γαλλία. Όταν παραχθεί το 80% από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις», εξηγεί.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη από τον επιβλαβή οργανισμό της λεβάντας Canditatus Phytoplasma Solani-Stolbur από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, καθώς υπήρξαν κρούσματα του παθογόνου μικροοργανισμού Φυτόπλασμα σε καλλιέργειες Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών σε δύο καλλιέργειες στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι δεν εντοπίστηκε σε άλλο χωράφι.

Πηγή: EVROS-NEWS.GR, με στοιχεία από το YPAITHROS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.