Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Αθηναίων: Στόχος μία Σύγχρονη Ψηφιακή Πόλη



Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αθήνας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της εκφράζει τη διάθεση να υλοποιήσει ο Δήμος της Αθήνας. Για το σκοπό αυτά, εξαγγέλλει ότι θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους εμπλεκόμενους φορείς και να ενθαρρύνει επενδύσεις στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας.


Όπως μαθαίνουμε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη, ο Δήμος Αθηναίων θα εκσυγχρονιστεί και θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του. Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, επιδιώκει μία νέα λογική, όπου τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι ερευνητικοί φορείς και οι επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τη δημιουργία καινούριων ιδεών που θα διευκολύνουν τον πολίτη, αλλά και νέων θέσεων εργασίας. Καλά είναι να λέγονται, αρέσει σε όλους όταν ακούγονται, εκεί όμως που πάσχει συνήθως το πράγμα είναι στην υλοποίηση.

Για να πείσει η Δημοτική Αρχή ότι κινείται στην κατεύθυνση αυτή, μας επισημαίνει και τα πρώτα της βήματα. Αρχικά, προχώρησε στη συγκρότηση και λειτουργία του Ψηφιακού Συμβουλίου, με ση συμμετοχή σε αυτό των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής της χώρας και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Να παρατηρήσω ότι δεν διευκρινίζει αν και με ποιόν τρόπο συμμετέχουν και οι πολίτες και αν το Συμβούλιο αυτό έχει κοινωνικό έλεγχο. Γιατί οι σύγχρονες ιδέες απαιτούν και σύγχρονες σχεδιαστικές πρακτικές, συμπληρώνω …
Ορισμένες μάλιστα από τις Υπηρεσίες αυτές φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, όπως:
-        οι Ηλεκτρονικές Πληρωμές. Τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% όλων των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ στόχος είναι μέχρι τέλος του ‘18, το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%
-        οι Ηλεκτρονικές Εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
-        η Ηλεκτρονική Στάθμευση. Επιτρέπει στους χρήστες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης να εντοπίζουν τη θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν Χρόνο Στάθμευσης ηλεκτρονικά,
-        η Πλατφόρμα «Νοιάζομαι». Διασυνδέει όλες τις Ιατρικές και Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αθηναίων και προσφέρει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Μέσω της Πλατφόρμας, ανακοινώθηκε πως ήδη έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 70.000 Πολίτες, αξιοποιώντας τουλάχιστον 20 διαφορετικές Υπηρεσίες
-        η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Αθλουμένων. Μετράει τουλάχιστον 1.800 εγγεγραμμένους στο φρεσκοκατασκευασμένο Σεράφειο Κολυμβητήριο του Δήμου, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να επεκταθεί στα 14 Γυμναστήρια του Δήμου και να εξυπηρετεί συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους
-        η Ηλεκτρονική Υπογραφή. Εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της Δημοτικής Διοίκησης
Ο στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι να έχει σύντομα πρόσβαση τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της πόλης σε ταχύτατες σύνδεσης που θα ξεπερνούν τα 500Mbps. Παράλληλα, θα επιδιώξει την αύξηση των WiFi hot spots με ελεύθερη πρόσβαση σε όλη τον αστικό ιστό και ιδιαίτερα στο κέντρο της.
Ακόμα, προτεραιότητα δίνεται στην Ψηφιακή Εκπαίδευση των κατοίκων, ώστε να μπορούν όσο το δυνατό περισσότεροι να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, περισσότεροι από 10.000 Πολίτες πρόκειται να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση μέσα από τα προγράμματα του Innovathens, των Ανοικτών Σχολείων και του Προγράμματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft στη νέα Δημοτική Δομή «Λέλα Καραγιάννη». Την ίδια στιγμή, εντός του 2018 το 50% των υπαλλήλων του Δήμου θα αποκτήσει gigabit πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Μέσα από το ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει και μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου, καθώς και ενίσχυση της Ψηφιακής Δημοκρατίας.
Αυτά με τις εξαγγελίες, που έχουμε μάθει να δίνονται απλόχερα. Δεν μένει παρά να δούμε αν και πως υλοποιούνται …

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.