Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΟΗΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 3 χρόνια οι πεινασμένοι της Γης

Πανδημία, πολεμικές συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή είχαν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που υποφέρουν από πείνα να αυξηθούν κατά 110 εκατομμύρια.

 



Υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις τρία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από οξεία πείνα λόγω της πανδημίας, των πολεμικών συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής.

Από 135 εκατομμύρια το 2019, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια έφτασε φέτος τα 245 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, 135 εκατομμύρια υπέφεραν από οξεία πείνα παγκοσμίως, δήλωσε στο Reuters η Κορίν Φλάισερ, περιφερειακή διευθύντρια του WFP. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί έκτοτε και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων.

 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει αυτό»

Ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών προκλήσεων είναι ένας άλλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων και να πυροδοτήσει συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, κάτι που ήδη συμβαίνει.

«Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να το αντέξει αυτό», δήλωσε η Φλάισερ. «Βλέπουμε τώρα 10 φορές περισσότερους εκτοπισμούς παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων, παραγόντων που φυσικά είναι αλληλένδετοι. Ανησυχούμε πραγματικά για το επιπτώσεις που έχουν συνδυαστικά ο κορωνοϊός, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανίαείχε τεράστιες επιπτώσεις, δήλωσε η Φλάισερ, υπογραμμίζοντας τόσο την εξάρτηση της περιοχής από τις εισαγωγές όσο και την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Υεμένη εισάγει το 90% των αναγκών της σε τρόφιμα. Και πήραν περίπου το 30% από τη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

 

Αύξηση του κόστους

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υποστηρίζει 13 από τα 16 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια. Όμως η συνδρομή τους τους καλύπτει μόνο τις μισές καθημερινές ανάγκες ενός ατόμου, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Το κόστος του προγράμματος έχει αυξηθεί κατά 45% κατά μέσο όρο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσαν στους δυτικούς υποστηρικτές του προγράμματος ο κορωνοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.