Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι προτεραιότητες της Κεντρικής Διοίκησης για Χωροταξία, Πολεοδομία και Ενέργεια



Σειρά μεταρρυθμίσεων που προώθησε η σημερινή κυβέρνηση παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. 



Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ στον Τομέα της Χωροταξίας, ανακοινώθηκαν:

1.      Η Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών,
2.      Η Οριοθέτηση των Παραλιών της χώρας, μέχρι το τέλος του 2018.
3.      Η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Κτηματολογίου, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχει γίνει πλήρης καταγραφή του 78% της Επικράτειας.
4.      Ο νόμος για τον Χωρικό Σχεδιασμό.
5.      Η ολοκλήρωση και προώθησης προς έγκριση στο ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος για τις Χρήσεις Γης.
6.      Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, που πλέον καλούνται να καταρτίσουν οι Δήμοι όλης της χώρας.
7.      Ο Νόμος για το Δομημένο Περιβάλλον, με τον οποίο καθορίζονται ο διαχωρισμός των διαδικασιών Αδειοδότησης και Ελέγχου.
8.      Το Νομοσχέδιο για τη Θαλάσσια Χωροταξία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, θέτοντας κανόνες για το θαλάσσιο χώρο και τον τρόπο που θα κινούνται οι δραστηριότητες στη θάλασσα.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε επίσης ότι:
-        έχουν εγκριθεί 6 Προεδρικά Διατάγματα Επενδυτικών Σχεδίων στον Τουρισμό,
-        έχουν προχωρήσει οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί σε 4 περιοχές,
-        μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές» στο Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από το Νόμο διαδικασιών,
-        καταγράφεται ρεκόρ παραχώρησης δημόσιων χώρων στους Δήμους.

Αναφερόμενος στον Κλάδο της Ενέργειας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για το 2030 τους πιο φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη, επιμένοντας αυτοί να είναι δεσμευτικοί. 

Κεντρική πολιτική επιλογή που συνεπάγεται:
-        τη μετάβαση σε ένα νέο Ενεργειακό Μείγμα, με τις Ανανεώσιμες Πηγές θα αντιστοιχούν στο 50%, να υπάρχει φυσικό αέριο, καθώς και σημαντικό μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής, με σύγχρονες, περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον, μεθόδους
-        ισχυρή Εξοικονόμηση Ενέργειας, 1,5% ετησίως, με παρεμβάσεις στα Κτίρια και τις Μεταφορές.

Για να επιτευχθούν αυτά:

1.      Προωθούνται οι ΑΠΕ και παράλληλα δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της κοινωνίας σε αυτές, με το Νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
2.      Διαμορφώνεται ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και την εμπλοκή νέων «παικτών» στο πλαίσιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
3.      Θεσμοθετούνται ισχυροί κανόνες κοινωνικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, μεταρρυθμίζοντας το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ώστε τα πιο φτωχά νοικοκυριά να έχουν εκπτώσεις 70%
4.      Διαμορφώνονται μηχανισμοί επανασύνδεσης του ρεύματος για τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά, είτε μέσω της προσφυγής σε Ειδικό Ταμείο που θα ιδρυθεί, είτε μέσω δυνατοτήτων που δημιουργούν για τους Δήμους οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε, επίσης, την ψήφιση σύντομα νέου λατομικού νόμου και σημαντικών αλλαγών στο μεταλλευτικό κώδικα. Για την υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold ανέφερε ότι «πήγαμε στη διαιτησία με επίμαχα ερωτήματα, αν η λύση της πλήρους καθετοποίησης είναι τεχνικά εφικτή και περιβαλλοντικά ασφαλής».

Σε σχέση με τη ΔΕΗ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στη διάρκεια του 2017 η Επιχείρηση έλαβε ενίσχυση της ρευστότητάς της κατά 1,2 δισ. ευρώ, μέσω της αποπληρωμής οφειλών ΥΚΩ της περιόδου 2012-15, του μεριδίου της από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της εξόφληση των χρεών του Δημοσίου και προκαταβολών του Δημοσίου για τη χρήση ρεύματος τα επόμενα χρόνια. «Άρα», συμπέρανε, «η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταρρεύσει χρηματοοικονομικά».

Όσο για τη συμφωνία με την DG Comp, για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις διαφορές από το νόμο της Μικρής ΔΕΗ, που «ορθώς εμείς καταργήσαμε». Προέβλεψε, δε, ότι με τις προωθούμενες παρεμβάσεις «θα έχουμε ένα σταθερό και απελευθερωμένο ενεργειακό σύστημα, όπου η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.