Στα Θρακικά Μετέωρα εξελίσσεται μία ιστορία αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου. Κτηνοτρόφοι και «καρτάλια», όπως λέγονται οι γύπες στην περιοχή, δημιουργούν έναν αλληλεξαρτώμενο κύκλο ζωής. Το ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς, με τίτλο ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, παρουσιάζει την ομορφιά του τοπίου, τα σπάνια είδη της περιοχής και αναδεικνύει τον ρόλο του ανθρώπου στη διαμόρφωση του οικοσυστήματος.
Τα Θρακικά Μετέωρα, αυτοί οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, δεσπόζουν από κάθε σημείο της Κοιλάδας του Κομψάτου, ενός τόπου απαράμιλλης ομορφιάς που απλώνεται από τον οικισμό του Ιάσμου του νομού Ροδόπης μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μοναδικοί κάτοικοι της περιοχής είναι οι νομάδες της Κοιλάδας, οι οποίοι κάθε άνοιξη ανεβάζουν τα ζώα τους από τους χαμηλούς λόφους στις βουνοκορφές, κοντά στα -εγκαταλειμμένα από τη δεκαετία του 1980- χωριά τους. Δίπλα τους βρίσκονται και οι γύπες, που τους ακολουθούν για να τραφούν από τα νεκρά ζώα.
Η Κοιλάδα του Κομψάτου προστατεύεται για τους σπάνιους γύπες, καθώς και άλλα αρπακτικά πουλιά, για τα οποία το WWF ξεκίνησε το 2019 μια δράση για την ενίσχυση της τροφής τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος Life Re–Vultures, δημιουργήθηκαν περιφραγμένοι χώροι σε προσβάσιμα σημεία, όπου οι κτηνοτρόφοι μπορούν να τοποθετούν τα νεκρά ζώα τους. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια βιώσιμη δράση, η οποία ωφελεί όλες τις πλευρές. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πλέον έναν χώρο για να τοποθετούν τα νεκρά ζώα, τα οποία βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να απορρίπτουν ελεύθερα. Οι γύπες μπορούν να βρουν ασφαλές και προσβάσιμο φαγητό στον περιφραγμένο χώρο, μειώνοντας τις πιθανότητες να τραφούν με δηλητηριασμένο νεκρό ζώο. Παράλληλα, προστατεύεται η υγεία του οικοσυστήματος, καθώς τα νεκρά ζώα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους, αδειοδοτημένους από τις αρμόδιες αρχές.
Το ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ έρχεται να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο των μοναδικών κατοίκων της Κοιλάδας του Κομψάτου, αλλά και τη μεγάλη σημασία της περιοχής για τους απειλούμενους γύπες.
Πώς προδιαγράφεται όμως το μέλλον της παραδοσιακής κτηνοτροφίας τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά κάθε χρόνο; Η προστασία αυτού του τόπου, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να επιτευχθεί; Ίσως όχι πολλά, αν όλοι συνεργαστούν και σεβαστούν τα φυσικά στοιχεία του τόπου, καθώς μπορεί να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της νομαδικής κτηνοτροφίας, που είναι αναπόσπαστη ανθρώπινη δραστηριότητα και στηρίζει τα σπάνια πουλιά της Κοιλάδας.
«Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ισορροπίες για την αρμονική συμβίωση των κτηνοτρόφων και των γυπών της περιοχής. Στην Κοιλάδα του Κομψάτου εξελίσσεται μια παραδοσιακή κτηνοτροφία, που στηρίζεται στη δύναμη των μεγάλης ηλικίας κτηνοτρόφων, οι οποίοι έμαθαν να ζουν σε αυτόν τον τόπο και να ανεβοκατεβαίνουν αυτές τις απότομες πλαγιές μαζί με τα ζώα τους. To επάγγελμα αυτό στη σύγχρονη εποχή φθίνει, διότι οι νεότεροι βλέπουν ότι τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στον κόπο τους. Όμως, αν φύγουν οι κτηνοτρόφοι, δυστυχώς θα εγκαταλείψουν και οι γύπες αυτόν τον τόπο όπου διαβιούν αιώνες», δηλώνει η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη Τοπικού Γραφείου Θράκης του WWF Ελλάς.
Ενημερωθήκαμε από το DASARXEIO.
Ας παρακολουθήσουμε συντροφιά το ντοκιμαντέρ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.