Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε Αυγά: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Αυτές τις μέρες σχεδόν όλοι μας θα αγοράσουμε τα αυγά μας, που στη συνέχεια κάποια θα τα βάψουμε κόκκινα, άλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρίτσα μας, άλλα σε διάφορα άλλα φαγητά και γλυκίσματα. 

 


Επιβάλλεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν τα αγοράσουμε. Ας δούμε τι μας συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ. Από το BOTANOLOGIA.GR

 

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.


Όλα τα αυγά ,συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές, θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:


1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

  • 0 = Βιολογικά
  • 1 = Ελεύθερης βοσκής
  • 2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
  • 3= Κλωβοστοιχίας

2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων


Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα.

Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού:

  • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
  • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  • Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
  • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

 

Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε:

  • Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
  • Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
  • Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.
  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

 

Γενικές συμβουλές

  • Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
  • Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζουμε δεν τα πλένουμε
  • Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.
  • Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
  • Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

 

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια :
– Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια :

– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
– Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
– Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia –BOTANOLOGIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.