Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Κήρυξαν Πτώχευση τέσσερις Γερμανικοί Κολοσσοί – «Μόνιμη Αποβιομηχάνιση» της ΕΕ ενόψει;

Γερμανικοί κολοσσοί που κυριαρχούσαν από τα μέσα του 19ου αιώνα στην ευρωπαϊκή μεταποίηση έρχονται να προκαλέσουν «σεισμό» καθώς κηρύσσουν πτώχευση, όντας ανήμπορες, όπως ανακοίνωσαν, να αντέξουν το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

 


Όλες οι πτωχεύσεις συνέβησαν μέσα ένα 24ωρο, στη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ και τέταρτη παγκοσμίως, με ΑΕΠ άνω των 3,57 τρισ. ευρώ το 2021. Σημειώνεται ότι η Γερμανία βασίζεται στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών οχημάτων, της ηλεκτρικής βιομηχανίας, της μηχανικής και χημικής βιομηχανίας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Χημικής Βιομηχανίας (VCI), Markus Steilemann, προειδοποίησε ότι η Γερμανία μπορεί να γίνει «βιομηχανικό μουσείο» εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

 

Οι τέσσερις εταιρείες που «βάρεσαν» πτώχευση είναι:

 

Κατασκευαστική: Wolff Hoch-und Ingenieurbau

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, η κατασκευαστική εταιρεία Wolff Hoch und Ingenieurbau αναγκάστηκε να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της, εν μέσω των συνεχιζόμενων κρίσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καθώς η εν λόγω εταιρεία είναι άνω των 125 ετών.

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρτιν Χέρμαν ανέφερε την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών όπως το ξύλο, το πλαστικό και ο χάλυβας λόγω του πληθωρισμού και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού λόγω του lockdown επί εποχής πανδημίας, ως αιτίες οικονομικές δυσκολίες των εταιρειών.

 

Πίκρα για τη βιομηχανία γλυκών bodeta

Την ίδια στιγμή ένας δεύτερος κολοσσός που μετράει 130 χρόνια, η εταιρεία παραγωγής γλυκών Bodeta, διάσημη στη Γερμανία για τα γλυκά της, υπέβαλε επίσης αίτηση πτώχευσης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να αντέξει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τις αυξημένες τιμές ζωτικών πρώτων υλών όπως η ζάχαρη, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία από την 1η Οκτωβρίου.

 

Η σειρά της Borgers

Ένας ακόμη πιο παλιός όμιλος που κήρυξε πτώχευση είναι ο προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Borgers, που μετράει 156 έτη ιστορίας.

Η εταιρεία απασχολεί 6.000 άτομα και προμηθεύει εξαρτήματα την αυτοκινητοβιομηχανία. Ενώ η εταιρεία δυσκολευόταν οικονομικά τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, της τιμής των πρώτων υλών και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαίνεται να ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

 

Το τέλος της σαπουνοποιϊας

Η σαπουνοποιία Kappus, η οποία ιδρύθηκε το 1848 και κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σαπουνιού στη Δυτική Ευρώπη, κατέθεσε επίσης αίτηση πτώχευσης, αναφέροντας ως αιτία το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ηγέτες της βιομηχανίας μεταλλουργίας στην Ευρώπη προειδοποίησαν την ΕΕ ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μόνιμη αποβιομηχάνιση» εάν το μπλοκ δεν λάβει μέτρα για να αμβλύνει την πίεση στις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.

 

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.