«Όσο η πανδημία οργίαζε, η Ευρώπη ισοπέδωνε ιστορικά μνημεία» είναι ο τίτλος ενός άρθρου του Economist, που θέλησε να απαριθμήσει τα μνημεία που υπέστησαν τις χειρότερες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
«Όσο η πανδημία οργίαζε, η Ευρώπη ισοπέδωνε ιστορικά μνημεία» είναι ο τίτλος ενός άρθρου του Economist, που θέλησε να απαριθμήσει τα μνημεία που υπέστησαν τις χειρότερες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως είναι λογικό, ο κορονοϊός είχε τραγικές συνέπειες για τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Ευρώπης, αφού σε όλη την ήπειρο ο τουρισμός μειώθηκε κατά 68%, όπως σημειώνει και η εφημερίδα. Φυσικά, λιγότερος τουρισμός σημαίνει λιγότερες καταστροφές στα μνημεία, αλλά και μικρότερο budget για τη συντήρησή τους.
Έτσι, για τον Economist πολλές χώρες βρήκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μερικές «αμφίβολες» παρεμβάσεις σε διάσημα μνημεία, με την Ακρόπολη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
«Πάρτε την Ακρόπολη για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2020, έχτισαν φαρδιά τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από τους ναούς της. Οι αρχές δήλωσαν ότι τα μονοπάτια βελτιώνουν την προσβασιμότητα. Οι κριτικοί τους όμως ισχυρίζονται ότι θα προκαλέσουν πλημμύρες. Μάλιστα, ένας ακαδημαϊκός κατηγόρησε τη διοίκηση ότι χρησιμοποίησε το lockdown ως «προπέτασμα καπνού» γράφουν.
Βέβαια, η Ακρόπολη δεν ήταν το μόνο σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που υπέστησε «ολέθριες» παρεμβάσεις. Ο Economist αναφέρει το y-Block στο Όσλο, ένα κτίριο τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα του μινιμαλισμού της δεκαετίας του 1960, που ισοπεδώθηκε, αλλά και το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων, το οποίο επίσης ισοπεδώθηκε ολοσχερώς από την κυβέρνηση της Αλβανίας, που θέλησε να χτίσει εμπορικά καταστήματα στη θέση του, πρκαλώντας αντιδράσεις.
Τέλος, από τη λίστα αυτή δεν ξέφυγε και η Παναγία των Παρισίων, ίσως το πιο φιλόδοξο έργο αποκατάστασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Για τον Economist: «Οι αρχές θέλουν να αποκαταστήσουν τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστη ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024. Η ηλικία και η φήμη της εκκλησίας την καθιστούν λιγότερο ευάλωτη σε απρόσεκτες αναβαθμίσεις: οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο επιπόλαιες με τις εκκλησίες του 12ου αιώνα απ’ ό,τι με τα κτίρια της δεκαετίας του 1960, για παράδειγμα. Η χρηματοδότηση από το κοινό μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει δωρεές για την αποκατάσταση του ναού και θέλουν να γνωρίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματά τους».
Φωτογραφία: Jim Niakaris , Unsplash
Πηγή: MONOPOLI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.