Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με ... μυστικούς όρους

Δήμος Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσαν θριαμβευτικά και με χωριστά δελτία Τύπου την προκήρυξη, αλλά η ειδοποίηση για τον διαγωνισμό και τους όρους που τον διέπουν δεν έχει δημοσιευτεί για την ώρα από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

 



Προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ωστόσο η εταιρεία δεν προχώρησε, ως όφειλε, στη δημοσίευση της προκήρυξης για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του μουσείου. Συνεπώς ούτε εμείς, ούτε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν προσώρας τους όρους του διαγωνισμού. Αλλά τότε γιατί έσπευσαν Δήμος Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ ν’ ανακοινώσουν την προκήρυξη;

Ούτως ή άλλως, το έργο προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών, οι οποίοι εδώ και χρόνια διεκδικούν να μην αλλοιωθεί ο χώρος πρασίνου του ελεύθερου Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, να μην καταργηθούν οι χώροι άθλησης και να μην παραδοθεί η γειτονιά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα προς χάριν της «αναβάθμισης», όπως υποστηρίζουν.

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» (με πρόεδρο Δ.Σ. τον Κώστα Μπακογιάννη) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου (καθώς επίσης και την «αξιοποίηση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου) με δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 2021 εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ οι μελέτες του Δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ τον Ιούνιο 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.837.432,08 ευρώ και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη Λίνα Μενδώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη.

Και ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι «εκτός από την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, που έχει για την πρωτεύουσα η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους θα προσφέρει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, προσφέροντας αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες καταγγέλλουν το σχέδιο.

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδ. Πλάτωνα- Σεπολίων και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα στην τελευταία της ενημέρωση (Ιούλιος 2022) ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι κάτοικοι και οι Συλλογικότητες που εναντιώθηκαν ήδη από την Ανοιξη του 2021 στην εξαγγελία του σχεδίου της δήθεν ανάπλασης, βρήκαν και αποκάλυψαν όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν τις “παράνομες, έωλες θεσμικές διαδικασίες” που ακολούθησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη από τον Απρίλιο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, προκειμένου να αποφύγει ο δήμος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών για δημόσιους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών μελετών και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο και της περιβαλλοντικής μελέτης. Οι κάτοικοι και οι Συλλογικότητες καταθέτουν αίτηση θεραπείας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Μαΐου με την οποία εγκρίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, προϊόν παράδοσης του Αρχαιολογικού Αλσους για “υιοθεσία” σε ένα ιδιωτικό Ιδρυμα. Παράλληλα καταθέτουν προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος».

Υποστηρίζουν ότι «κρυφά σχέδια της μελέτης Δοξιάδη» αφορούν την κοπή 516 δέντρων από τον χώρο του άλσους, το μπάζωμα του πάρκου με τσιμεντόχωμα, πινακίδες και γιγάντιο πίνακα 40 τ.μ. Επίσης, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου, ζητούν «υποδομές, συνολική αναβάθμιση και πραγματική ανάπλαση της γειτνιάζουσας περιοχής κατοικίας και χώρων που έχουν μετατραπεί σε τεράστιες χωματερές» και δηλώνουν πως προτίθενται να προσφύγουν σε κάθε νόμιμη αντιμετώπιση των διοικητικών ενεργειών, προς κάθε αρμόδιο φορέα.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται «ως σύνθετος ανοικτός διαγωνισμός ιδεών και περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέσης επισκεπτών-εκθεμάτων, με την ανάδειξη του υλικού, της ιστορίας και της ταυτότητας του νέου Μουσείου» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Διοργανώτρια Αρχή, Κύριος του Εργου και Αναθέτουσα Αρχή του Διαγωνισμού είναι η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην κρίση της Κριτικής Επιτροπής λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός προσέγγισης των προτάσεων στους αρχιτεκτονικούς στόχους που έχουν τεθεί, το πρόγραμμα για τον δημόσιο περιβάλλοντα χώρο και τη χωροθέτηση των λειτουργιών».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ., θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την Ακαδημία Αθηνών, θα είναι βιοκλιματικό (με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα) και απόλυτα προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία. Προβλέπεται να στεγαστούν ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που τις προηγούμενες δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και από τις ανασκαφές του Μετρό.

«Ο πλούτος είναι μοναδικός, από τα προϊστορικούς χρόνους, την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή περίοδο, έως και τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθιστώντας αναγκαία τη μελέτη και την έκθεσή τους, παρουσιάζοντας τη διαχρονική πορεία και εξέλιξη της πόλης» επιμένει το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Πηγή: Βασιλική Τζεβελέκου  , ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Έντυπη Έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.